onsdag 6 juli 2011

Kommunens Tanzaniaresa upprör vänortsförening

I dagens tidning kan vi läsa att Jens Persson (C) har åkt till Tanzania utan att först ta kontakt med den vänortsförening i Strängnäs som under 25 år har jobbat med projekt i just Simanjiro i Tanzania. Det är anmärkningsvärt och jag har stor förståelse för att vänortsföreningen nu framför hårt kritik mot kommunledningen. Jörgen Larsson säger till tidningen: "Kommunen har inte brytt sig om att ha oss som diskussionspartner. De skulle ha vänt sig till oss som har lång erfarenhet och vet vilka problem som finns där. Man hade inte behövt göra en förstudie utan kunde ha hört med oss innan". Det är som att gå över ån efter vatten att strunta i den kompetens som redan finns i kommunen när det gäller hjälpinsatser i Tanzania.

Kristina Zetterström, ställföreträdande kommunchef, säger till tidningen att det är SIDA som har krävt att en politiker skulle följa med på resan. Gott så. Men, varför skicka två tjänstemän? Var det också ett krav? Det hade väl varit bättre att någon från vänortsföreningen åkte med på resan?

2 kommentarer:

Mats Werner sa...

Den springande punkten för om detta är ett lagligt ändamål för en kommun att jobba med, är om det är SIDA som gett kommunen ett uppdrag inkl. pengar, eller om det är ett kommunalt initiativ till vilket kommunen sökt bidrag från SIDA. Hur ser hela projektet ut? Kalkyler? Vem ska betala slutnotan? Kommunen får under inga omständigheter använda kommunala skattemedel utanför kommungränsen - än mindre utanför rikets gränser!

Anonym sa...

varför verkar alla så förvånade? om sida har gett kommunen detta uppdrag måste det väl ha malt genom fullmäktige innan man ens åker? beslut måste väl tas i demokratisk anda? papper måste väl finnas offentligt att se vad som bestämts eller inte? gratis semesterresor maskerade som uppdrag får inte förekomma alls. oavsett om det är den kommunala skatten eller den statliga som jag betalar notan med. varför sida som har blivit så restrektiv med bidrag kan ha någon önskan att tjänstemän och en politiker från just lilla strängnäs skulle åka över och göra en utredning är mycket märkligt. jag förstår verkligen vänortsföreningens upprördhet. detta luktar illa kanske dags att se varifrån odören kommer...