måndag 4 juli 2011

Jens Persson (C) har åkt till Tanzania

Oppositionsrådet Maria von Beetzen (M) har synpunkter på att Jens Persson (C) åker till Tanzania tillsammans med två tjänstemän. Hon säger till tidningen: "- Klart att det är bra att åka dit, men det här är inte en resa som kommer ändra på något. Därför tycker jag att det är konstigt att det finansieras med skattemedel. Jag har själv varit i Afrika mycket för att lära mig, men då har jag betalat det själv".

Tidningen skriver: " - Tyngden ligger på att vi vill kunna hjälpa massajflickor och få dem att börja i skolan tidigare och också gå i skolan längre, säger Jens Persson (C), kommunstyrelsens ordförande, som är en av personerna som åker". Några frågor dyker upp. Har Jens Persson den kompetens som krävs för att överhuvudtaget kunna göra en bra insats i Tanzania? Hade det inte varit bättre att skicka Maria von Beetzen dit? Hon har stor erfarenhet av att arbeta i Tanzania och andra länder. Hon innehar en stor kompetens på området. Varför inte använda den?

En som kallar sig "Afrikapensionär" skriver i en nätkommentar: "Befängt! Jag har under större delen av mitt liv, närmare fyrtio år, levt och verkat i olika länder i östra Afrika från Afrikas Horn till Kapstaden. När någon försöker kalla mig afrikaexpert brukar jag möta detta med en travestering av Havamal: Ju längre jag har bott i Afrika desto mer har jag förstått, hur lite jag kan och förstår av Afrikas olika kulturer. På ett par veckor skall tre personer, som aldrig bott i något afrikanskt land, 'göra en förstudie' till 'sitt projekt att lära flickorna vikten av utbildning'. Det är ju att slå in öppna dörrar.Jag tror inte du kan finna någon vare sig flicka eller pojke, som inte vill gå i skola.Det är fäderna som behöver övertygas. Särskilt när det gäller massajerna, som delvis är nomader med boskapsskötsel som inkomstkälla och anser sig behöva barnen för denna verksamhet. Strängnäs kommun vill i sitt projekt... Har Strängnäs kommun beslutat om ett sådant projekt? Ett mini-SIDA? Finns det med i budgeten? Är det verkligen kommunal verksamhet?"

Den sista frågan är definitivt berättigad att ställa. Är det verkligen en kommunal angelägenhet att åka till Tanzania? Det är självklart behjärtansvärt att försöka hjälpa flickor i Tanzania med skolgång. Men, det finns väl organisationer som är experter på detta? Jens Persson säger att det är SIDA som betalar denna resan. Men sen då? Vad händer sen? Vem skall betala för eventuella åtaganden som antagligen följer med detta? Vi har många vänortsföreningar i vår kommun, även för Tanzania. Hade det inte varit bättre om en vänorstförening skötte detta? Eller varför inte kyrkan som redan är där? Jag undrar hur SIDA har tänkt?

7 kommentarer:

Anonym sa...

OJ Oj så förskäckligt Jens Persson åker till Afrika.Det skulle du aldrig ha gjort om du fick chansen.Det luktar avund..

Anonym sa...

Det är inte avund...det handlar om att använda kommunens resurs på ett korrekt sätt.

Anonym sa...

Det är vänortsföreningen som fixat det hela, vilket inte framgår av tidningen.
JF

Anonym sa...

Kommunen och skattebetalarna betalar helt uppenbart inte en krona.Så avunden kvarstår.

Kent sa...

Hej,

Jag är lite fundersam på vad det är som kritiseras här. Kommunen betalar inte en krona för det hela i vart fall, och det har organiserats från vänortsföreningen, så några kommunala pengar går inte hit.

Är det a) att SIDA betalar en sån här resa, b) att personerna som åker inte är kvalificerade utan ngn annan borde åkt istället, c) att kommunen alls deltar i ett sånt här projekt, d) kommunalrådet Jens Persson rent allmänt eftersom han alltid ska kritiseras e) samtliga ovanstående punkter. Förklara gärna!

Kent

Mats Werner sa...

Hade i helgen ett samtal med Ulf Haake, mångårig ordf. i vänortsföreningen - som ingalunda är inblandade i detta projekt som drivs avkommunens Helena Edvinsson. Ulf berättade att föreningens kassör reagerat starkt på resan och att en insändare var på väg. Detta är definitivt långt utanför den kommunala kompetensen. Kommunala medel får inte användas utanför Strängnäs gränser. Även om det nu sker med hela rikets skattepengar så sker det på kommunal arbetstid och med någon form av kommunalt syfte. För något statligt uppdrag har väl inte kommunen fått att öka skolgången hos massajflickor.

Anonym sa...

märkligt att de finns personer som påstår att vänortsföreningen är iblandad om den inte är det?
ljuger de? om så varför? vad är det som de vill skydda? om inte varför påstår de då detta? är de förvirrade senila eller har blivit ilurade själva detta påstående av någon som de tror på?
då blir ju det ju lite märkligt att man går in och kommenterar något man bevisligen inte vet med säkerhet. kanske bättre att kolla källan först innan man yttrar sig....