torsdag 7 juli 2011

Jan Björklund (FP) bästa talaren i Almedalen 2011

Folkpartiets partiledare Jan Björklund höll ett mycket bra tal här i Almedalen i går. Han var tydlig, rolig och ideologisk. Eskilstuna-Kuriren skriver: "Avslaget. Så kunde årets partiledartal i Almedalen sammanfattas fram till igår. Gustav Fridolin och Åsa Romson prövade sig försiktigt fram i söndags. Fredrik Reinfeldt tittade långt och flög högt i måndags - men landade platt. Framtidskommission. Jaha? Lars Ohly, skakad av intern kritik och utmaning om partiledarposten, talade till en gles skara redan frälsta. Det var alltså upplagt för smash när Jan Björklund klev upp på Almedalens scen igår. Så han smällde till, med något av ett programtal som lika gärna kunde ha hållits ett valår. Det var en blandning av gammalt och nytt, allmänt pekande på problemområden och konkreta förslag. Tydligt, ideologiskt, konfronterande, svart mot vitt – Björklundskt med andra ord".

Jag gillar Jan Björklund. För mig är han en klockren liberal. Han talar om människan, han försvarar individen. Han förklarar pedagogiskt och sakligt skillnaden mellan kollektivism och liberalism. Socialdemokraterna är systemkramare och Folkpartiet är individkramare, ingen tvekan om saken. I går hörde jag ett begrepp jag inte har hört förut; sosseliberal. Det är definitivt inte Jan Björklund, han är liberal på riktigt. Återkommer snart, nu är det mingel på gång i Almedalen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vänta nu, Jan Björklund får lovord samtidigt som du nedsättande säger om Fredrik Lundgren att han "förespråkar kadaverdisciplin"... Inte helt sammanhängande va?

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Att jämföra Jan Björklund med Fredrik Lundgren är som att jämföra två olika planeter med varandra.

Anonym sa...

Vet inte riktigt vad du menar där Margit, men rent bokstavligen kunde jag inte hålla med dig mer! Fredrik Lundgren är enligt min personliga erfarenhet intelligent, allmänbildad, en god pedagog och inspiratör, en ideologiskt genomtänkt och välformulerad debattör, samt inte minst minst en person med genomtänkta och välgrundade ideer om utbildning. En annan planet än Jan Björklund, utan tvekan.