torsdag 7 juli 2011

Hanif Bali (M), flyktingbarn från Iran

Margit Urtegård och Hanif Bali


Här om dagen var jag på ett seminarium om utanförskap och integration; "Utanförskapet som hotar samhället". En av deltagarna i panelen var Hanif Bali, som är riksdagsledamot för Moderaterna. Han berättade att han var tre år gammal när han kom till Sverige från Iran, som ensamkommande flyktingbarn. Han blev placerad i en iransk familj. Fosterpappan förklarade att det inte spelade någon roll hur mycket han kämpade så skulle han aldrig lyckas; han skulle aldrig få komma in i det svenska samhället. Han förmedlade att Sverige var till för svenskar och att det var hopplöst för invandrare att överhuvudtaget komma in i samhällsgemenskapen.

Hanif Bali kom sedan till en ny familj och där fick har höra precis tvärtemot. Nu fick han höra att Sverige är ett land fullt av "honung" och att man här kan bli vad man vill och att möjligheterna verkligen är totalt obegränsade för den som arbetar hårt och vill någonting. Det är bara din egen insats och vilja som kan begränsa dina framtidsmöjligeter fick Bali nu lära sig. I dag är han är ytterst väletablerad ung man i det svenska samhället och är riksdagsledamot för Moderaterna. Jag gissar att han blev positivt påverkad och inspirerad av sin nya fosterpappa. Flyktingbarnet Hanif Bali fick både lycka och välgång i sitt nya hemland. Det är sådana exempel som borde komma fram i media. Det är framgångssagorna som borde lyftas fram lite oftare i media och i vardagssamtalen. Det är de positiva exemplen vi borde studera. Det är de som kan ge svaren. Det är de hoppfulla berättelserna som leder oss i positiv riktning.

Hanif Bali fick veta att Sverige är möjligheternas land. Det vet redan alla klassresenärer, det vet redan alla maskrosbarn, det är dags att alla andra också får denna kunskap. Det skulle påverka oss mycket.

2 kommentarer:

Kent sa...

Haha, ja Hanif Bali och du har väl en del gemensamt i inställning till politiska motståndare och debattklimat... ;-)

Om vänsterbloggaren Kawa Zolfagary skrev Hanif Bali: "Ett barn föddes och man slängde fostret och döpte efterbörden till Kawa Zolfagary"
Hanif Bali använder begreppet "mongo" som ett skällsord, han säger att tanken på en annan politisk debattör får honom att "kräkas i munnen".

Är det ett lämpligt sätt för ett riksdagsman att uttrycka sig? VAd tycker du, Margit?

Margit Urtegård sa...

Hej Kent.

Nu handlade inte mitt blogginlägg om Hanif Balis åsikter eller hans sätt att uttrycka sig. Den handlade om att han, fast han kom hit som flyktingbarn, har lyckats bra i sitt nya land.