fredag 15 juli 2011

"Ge inga bidrag till hatet"

Per Gudmundson, SvD, skriver: "Homosexualitet ska straffas med döden, muslimer får inte bli vänner med ickemuslimer, kvinnor bör inte inleda samtal med främmande män, och i val ska muslimer helst rösta på andra muslimer. Judarna styr världsekonomin. Där är några av budskapen på den ambitiösa webbsajten muslim.se som syftar till att 'på ett enkelt sätt presentera Islam för unga muslimer'. Illa nog, kan tyckas, men det blir värre: Verksamheten har fått statliga bidrag för att fostra ungdomar demokratiskt, arbeta för jämställdhet och motverka rasism". Det är horribelt att organisationer som har sådana extrema åsikter får statliga bidrag. Man förväntar sig att våra skattepengar används på ett klokare sätt.

Erik Helmerson på DN ställer dessa frågor: "Ska staten ge bidrag till en organisation som propagerar för att en kvinna ska sänka blicken inför män? Eller som lär att abort och homosexualitet är synd?" Stefan Attefall (KD) tycker uppenbarligen det. Han kanske är rädd för att även kristna extrema organisationer, för de finns också, inte skall få bidrag om man börjar syna de religiösa organisationerna i sömmarna lite närmare eller noggrannare?

Per Gudmundson påpekar klokt: "Demokratiministern borde omedelbart utreda hur det kan komma sig att Ungdomsstyrelsen gång på gång kan betala ut bidrag till antidemokratiska rörelser". Det borde göras på momangen och i de fall det visar sig att någon odemokratisk eller på annat sätt olämplig organisation har fått skattepengar skall de krävas tillbaka. Allt annat är orimligt.

Erik Helmerson har denna fundering: "En aspekt av frågan som sällan nämns är varför religiösa organisationer är så angelägna om att hållas under armarna av staten. Vore det inte bättre att stå oberoende, att erbjuda ett alternativ till den sekulära, materiella statsapparaten? Att kunna sprida vilket budskap man vill, att ge Gud vad Gud tillhör och låta kejsaren behålla sitt? Det kanske skulle innebära sotdöden för några religiösa (och politiska) samfund, men att de inte har nog med medlemmar för att bedriva vettig verksamhet är kanske inte statens huvudvärk".

Helt rätt. Det är inte statens huvudvärk att organisationer som inte har ett existensberättigande och kan stå på egna fötter möter sotdöden. Birgitta Ohlsson (FP) vill se till att skattemedel inte går till extrema organisationer. Det är mycket bra. Stefan Attefall påstår att det enligt svensk lag är förbjudet att man prövar ett samfunds syn på samhällets värdegrund innan man ger bidrag. Jag betvivlar att Attefall har rätt och har han det måste en lagändring till snarast.

Inga kommentarer: