onsdag 8 juni 2011

Vem bör stanna i garderoben?

Johan Norberg har skrivit en bra artikel i Metro "Bögar okej om de stannar i garderoben"? Han ger en bra förklaring till varför han inte gillar begreppet borgerlig. Han tycker det alltför ofta känns som synonymt med inskränkt och ger samtidigt en känga till den konservative författaren och filosofen Roland Poirier Martinsson. Norberg skriver: "Med stor entusiasm talar han för censur och ifrågasätter aborträtten. Han dikterar vad som krävs för att man ska få definieras som borgerlig, och han gör det så snävt att det bara passar in på honom och några hårdföra kristdemokrater. Och alla andra är vänsterextrema liberaltalibaner". Vem vill nu vara borgerlig?

I SvD har Poirier Martinsson skrivet om varför han tycker att Kristdemokraterna inte borde delta i Pride. Han kallar Pride ett jippo och hävdar att arrangemanget är en politisk propagandaapparat från vänster. Man tar sig för pannan. Kan man verkligen vara så stockkonservativ i ett upplyst land som Sverige? Jag deltog i prideparaden i Stockholm 2008 och inte uppfattade jag den som någon vänsteraktion inte. Jag gick förresten tillsammans med Folkpartiet, Sveriges mest toleranta och liberala parti.

Johan Norberg skriver: "Pride startades för att staten har förföljt homosexuella, fängslat dem och spärrat in dem på mentalsjukhus, och i vår egen tid har våra politiker förbjudit dem att bilda familj. De har mobbats i skolan, trakasserats på arbetsplatser och misshandlats på gator. Att då ta plats i det offentliga rummet är att bekämpa den statliga diskrimineringen, och det är ett sätt att visa för hundratusentals utsatta att du är inte konstig, du är inte ensam, du behöver inte skämmas. Det kan rädda självkänslan. Det kan rädda liv". Ytterst så handlar det om frihet och tolerans. KD bör definitivt delta i Pride.

5 kommentarer:

Henry sa...

helt rätt margit :)

Dag Bremberg sa...

Klart att FP är bäst i världen, i alla fall i Strängnäs...

Margit Urtegård sa...

Tycker du det Dag?

Anonym sa...

Men, du kan väl inte mena detta, Margit?

Prides tema under de senaste åren har ju varit "dekadensen" i olika tappningar med normförskjutningar som mål. Seminarier har ju varit direkt hatiska emot oliktänkande.

Helena S Karlsson sa...

Man behöver inte hålla med om allt för att försvara en persons rätt att uttrycka sina åsikter och man behöver int ehålla med om allt som alla homosexuella sääger och skriver. (Detta sagt apropå en kommentars åsikter om förra årets festival.)
Homosexuella har förföljts och fortsätter att förföljas och även om Staten inte längre spärrar in dem finns det gått om individer som har svårt att acceptera deras rätt att existera och leva i fred och frihet. Bara av den anledningen behövs Pride festivaler runt om i världen. Rätten att få existera så som man föddes i denna värld måste transcendera alla ismer och religioner om pratet om alla människors lika värde och mänskliga rättigheter ska ha någon trovärdighet.