torsdag 2 juni 2011

Jag är inte välkommen i Folkpartiet i Strängnäs

Du är inte välkommen är svaret jag har fått från Folkpartiet i Strängnäs efter att jag för ett par veckor sedan blev medlem i partiet. De tog upp mitt medlemskap på sitt styrelsemöte i tisdags kväll. Domen är hård. En god vän av mig säger så här: ” Jag skulle försöka se det ur deras perspektiv. Vad är det som hindrar dem från att se dig som en tillgång? Sedan skulle jag allvarligt fundera över om jag på något sätt skulle kunna påverka dem i en annan riktning. Och sedan skulle jag göra någon form av uppskattning, cost-benefit analys typ, om det kostar mer än vad det smakar”.

Jag funderar. Under tiden tänker jag på vad det innebär att vara liberal? Liberalism (av latin liber, fri) är en samhällsåskådning och politisk ideologi med individens frihet som grundläggande värde. Betydelsen av ordet varierar med tidsepok och världsdel och det är därför svårt att ge en exakt definition. Liberalism kan dock allmänt sägas vara nära förbundet med individuell frihet, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati. En av orsakerna till att jag inte är välkommen till Folkpartiet är min blogg. Min blogg är omtalad, det vet jag. Vi har dock yttrandefrihet i det här landet och vi har demokrati. Det är en mänsklig rättighet att få tänka fritt och att få yttra sig oavsett läggning, kön och nationalitet.

Jag är ganska osvensk i mitt sätt. Jag säger alltid vad jag tycker och jag tar plats. Innebär det att folk får behandla mig hursomhelst? Är det då legitimt att sparka på mig eller försöka trycka ner mig? Vuxenmobbning är ett utbrett fenomen. Det är just vad Folkpartiet i Strängnäs just nu håller på med. Är det värdigt ett liberalt parti att hålla på så? Nej! Definitivt inte. I vänliga miljöer växer vi alla. I fientliga miljöer blir vissa individer stympade. Är det en sådan miljö Folkpartiet (liberalerna) vill ha? Jag tror inte det. Jag beundrar dig, säger en moderatpolitiker till mig på förra kommunfullmäktigesammanträdet, du är så stryktålig. Du reser dig alltid, fortsätter han.

Ja, det gör jag nog. Men, vad med alla de som inte gör det? Vi kanske skall utgå från dem när vi sätter ribban för hur vi skall behandla varandra? Så här skriver ordförande i Folkpartiet Helena Hallgarn till mig för några veckor sedan: ”Hej Margit! Jag har läst dina blogginlägg från din kommande bok och jag vill bara säga att jag blir oerhört berörd. Det är svårt att förstå att det verkligen kan gå till så. Strongt att kunna överleva detta och bibehålla barnen!! Lycka till med boken! Kram Helena”. Och i dag får jag alltså ett mail från just henne om att jag inte är välkommen till/i hennes parti.

Jag har aldrig förväntat mig att bli behandlad som alla andra. Jag gav upp den förhoppningen ganska tidigt i livet. Lika tidigt som mitt politiska engagemang väcktes. Ett engagemang som kom till just därför att jag redan som barn fick känna på livets orättvisor. Det jag har upplevt och det jag har sett genom livet mitt har gjort mig till den jag är i dag. Mycket smärta och mycket sorg har det varit. Jag var inte ens fyra år när jag flög över golvet och in i väggen för att min styvmamma sparkade och slog mig så hårt. Jag var 12 år när jag blev föräldralös och 18 år när jag blev hemlös. Men, jag har alltid trott på kärleken, jag har alltid haft en stark tro och jag har aldrig givit upp hoppet!

10 kommentarer:

Anonym sa...

FORTSÄTT TRO VÄNNEN!!!!

Krister Lumme sa...

Livet är aldrig rättvis och kommer att aldrig bli det heller. Känner igen den besvikelse som du genomgår med din frispråkighet som analyseras och värderas och då i synnerhet inom politiken. Att våga och säga känner jag själv igen.

Tänker inte här kommentera politik som inte skiljer sig nämnvärt ifrån övrig mänsklig medverkan då det gäller människor generellt inblandade. Vad jag däremot känner och vill ge sympati för är att jag vet hur det känns att växa upp i utanförskapets korridor. Jag vet även ganska så väl hur jag som person formats fram i livet där jag tagit mig fram utan nämnvärd hjälp ifrån någon där jag hävdat mig mot orättvisor och allt som där finns i vuxenlivet.

Vi är nog ganska så lika i vårt agerande som maskrosbarn där vi sticker ut hakan. Kämpa på med vad du tror på. Jag sympatiserar inte med allt du ger uttryck för i den politiska världen men har stor respekt för att du vågar vilket jag vet många inte gör då det osar katt i rubrikerna...
Kram
Krister Lumme

Patrick Baltatzis sa...

Margit,
Du vet bäst vad du ska göra, men låt inte andras problem bli ditt. Det har jag sagt förr och säger det igen.

Stor kram!

Katharina sa...

Stryktålig är ett märkligt ord. Används det för att slippa gå emellan och sätta stopp för mobbing? Ingen människa är stryktålig, stryk sätter spår. Medvetna spår och omedvetna sådana. Ingen utfrysning och mobbing är ok. Var inte rädd för att tala om för dem som skadar att det gör ont att bli skadad. Kram!

Mats Werner sa...

Du vet vad jag sa till Dig om Folkpartiet lokalt redan när Du berättade att Du betalt Din medlemsavgift. Det som hänt stärker bara den uppfattningen. Tänk så här: Det är Du som är ideologisk Folkpartist i Strängnäs. De andra har bara betalt en medlemsavgift.

Christer Alvin sa...

Jag blir upprörd men inte förvånad över fp i Strängnäs. De flesta partier har svårt för medlemmar som tänker självständigt. Man skall inlemmas i en åsiktsfålla och tycka så som partiledningen har bestämt. Dock hade jag större förväntningar på ett parti som hyllar liberalismen. Personer som du stimulerar debatten och bidrar till nytänkande i partiet. Stå på dig Margit, du behövs i politiken. Det människor som du som gör att politik är intressant och att jag fortfarande är med och debatterar i KF, om än för ett annat parti än fp. Vi behöver fritänkande politiker inte röstboskap.

Calle sa...

Märkligt mycket märkligt agerande från FP:s sida.

Istället för att "knyta näven i byxfickan" och hålla käften är det väl bättre att man diskuterar saker och ting. Att man har olika åsikter är ett sunt tecken på demokrati.

Om man bloggar strider inte det heller mot tryck eller yttrandefrihet vad jag vet. Självfallet är bloggen omtalad konstigt vore annars med tanke på det mediadrev som gick. Men jag måste ända säga att det är härligt - vilket genomslag, tänk alla som tar del av din blogg. Även om inte alla håller med i sakfrågor och så vidare är det bra att du fortsätter blogga. Det kanske är så att "de" inte kommer åt dig på bloggen och att "de" stör sig på att den är lite som en ventil som det inte tycks sluta pysa ur....

Det otäcka med dagens Sverige är att om man ställer obekväma frågor tycks folk hellre vilja debattera saker som rör ens person istället för sakfrågan. Eller andra saker som inte hör till sakfrågan i sig.

Politiskt vilde? Definitionen för mig är oklar vad det egentligen innebär. Är det en person som törs ställa frågor, ge uttryck för sina åsikter och stå för dem? I sånt fall är du en sådan och det skulle behövas fler.

Ett direkt motsatsförhållande torde då vara "politisk torrboll". Denna definition är då ett samlat begrepp för ja-sägare och kappvändare som saknar förmåga att ge uttryck för åsikter och sakfrågor.

Kämpa på.

Patrick Baltatzis sa...

Bra sagt Calle! Strängnäspolitiken är arkaisk i det avseendet. Det finns en auktoritär tradition här som rimmar dåligt med moderna ideal och möjligheter att nå en publik med divergerande åsikter. Att partier vägrar vara digitala, i bemärkelsen, inte använder de digitala kanalerna för samtala sig till en politisk riktning säger en del. Moderniseringsbehovet är stort, möjligheterna är många, men partierna måste vara beredda på att göra avkall på krav om konsensus och politisk homogenitet. Margit representerar en politikerkår som aktivt söker väljare och forum där politiken kan stötas, blöttas och formas. Bara att viljan finns och att hon gör det är sin vikt i många mandat. Folkpartiet gör sig själv en björntjänst genom att på det här sättet utesluta en person och förtjänar inget annat än att ett annat liberalt alternativ får deras väljare i nästa val.

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Det är verkligen beklämmande att läsa hur FP i Strängnäs behandlat/behandlar dig!
Dessutom kan inte ett lokalt parti utesluta en medlem utan det är partistyrelsen som fattar ett sådant beslut.
Kämpa på och håll fanan högt. Det du beskriver är vuxenmobbing och det ska ingen behöva utstå.
Kram,
Marie-Louise

Margit Urtegård sa...

Hej alla!

Precis som min gode vän Patrick skriver så skall jag inte låta andras problem bli mitt. Vill FP i Strängnäs föra ett krig rörande mitt medlemskap i partiet kan jag inte hindra de i att göra det. Men, jag deltar inte i det här jag vill kalla mobbning, för det är just vad det är. Detta är inte mitt krig och jag kommer alltså inte att sjunka ner till den nivå som styrelsen i FP i Strängnäs nu visar upp.

Jag är medlem i Folkpartiet liberalerna och är jättestolt över mitt val av parti och ideologi.

Jag vill samtidigt passa på att säga tusen tack till alla Er som har skrivit kommentarer. I går var jag mycket ledsen över det mailet jag fick från FP. I dag är jag tacksam och glad för att det finns människor som Er som ger mig stöd. Utan Er vet jag inte hur jag skulle klarat av denna utfrysning och grova mobbning. Tack!