måndag 20 juni 2011

Högt i tak i Folkpartiet?

I Folkpartiets senaste medlemstidning kan man läsa att det är högt i tak i Folkpartiet. Intressant. Hur högt är det taket? I dagens tidning berättar Helena Hallgarn, ordförande i Folkpartiet i Strängnäs, att de är tvungna att utesluta mig som medlem. Hon säger att det är tråkigt men nödvändigt. En av styrelsemedlemmarna berättade för mig att det är min blogg som är problemet. Personen förklarade också att styrelsen aldrig ens hade diskuterat att låta mig bli medlem. Det var endast alternativet uteslutning som var uppe på styrelsemötet. Helena Hallgarn säger i tidningen att det är mitt beteende som ligger bakom uteslutningen. Normalt när man vill bli av med någon på en arbetsplats eller i en organisation så brukar man säga att vederbörande har samarbetssvårigheter. Folkpartiet i Strängnäs går längre än så, de attackerar mig som person.

När det blåser kallt är det viktigt att ha vänner som står pall för trycket. Vänner som törs att vara ens vän trots att det finns en risk att själv bli angripen. Den oberoende politikern Patrick Baltatzis är en sådan vän. Han kämpar för det han tror på. Han står upp för demokratin och yttrandefriheten även när det blåser kallt.

Patrick skriver på sin blogg: "Att angripa Margit Urtegårds person och stil som politiker är inte speciellt begåvat. Politik är en ständig konflikt mellan olika perspektiv, åsikter och hållningar. Den liberala tanken handlar om mångfald och inte konformism, om en utvecklings- och upplysningsidé som bygger på mötet mellan människans olika friheter. Det folkpartiet i Strängnäs bekräftar är att deras medlemsprinciper utgår från vem du är och inte vilka ideal du är beredd att kämpa för".

David Aronsson (V) skriver på sin blogg: "För mig är Folkpartiet liberalernas agerande förkastligt på ett mänskligt plan. Man sätter partiets (påhittade) problem, utifrån fördomar om Margits agerande, framför före respekten för Margit som person." Jag är tacksam för att det finns politiker i Strängnäs som är riktiga humanister och även törs visa det. Tack David.

7 kommentarer:

Anonym sa...

väl beskrivet! folkpartiet i strängnäs har inte längre mitt förtroende, de står inte längre för den liberala syn som de påstår.
jag är ledsen att jag inte kan stödja dig öppet också
mvh MUKO

Margit Urtegård sa...

Hej signaturen "MUKO"

Jag skulle verkligen önska att toleransen för oliktänkande var så stort att du och alla andra skulle kunna skriva era åsikter under eget namn. Jag har stor förståelse för att du och många andra använder sig av alias. Det är därför jag tillåter anonyma kommentarer på min blogg och också därför jag som oftast svarar på anonyma kommentarer.

Helena Hallgarn använder mitt beteende som argument, alltså mina egenskaper. Vi formas alla av vår uppväxt och våra erfarenheter. Det borde finnas en stor respekt för detta faktum; att vi helt enkelt är olika.

Vennlig hilsen Margit

Lars-Erick Forsgren sa...

Hej. Jag känner inte dig, och har ingen aning om hur du är som person.
Men att utesluta någon (vilket är ytterst ovanligt i de flesta partier, i vart fall om de kallar sig liberala el demokratiska) det är mycket märkligt, spec om man skyller på den uteslutnes blogg.
Bloggar uttrycker ju åsikter o är en plats för diskussion.
Jag är rädd för att den verkliga orsaken är att fp inte längre är liberalt - inte centralt och inte heller i allt fler lokalavdelingar.

Tragiskt.

Det normala hade ju annars varit att diskutera åsikerna, inom partiet och även offentligt, ex-vis via bloggar.

Margit Urtegård sa...

Hej Lars-Erick.

Tack för din kommentar. Uteslutning är en mycket drastiskt åtgärd. Jag håller på att läser om uteslutningar på nätet och det är oftast politiker som har gjort något kriminellt som blir uteslutna. Folkpartiet håller på med ren mobbning, som en vän av mig, uttrycker det på facebook. Sådant borde inte förekomma inom partierna och definitivt inte i partier som kallar sig både liberala och demokratiska.

Med vennlig hilsen
Margit

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, att behöva gå ur sitt parti pga att partiet avviker från den politik de säger sig föra, det är illa nog.
Men att bli utesluten för att man diskuterar, det är ännu ett antal steg värre.

Aida Kunovac sa...

Strängnäs kommun och alla partier behöver flera personer-politiker som Margit Urtegård, som vågar sega sanningen rakt fram. Det gör ont och det är rätt att göra.Kommun har mycket politiska beslut bakom kulisser,privata intresse som ligger bakom.Skandaler inom skolpolitik saknar inte kommun häller. En man med hennes förmåga skulle bli en respekterat person.Margit du och flera andra behöver vara vassa i många politiska frågor för att politiska partier har tillräckligt mycket mjukisar som sitter och jakar med huvudet. Du ska bli fri politiker.Du behöver inte push i ryggen för att existera och politisk jobba.

Anonym sa...

Eh, varför rök min kommentar efter att ha stått där i ett dygn...? Jag ställde bara samma fråga som jag gjorde här efter problemen med Strängnäspartiet. Då frågade jag om du kunde se någon egen skuld i att dessa situationer uppstår gång på gång. Eller är det bara omgivningen det är fel på, och deras ageranden som ska fördömas? Kan du uttrycka någon förståelse för dem som du ser som dina fiender här? När jag tidigare ställde frågan uttryckte du för första gången en viss ödmjukhet inför ditt eget agerande. Kan du se samma sak idag? Jag är verkligen nyfiken, och kan bara be att du inte raderas kommentaren. Jag tycker frågan är relevant - jag har röstat på dig och vill att du ger mig din förklaring i gengäld mot det förtroende jag gav dig. Tack.