torsdag 23 juni 2011

En månadslön på banken...

Fredrik Segerfeldt tycker att det är sjukt att folk inte kan klara en utebliven månadslön. Han skriver på newsmill: "Hur kommer det sig att vuxna människor i ett av världens rikaste länder inte kan klara en enda utebliven månadslön, utan är tvungna att gå till banken för att ha råd med sill, brännvin och jordgubbstårta? Det beror naturligtvis på vår samhällsmodell, som är uttryckligen utformad utifrån idén att vi inte kan ta hand om oss själva, att vi är hjälplösa offer som måste ha statens hjälp vid varje liten motgång i livet". Alla skulle behöva en buffert. Vem är det sitt ansvar?

Den avlidne Folkpartisten och tidigare finansminister Anne Wibble blev mest känd för att hon uttryckte att folk borde ha en årslön på banken. Jag förstår självklart att alla inte kan spara så pass mycket, även om det skulle vara bra. Jag kan ändå inte låta bli att ställa frågan varför så många svenskar lever på marginalen och lånar till nya bilar och statusprylar i stället för att spara och köpa när det finns pengar? Det är under goda tider vi borde hålla igen och lägga undan pengar för att klara av kriser. Och det ansvaret borde för de flesta av oss ligga på oss själva.

Fredrik Segerfeldt skriver: "Sverige är idag ungefär dubbelt så rikt som år 1970. Den årliga snittinkomsten (BNP per capita i 2005 års priser) låg då på 163 000 kronor, mot 317 000 kronor år 2010. Vart har denna fördubbling av inkomsterna tagit vägen? Varför har inte en enda krona lagts till sparkontot? Hur kan ett folk som har dubbelt så mycket pengar som för 40 år sedan vara pank?" Jag förstår att det är provocerande frågor Segerfeldt ställer. Men, det är bra och nödvändigt att han ställer de.

6 kommentarer:

Patrik Markström sa...

lönehöjningar på 3-4% varje år, sänkta inkomstskatter tack vare jobbskatteavdraget...det är klart man blir förvånad över svenskens i allmänhet korkade beteende när det gäller privatekonomin. Själv har jag använt min förbättrade levnadsstandard de sista 5 åren till att minska bolånet. Detta gör att familjen nu klarar av ekonomin även om arbetslöshet eller sjukdom skulle drabba oss...problemet är att S under 100 år inpräntat att samhället tar hand om oss så det är bara att bränna lönen så fort som möjligt...brukar reta sossar med att nuvarande regering ställer om landet till ett lånsiktigt hållbart samhälle och att detta kommer att göra ont för vissa...

Trevlig Midsommar till Dig margit.

Margit Urtegård sa...

Håller med dig i varje ord du skriver Patrik. Vi har gjort precis som ni, vi har betalat kraftigt ner på vårt banklån för att klara av även dåliga tider. Nu när jag är arbetslös utan A-kassa är det bra att vi har skött vår ekonomi väl under de åren som har gått. Jag var hemmafru utan föräldrapenning i många år och då blev vi vana att leva på en lön. Sen när jag började arbeta var vi försiktiga med att öka våra utgifter. Vi har självklart unnat oss några utlandsresor med mera, men vi har inte ökat våra levnadskostnader i samma takt som våra inkomster ökade och det anser vi är klokt.

Trevlig midsommar Patrik!

Anonym sa...

Hi there to every one, the contents existing at this web page
are in fact amazing for people experience, well, keep
up the nice work fellows.

My page: book of ra android kostenlos

Anonym sa...

Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering if you
knew where I could locate a captcha plugin for my comment
form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding one?
Thanks a lot!

Check out my blog ... Bock Of Ra kostenlos Spielen

Anonym sa...

I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
I don't know who you are but certainly you're going to a famous blogger if
you aren't already ;) Cheers!

My web site ... book of ra online spielen um echtes geld

Anonym sa...

I've read several excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you put to create this type of great informative web site.

my page book of ra kostenlos spielen online