söndag 26 juni 2011

Absurd twitterdebatt om brottslighet och invandring!

Det norske Dagbladet publicerar känslig information. De skriver: "Hver femte innvandrer fra Irak og Somalia tatt for lovbrudd".

Per Gudmundsson på SvD hänger på och skriver: "Brottsförebyggande rådets två utredningar (1996:2 samt 2005:17) om brottsligheten bland personer födda i Sverige och i utlandet har gett liknande, för att inte säga värre, resultat. I den tidigare rapporten hade exempelvis 26,9 procent av invandrarna från Nordafrika varit skäligen misstänkta för brott under mätperioden, och i den senare mättes motsvarande till 24,1 procent. I Sverige kan man snarare göra rubriker på 'var fjärde' än på 'var femte', med andra ord".

Torbjörn Jerlerup konstaterar på sin blogg: "Twitterdebatter kan vara lugna och givande. Men ibland övergår twitterdebatter till krig och pajkastning. Så var det igår när en diskussion kom igång om något per Gudmundsson skrivit i SvD. Per hade nämligen skrivit om invandring och brottslighet. Och om något är känsligt så är det det. Varför antar så många att om man vill prata om invandring och brottslighet så är man rasist eller främlingsfientlig?"

För att lösa ett problem, och ingen kan ju tycka att det inte är ett problem att några invandrargrupper har svårare att integreras i det Svenska samhället än andra, så måste man lyfta frågan. Hittar man, och de är säkert flera, grunden till det hela kan man försöka hitta lösningar. Det är uppenbarligen enklare att komma till USA och etablera sig på arbetsmarknaden där för somalier än vad det är för de somalier som kommer till Sverige. Varför då? Har de somalier som åker till USA en annan klassbakgrund än deras landsmän som kommer till Sverige? Eller är det svårare att komma in på den svenska arbetsmarknaden?

Oavsett vad så har Midsommarhelgens snackis varit Per Gudmundsons ledare om invandrares brottslighet. Per Gudmundsson är en frispråkig och omstridd journalist. ETC berättar: "Svenska Dagbladets kontroversielle ledarskribent Per Gudmundson har anmält serietidningen Galago till polisen för olaga hot efter att den publicerat en krönika som uppmanar till att skjuta honom. Justitiekanslern har dock avskrivit ärendet med motiveringen att det är satir. 'Våra krav är följande: Kväv den fria pressrösten. Terroristförklara Timbro. lnför straffskatt på artikelkommentarer. Avsätt kulturministern. Skjut Per Gudmundsson'." Den typen av satir klarar vi oss bra utan.

Jag tycker det är bra att det finns journalister som Per Gudmundsson, som törs att provocera och sätta saker på sin spets. Det som oroar mig är allt det hat han nu utsetts för på nätet, på bloggar och i tidningar. Det borde oroa oss alla!

Inga kommentarer: