söndag 29 maj 2011

Miljöpartist vill förbjuda rökning i hela Sverige

En miljöpartist som vill förbjuda rökning i hela Sverige. Vad kommer härnäst? Han kanske vill förbjuda fet mat också? Eller varför inte alkohol? Jag tror på hälsokampanjer och bred information. Politiker som vill agera rökpolis tror jag definitivt inte på! Så skrev jag på facebook i går och länkade till Miljöpartisten Jonas Paulsson insändare i Eskilstuna-Kuriren "Begränsa cigarettförsäljningen". Detta resulterade i nästan 100 kommentarer på min logg. Meningarna går i sär. Några tycker att i och med att rökning är hälsoskadligt skall det självklart förbjudas överallt.

Jonas Paulsson (MP) skriver: "Regeringen bör fastslå målsättningen att förbjuda rökning i Sverige senast 2020. Ett första steg är att begränsa cigarr- och cigarettförsäljningen till systembolaget redan under denna mandatperiod. Därefter bör cigarettförsäljningen flyttas till apoteken enbart för de personer som kan visa läkarintyg på att de är rökare. Vid varje förnyat läkarintyg bör rökaren erbjudas avvänjningsprogram och hjälpmedel". Läs dessa rader noggrant. Det har jag gjort. Jag fick rysningar varje gång. Är detta Miljöpartiets linje att folk skall gå runt med läkarintyg på att de är rökare? Några flera frågor dyker upp. Vad skall alla de som inte har slutat röka innan 2020 göra? Skall de söka rökasyl i mer toleranta och liberala länder då? Man kan faktiskt hålla sig för skratt.

DN skriver: "Det kan bli förbjudet att röka i lekparker och på tågperronger. Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) har gett Folkhälsoinstitutet i uppdrag att hitta fler miljöer som kan göras rökfria. – Jag tycker att det är viktigt att barn inte exponeras för rök. Lekplatser är ett exempel där rökförbud skulle vara bra, säger Maria Larsson till SVT:s Aktuellt". Att folk inte skall röka på lekplatser handlar väl lite om sunt förnuft, jag har aldrig sett någon röka på en lekplats. Det svenska folket är nog bland de mest hänsynsfulla individer i hela världen. Säger du till någon att de skall släcka sin cigarett vid en busskur eller annat för att rökningen stör dig så gör folk det. Jag tycker det finns en gräns för hur långt vi kan gå för att förhindra att folk röker. Som sagt hälsokampanjer och information är bättre än förbud.

17 kommentarer:

Katharina sa...

Jag ser ofta folk som röker på lekplatser. Jag är där med mitt barn så gott som varje dag och varje dag besväras jag av rökande människor. Buss åker jag inte men för något år sedan åkte jag varje dag i Stockholm och varje dag var det flertal som stod och rökte, under busskuren om det regnade. Att förbjuda rökning på allmän plats tycker jag inte alls är kontroversiellt. Idag får du inte dricka alkohol på offentlig plats, är det något vi borde upphäva kanske? Att någon dricker en öl stör dessutom MINDRE än någon som bolmar på en cigarett. Dessutom så tror jag att fler lider av rökning än av folköl. Nej, förbjud rökning på offentliga platser och låt dem röka ner sina egna hem om de vill. På så sätt skulle jag och fler astmatiker kunna leva drägligare liv.

Mats Werner sa...

Hur är det med tuggummi? Borde man inte förbjuda försäljning av det också? Inte nog med att det är skadligt för magsaftproduktionen och således ur folkhälsosynpunkt borde förbjudas, det är också så OERHÖRT irriterande att ständigt behöva se dessa kluttar som är intrampade i gatstenar och trottoarer. Här gör vi vackra ytor som kostar skattebetalarna massor med pengar och så förstörs de av alla dessa förfärliga kletiga kluttar.
Jag frågar bara var tar samhället slut och var börjar jag?

Katharina sa...

Mats: Jag vet inte särskilt många som måste medicinera kortison och luftrörsvidgande för att andra tuggar tuggummi. Att röka ute bland andra är att utsätta andra för hälsofarlig rök. Att tugga tuggummi är knappast farligt ens för den som tuggar. Att skräpa ner är ju inte tillåtet så den jämförelsen blir aningen platt kan jag tycka. Varför ska jag kunna gå runt och skada andra? Jag tror inte att rökare och rök-kramare förstår vilket problem det är för astmatiker.

Margit Urtegård sa...

Som jag redan har försökt vara tydlig med så är det hans åsikt om att han vill förbjuda rökning i hela Sverige som fick mig att reagera. Att folk skall gå och få intyg hos en läkare om att de verkligen är rökare för att sedan gå till apoteket och visa upp det för att få ut sin kvot cigaretter, men, herregud, är det bara jag som tycker att detta är sjukt?

Katharina sa...

Min kommentar rörde det du skrev om att du inte uppfattat att det förekommer störande rökning på offentliga platser, eftersom du inte sett det. Jag uppfattar din text som att du anser att rökare bör få röka var helst de vill... och att deras sunda förnuft gör att de inte utsätter andra för passiv rökning. Jag kan nog dessutom tycka att det vore en bra sak om cigaretter försvann från marknaden, skulle spara en hel del tonåringar från att börja... Finns ju en hel del tillsatser i mat mm som är förbjudna just på grund av att det är farliga för hälsan. Bör de vara lagliga då?

Jag tror på att diskutera det hela. Att tycka något är "sjukt" utan att motivera varför känns inte så konstruktivt.

Margit Urtegård sa...

Hej Katharina.

Jag tycker absolut inte att rökare skall få röka överallt, något de heller inte får. Men, jag tycker att det är sjukt att folk skall behöva, om Miljöpartisten får som han vill, gå till läkare för att få papper på att de är rökare för att sedan gå till apoteket för att lösa ut cigaretter. Det finns andra saker att lägga våra sjukhusresurser på, tycker jag. Jag kallar detta överförmynderi.

Självklart skall man kunna debattera huruvida vi behöver en utvidgad röklov, så som hälsoministern har begärt. Om det är ett stort problem, något jag inte trodde, med rökning på lekplatser, jag trodde verkligen inte att folk rökte där, då skall frågan tas upp. Nu kommer frågan att tas upp.

Katharina sa...

"Nu kommer frågan att tas upp. "

Tackar! :)

Anonym sa...

Jag förstår inte den som försvarar rätten till rökning. I konsekvensens namn borde den då samtidigt försvara rätten att bruka alla former av droger, för nikotin är också en drog, lika beroendeframkallande som kokain, och rökning dödar ca. 6000 svenskar varje år. Varje dödsfall är en tragedi där offrets familjemedlemmar får lida många år efter så kom fan i mej inte och säg att rökning bara drabbar den som röker! Min mor dog av rökning och min far är på väg att dö han med. "Fri vilja" säger ni - är det verkligen fri vilja när det handlar om en drog som är starkt beroendeframkallande? Många försöker sluta men kan inte - ändå finns det så många försvarare av rökning. Jag begriper det inte är ni alla psykopater?

Anonym sa...

Jag håller med, rökning borde förbjudas!!!

Anonym sa...

Hello, I read your blogs like every week. Your writing style
is witty, keep it up!

Also visit my web blog ... effektiv schnell abnehmen
my page: Steinzeitdiät Erfahrungen

Anonym sa...

Hi I am so thrilled I found your website, I really found you
by accident, while I was looking on Aol for something else,
Regardless I am here now and would just like to say
many thanks for a tremendous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don't have time to browse it all at the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the fantastic job.

Feel free to visit my site :: Was ist das besondere an der Ernährung ohne Gluten

Anonym sa...

Everyone loves what you guys are up too. This type of clever work and
reporting! Keep up the amazing works guys I've incorporated you guys to our blogroll.

Stop by my weblog paleo schokolade

Anonym sa...

Spot on with this write-up, I truly believe this amazing site needs much more attention.
I'll probably be back again to see more, thanks for the info!

Visit my weblog :: Steinzeit Diät Rezepte
my site - Steinzeitdiät Rezepte

Anonym sa...

Hello to every , since I am in fact keen of
reading this weblog's post to be updated daily. It consists of nice material.

Here is my web-site; glutenfreies brot
my website: Ernährung ohne Gluten

Anonym sa...

What's up, I read your blogs like every week. Your humoristic style is witty, keep doing what you're doing!


My page sonnenmilch krebs

Anonym sa...

Hello colleagues, its great paragraph on the topic of
educationand completely explained, keep it up all the time.My homepage ... wordpress lernen
Also see my webpage :: wordpress kurs

Anonym sa...

electronic cigarettes, e cigarette, e cigarette, electronic cigarette, best electronic cigarettes, smokeless cigarettes