måndag 18 april 2011

Valresultatet i Finland

Nicolas Bredefelt tycker synd om svensk media. Han skriver: "Ibland kan jag inte låta bli att tycka lite synd om Sveriges mediala och politiska elit. Det känns som om de vet att deras dagar vid köttgrytorna är räknade och att det vi nu bevittnar är en desperat dödskamp. Jag tänker givetvis på reaktionerna på det finländska valet och Sannfinländarnas framgångar". Det är i alla fall synd om det svenska folket som dagligen blir utsatta för den enstämmiga och politisk korrekta journalistkår vi har här.

Merit Wager skriver på sin blogg: "Sverige har en del att lära av Finland om respekt och demokrati i politiken. En av många starka upplevelserna från valvakan i Finland söndagen den 17 april, som stannar i minnet, är alla partiers företrädares hederlighet, artighet och respektfullhet gentemot varandra under den långa kvällen. Inte ett ont ord om andra partier, deras politik, deras resultat, deras partiledare. Raka och tydliga uttalanden och inga bortförklaringar om varför det gått si eller så mycket sämre för olika partier". Merit Wager har rätt i att Sverige har mycket att lära av Finland. Sverige har antagligen mycket att lära av många länder.

Den blockpolitik som vi har i Sverige är de förskonade ifrån i Finland. Den totala dominans som Socialdemokraterna har haft inom svensk politik under nästan 100 år har inget parti i Finland haft. Det är kanske därför det går så bra för Finland?

2 kommentarer:

Anonym sa...

du har helt rätt margit(: tänk om den energin som går åt att misskreditera andra istället användes att försöka förbättra i sverige, då skulle vi kommit så mycket längre. jag beundrar finnarna för den respekt de visar varandra även om de inte håller med i sakfrågor, och den respekt de visar sitt folk som röstat på andra än de själva. heja suomi(:

bloggare på icedaniel.se sa...

Bra skrivet ! Bara att hålla med. Man kan undra vem de svenska journalisterna skriver för. 1. Antagligen för sin lön, 2. För att inpa på kollegerna på redationen.