torsdag 28 april 2011

Det är aldrig barnets fel!

Patrik Sjöberg berättar i boken "Det du inte visste" att hans avlidne styvpappa och tränare utsatte honom för sexuella övergrepp. Övergreppen startade när Patrik Sjöberg var 11 år och pågick under många år. Tränaren och styvpappan Viljo Nousiainen gick bort 1999. DN skriver: "Patrik Sjöberg säger att han välkomnar den som vill utmana hans påståenden i boken. – Den som vill stämma mig stöder indirekt pedofili. Det är jag som är offer och jag bara önskar att jag hade kunnat ha kurage att träda fram medan Viljo levde".

Patrik Sjöberg vill att utdrag ur straffregister skall göras om folk som skall arbeta nära våra barn. Det skulle antagligen inte hjälpt Patrik Sjöberg när han var 11 år då Viljo Nousiainen, mig veterligen, inte var dömt för något brott mot barn. Det kommer heller inte att hjälpa så många barn i dag då merparten av de som missbrukar barn sexuellt är närstående och oftast inte är dömda. Jag förstår honom också och är inte emot att utdrag ur straffregistret görs mycket oftare. Jag vill bara påpeka att det inte hjälper alla barn. Jag vill inte att det skall bli en "falsk trygghet" som gör att vi inbillar oss att det är den stora och hela lösningen på problemet, för det kommer det aldrig att bli. I dag fick jag veta att de som arbetar inom förskolan i Strängnäs kommun kontrolleras i straffregistret.

Även Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber vill få tillgång till delar av belastningsregistret för att kunna stoppa pedofiler från att vara idrottsledare. Justitieminister Betrice Ask (M) säger till SvD: "Det är inte så att utdrag från belastningsregistret är en enkellösning. Alla sexförbrytare finns inte där, de flesta övergrepp sker till exempel inom nära relationer".

Citat från en blogg: "Pedofilerna kommer alltid att ha tid för barnen. Det är viktigt att vi andra också tar oss tid för barnen. Det gäller främst mamma och pappa som kanske hellre ska prata med barnen än att bara skjutsa dem till träningen. Men det gäller också andra vuxna i barnens omgivning. På så vis kan vi bättre förbereda barnen på såväl hot från såna som vill utsätta dem för övergrepp som andra typer av hot".

Patrik Sjöberg berättar i boken: "För det första kanske det kan hjälpa någon annan som råkat ut för ungefär samma sak som jag. I mina ögon finns det inget värre brott än när en vuxen man ger sig på försvarslösa barn. Förutom den fruktansvärda kränkning de utsätts för i stunden får de ärr för livet. Om det kan hjälpa någon enda person att jag tar upp detta, måste jag faktiskt göra det". Det kommer att hjälpa många Patrik Sjöberg att du törs lämna ut dig själv på det här sättet och berätta om det värsta brott en vuxen kan göra mot ett barn.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg säger till SvD att han är övertygad om att sexövergrepp inom barn- och ungdomsidrotten är vanligare än man tror. Han har säkert rätt. Jag tror även att sexövergrepp inom familjerna är vanligare än man tror, mycket vanligare. Många frågar Patrik Sjöberg om varför han berättar allt detta hemska först nu? Varför berättade han inte tidigare? Vänd på frågan. Varför skulle Patrik Sjöberg berätta detta när han var 11 år? Vem skulle trott på honom då? Hur många barn berättar sådant när det händer? Pedofiler lägger skulden på barnet. Pedofiler får barnet att känna skuld och skam. Och barnet står ofta i någon form av beroendeställning till pedofilen. Det finns andra orsaker också, som lojalitetskänslor med mera. Men, alla dessa logiska och kända förklaringar borde inte behöva upprepas! Vi borde ha kommit längre...

Inga kommentarer: