söndag 13 mars 2011

En kyrka i fritt fall?

För i bakväntland där kan allt gå an, tänker jag när jag läser detta: "Svenska kyrkan har anställt en manlig imam. Han är placerad på Fryshuset i Stockholm och det är Sofia församling som är arbetsgivare. Imamen har till uppgift att bland annat motverka fördomar mot islam. En sådan fördom uppges vara synsättet att flickor med hijab är förtryckta." Det är knappast någon fördom. Prästerna Annika Borg och Johanna Andersson påpekar i SvD: "Samma människor som har stridit för exempelvis homosexuellas rätt till att fullständigt bejakas i kyrkans sammanhang, kan nu plötsligt kompromissa med detta. Det finns en rad frågeställningar som hade behövt bearbetas innan man valde att anställa en imam: Är kristendom och islam samma sak? Välsignar imamen homosexuella? Bejakar han kvinnliga imamer?" Svenska kyrkan har i åratal kämpat för att hitta en gemensam värdegrund vad gäller människosyn, inte minst när det handlar om kvinnosyn och inställningen till homosexualitet, berättar debattörerna.

Den homosexuella imamen Muhsin Hendricks från Sydafrika berättar till TT: "- Det är ett överväldigande avståndstagande. Av alla religioner är islam den som är mest emot homosexualitet. De som kommer ut gör det på bekostnaden av risken att förlora sina familjer." Socialdemokraten Mohamud Salad, Göteborg, tycker att man måste välja antingen homosexualitet eller islam." Fundamentalistiska religiösa miljöer, vare sig de är muslimska, kristna eller något annat, är oftast inte särskilt toleranta. Det är oroväckande om människor med sådana inskränkta åsikter kommer in i maktens korridorer.

I Norge har den norsk-irakiske författaren Walid al Kubaisi startat en blogg mot islamism. Han tycker att yttrandefriheten är hotad av islamister. Han säger till norske Aftenposten: "Jeg vil skape et ståsted for folk som er opplyste eller sekulære muslimer. De kan utveksle meninger og snakke om bekymringer og fremtiden hvis islamiseringen av det norske samfunnet fortsetter." Det kanske inte är först och främst upplysta och sekulära muslimer som blir inbjudna till TV-sofforna? Då är det bra att det finns bloggar!

2 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Svaret på frågeställningen finns väl i citatet "Fundamentalistiska religiösa miljöer, vare sig de är muslimska, kristna eller något annat, är oftast inte särskilt toleranta".
Nej, och det vore väl märkligt om denne person som ska jobba i Fryshuset skulle vare en fundamentalist.
Vad jag hört så är det en klok, modern, engagerad person, och för mig är det viktigare vad han uträttar med ungdomarna än vad hans gud kallas eller vilken församling han tillhör.
Bra att det finns personer inom svenska kyrkan som visar att den inte är styrd av fundamentalistiska idéer.

Anonym sa...

PÅ tal om religion!vad sägs om att sätta lampan på jehovas vittnen som huserar här i kommun!denna sjuka sekt får ohämmat härja fritt i vår kommun..och alla dessa giriga strängnäsbor som mer än gärna hyr ut sina hem till denna sekt!har dom ingen insikt i vad denna sekt står för??