tisdag 1 februari 2011

Revolution i Egypten!

2008 åkte jag till Egypten tillsammans med min son Emil. Det är nog delvis för att jag har varit i Egypten som gör att jag nu noga följer frihetskampen som pågår där. Det som nu händer i Egypten är helt fantastiskt. Men, det kan också bli en katastrof om Muslimska brödraskapet blir den styrande makten. Då kan man räkna med en kopia av Iran i Egypten, vem vill det?

Magda Ayoub, tidigare riksdagsledamot för kd och kristen egyptier, skriver på newsmill: "Om muslimska brödraskapet tar över makten blir Egypten en teokrati, i likhet med Iran. Man kommer att införa sharialagar, kvinnors rättigheter kommer att inskränkas, den frihet som trots allt funnits i Egypten vad gäller media, musik, utbildning och kultur kommer att rullas tillbaka och pressen på den kristna minoriteten kommer att öka ännu mer. Den nuvarande situationen är mycket farlig och jag är mycket orolig för mina släktingar."

Folkpartisten Fredrik Malm skriver på SVT-debatt: "Om Väst nu väljer att satsa sina kort på islamisterna, i vällovlig förhoppning att de ska modereras till sammetslena äppelkindade Göran Hägglundare, så innebär detta i klartext att vi sviker demokraterna ännu en gång. Det vore ett historiskt misstag." Som sagt ett nytt Iran är knappast vad världen behöver.

Islamologen Jan Hjärpe ser annorlunda på det hela: "De senaste årens utveckling visar på att det Muslimska Brödraskapet och liknande organisationer närmast kan jämföras med de kristdemokratiska partierna i Europa, i sin syn på demokrati och i synen på religionens roll i samhället, och i engagemanget för social välfärd – och i familjepolitiken." Att jämföra det Muslimska Brödraskapet med Kristdemokraterna måste väl vara den största bluff eller överdrift man sett på länge; nästintill skrattretande. Jag ser framför mig Usama bin Ladin och Göran Hägglund och funderar på var Jan Hjärpe hittar likheterna?

Många i västvärlden tänker som PM Nilsson om arabvärlden. Han skrev i en ledare i Expressen 2006: "Efter decennier av förtryck är arabvärlden ett sorgligt torftigt samhälle. Här finns ingen utbildad medelklass, inga fria medier, inget civilsamhälle, ingen sanning att lita på, bara rädsla och konspirationer – och moskén." Låt oss hoppas att just Egypten blir allt annat än det. Låt oss hoppas att de kvinnorna som nu är med och demonstrerar också kommer att få vara med att styra landet i demokratisk anda.

Avslutar med Fredrik Malms (FP) kloka ord: "De som protesterar vill inte bryta banden med oss. De vill att vi bryter banden med deras förtryckare. Alla vet att samhällena i Väst är mer framgångsrika än arabstaterna. Miljoner och åter miljoner ungdomar vill emigrera hit. Det vi måste göra är att stödja dem som vill utveckla sina samhällen till att bli mer demokratiska, mer liberala och mer handelsvänliga. Då finns det betydligt bättre alternativ att stödja än Muslimska Brödraskapet."

Inga kommentarer: