torsdag 27 januari 2011

Vildar kan inte sparkas!

Då fick jag svar på mina frågor. Tidningen skriver: "Margit Urtegård (SP) och Hélène Brodin Rheindorf (KD) kan inte tvingas att lämna sina politiska poster. Det förhindrar kommunallagen. - Det är en typ av säkerhetssystem. Man ska inte kunna göra sig av med exempelvis obekväma politiker, säger kommunjurist Oscar Arnell."

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju en tydligt skillnad som inte tycks redovisas. Rent rättsligt verkar det ju inte vara möjligt men om det parti vars mandat man representerar inte längre är det parti man stöds av är frågan om man morlaiskt kan ta upp ett partis mandat man sitter på. Det sägs ju mellan raderna i artikeln och av det juristen säger, men så djupt går kanske inte dina tankar.


Som vanligt tänker du bara på dig själv och ingen annan

Anonym sa...

Kan kanske inte sparkas med stöd i kommunallagen men den lagen styr inte heller partiernas interna förtroendmannaarbete. Så artikeln är ju ganska missvisande.

Anonym sa...

kanske dags att starta ett riktigt demokratiskt strängnäs parti margit, utan mäktig mansdominans och med dig spetsen och din erfarenhet, så kan det bli den vitamininjektion som denna lilla ankdamm till stad behöver! med tre år kvar till nästa val är rätt tid att börja nu(:

David Bergström sa...

@Anonym ;) Nytt parti låter som en utmärkt idé! Margit du kan kontakta mig om du är intresserad att skapa något nytt :) Jag skulle kunna vara intresserad :)

Anonym sa...

Margits urklipp från tidningen är helt ryckt ur sitt sammanhang tycks det. Tolkningen av det tidningen skriver är väl snarare att kommunen inte kan tvinga bort en politiker för att den inte håller sig till sitt parti, men det hindrar ju inte att partiet sparkar ut politikern.

Och vad än Margit tycker är mandatet partiets, sedan är mandatet tillsatt av en person (svårt annars). Vi har ju ännu inte direkta personval i Sverige utan val sker utifrån partiers representation mot väljarna. Personvalet handlar ju bara om vilken plats politikern slutligen får på partiets lista och således hur stor sannolikhet politikern har att väljas in på ett av de mandat som partiet får utifrån väljarnas röster. Men Margits agerande ger egoismen ett sannerligen färgstarkt ansikte.

bloggtrollet sa...

kan tänka mig att skenskriva mig i Strängnäs för att stötta dig.
Självklart skall du stanna kvar och reta gubbarna i SP...

Margit Urtegård sa...

Hej bloggtrollet!

Klart jag stannar kvar. Men,, inte för att reta gubbarna i SP. Jag stannar kvar för att göra ett bra politiskt arbete och kritiskt granska vad som händer bakom kulisserna i Strängnäspolitiken. Det kan behövas.