måndag 3 januari 2011

Centerpartist vill ha tjockisskatt!

Folk är uppenbarligen mycket förvånade över att Centerns kommunalråd i Uppsala, Stefan Hanna, har skrivit på sin blogg att han tycker att man skall införa tjockisskatt. Jag är inte alls förvånad. Centerpartiet har haft mycket intoleranta "partigener" bakåt i tiden, kan nämna "nazistgenerna" på 30- och 40-talet ; ränderna går aldrig ur är kanske ett bra ordspråk i sammanhanget? DN skriver: "De överviktiga utsätter det gemensamma systemet för mycket större påfrestningar än de som äter och dricker normalt, skriver Hanna i sin blogg enligt Upsala Nya Tidning. Hanna skriver dock inte hur tjock man ska vara, hur hög skatten bör vara eller om den ska vara progressiv." Vad kommer härnäst? Skall man neka rökare läkarvård? Skall före detta kriminella bli utan äldrevård när de blir gamla? I bland kanske man måste lyfta fötterna ur myllan för att kunna se verkligheten? Jag uppskattar bondförnuft, men det kan gå för långt. "Bögfobin" är mig veterligen ganska utbredd i fördomsfulla centern, nu har "tjockisfobin" kanske också fått ett fäste? Kanske inte så sorgligt att Centerpartiet ligger under riksdagsspärren i flera mätningar?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Stefan Hanna är en man som jag umgicks med på 80-talet. Jag har fortfarande en sporadisk kontakt med honom. Jag känner honom som en kunnig och sympatisk person och jag blev lika förvånad som alla andra över rubrikerna. Han hänvisar till sin blogg och hävdar att detta uttalande är taget ur sitt sammanhang. Det må vara hur det vill med det men här har en ny politiker klampat i klaveret i sin orutin. Hoppas han överlever detta för det är han värd.
Håkan Bertilsson

Margit Urtegård sa...

Hej Håkan.

Tusen tack för informationen. Alla kan vi trampa i klaveret och göra bort oss, bli förlåtna och komma tillbaka. Det bestämmer hans parti. Jag vet ju inget om honom, men Centern vet jag ju en hel del om och därför blev jag inte förvånad över Stefan Hannas uttalande.

Kerstin sa...

Jag har svårt att tro att Stefan H:s klavertramp är något annat än ett sätt att uppmärksamma oss på ett stort problem i Sverige, nämligen alla överviktiga barn. I åldrarna 5-10 år är 1 av 5 överviktiga. Vad ska vi göra åt det? Det är väl snarare det vi ska fokusera på. Hur får vi barn att röra sig mer? Att vara överviktig innebär inte bara ett fysiskt handikapp, utan även ett psyksikt. Oftast är det i den gruppen vi hittar mobboffer och utanförskap. Så det finns all anledning att se allvarligt på problemet.

Kerstin

Margit Urtegård sa...

Hej Kerstin.

Jag tycker att intoleransen som finns är ett mycket större problem än övervikt.

Kerstin Svensson sa...

All intolerans är ett problem. Men övervikten innebär ju även stora hälsoproblem för de överviktiga personerna./Kerstin

Margit Urtegård sa...

Hej igen Kerstin.

Jag tror faktisk att andras moraliserande över folks vikt eller "övervikt" är mer skadlig än vikten i sig. Folk är längre i dag än tidigare och då självklart också tyngre. När är folk överviktiga?

Bullen sa...

Jag håller med i diskussionen både när det gäller intolerans och övervikten. Man ska inte visa förakt mot andra människor och en tjockis skatt är helt absurt, men var på cup förra helgen och ser där spelare som i åldern mellan 8-12 med grav övervikt och detta fenomen fanns inte när vi var mindre, och med skadlig övervikt räknar man ett BMI på över 25 och gravt skadligt där de påverkar hela äns tillvaro speciellt i yngre åldrar där det kan leda till döden är ett BMI på över 30 vissa av dessa ungar kanske inte äns får uppleva sin 20 årsdag.
Och det är helt sjukt att vi tillåter det, för i Sverige ska vi inte säga nått till nån som är "tjock" då känner den sig dålig och föräldrarna kan känna sig kränkta, hur tror alla att föräldrarna känner sig när barnet dör till följd av fetma? Övervikt gör följande, hämmar tillväxten både i organ och kropp,sliter på muskler och leder som i övrigt inte är fullt utvecklade. För att inte tala om alla följd sjukdomar så som högt blodtryck, diabetes mm, har ni hörtalats om en 12 åring som fått hjärtinfarkt? Snart är vi där om inget görs. Så som sagt att kränka andra är helt fel men att upplysa någon om att att deras barn kan dö till följd av fetma ska inte ses som varken kränkande eller smutskastning, utan som en skyldighet bland lärare, fritidspersonal, skolsköterskor/läkare mm.