lördag 13 november 2010

S-eliten är en snobbig adel

För oss som kommer från lilla Norge så är det ingen nyhet att det finns mycket adel och dylikt i Sverige. Fast det är länge sedan Sverige var störst, bäst och vackrast så lever många svenskar kvar i tron att allt är bättre i Sverige. Detta snobberi har självklart växt sig in i Sveriges tills nu enda statsbärande parti; socialdemokraterna.

Sakine Madon skriver i Expressen: "Det gnabbas om höger eller vänster så här i kristider, när partiet i själva verket borde röra sig uppifrån och ner. Inför partiets 'krismöte' som hölls i går skrev någon raljant på nätet att alla mötesdeltagare i krisgruppen förmodligen är heltidsarvoderade politiker. Det sätter fingret på partiets problem; ledande S-politiker verkar knappt ha varit i närheten av de människor som de påstår sig företräda." I Strängnäs kommun gör socialdemokraterna likadant. De ger flera av sina toppolitiker så höga arvoden att de skall slippa arbeta som vanligt folk.

Sakine Madon fortsätter: "Det behövs fortfarande en bred och pragmatisk vänster som inte tappar fokus och klassperspektiv. Anledningen är enkel: Borgerliga politiker saknar i regel personlig erfarenhet av sociala problem och socialt utsatta områden. Men nu har Moderaterna redan två val i rad snott arbetarväljare som gillar arbetslinjen. Folkpartiet har tagit röster från arbetarföräldrar som tröttnat på flumskolan. Småföretagare och städare, oroliga för att bli av med rut-jobb, lyssnar hellre på Centerpartiet. Och Sverigedemokraterna lockar till sig arbetarkillar. Om inte fler ska fly gäller det att en framtida S-ledning inte beter sig som en snobbig politisk adel."

Problemet är delvis att Sveriges två största partier, Moderaterna och Socialdemokraterna, bemannas till största del av så kallade politiska broilers; människor utan verklighetsförankring. Ett annat problem är att dessa båda partier hämtar eller får sina aktiva politiker direkt från den svenska samhällseliten. Den vanliga arbetaren från golvet är lika ovanlig i partitoppen hos Socialdemokraterna som i partitoppen hos Moderaterna. Sakine Madon skriver så här: "Vänstertyckare som föraktfullt fräser 'skitjobb' när de ska beskriva städjobb och liknande skulle behöva komma ner från sina höga hästar."

När jag var liten sjöng vi en sång som handlade om att i bakväntland där går allting an. I ett land där Moderaterna lyckats bli det nya arbetarpartiet där är något verkligen bakvänt!

Inga kommentarer: