torsdag 25 november 2010

Moderaterna borde "visa" sina betalare!

Jag skulle aldrig gå med i ett LO-förbund. Mycket för att de sponsrar ett politisk parti; Socialdemokraterna. Jag vill att mitt eventuella fackförbund skall vara opolitiskt. Ingen vet vem som sponsrar Moderaterna; de vill inte redovisa vilka människor eller organisationer som pumpar in pengar i partikassan. Varför då? Inte vet jag. Vi kanske har ett regeringsparti som sponsras av några riktigt fula fiskar. Det vet ju ingen. De kanske får pengar från Ku Klux Klan eller någon annan läbbig organisation. Jag respekterar att enskilda individer inte vill skylta med vilket parti de röstar på och/eller skänker pengar till. Det är däremot svårare att acceptera att vi har ett öppet och demokratiskt politiskt parti i Sverige som inte är beredda att tala om varifrån de får sina pengar. Hur öppet är det?

DN skriver: "Alla partier måste lägga korten på bordet om var de får sina pengar ifrån. Nu vänder sig till och med de mindre allianspartierna mot Moderaterna. Den känsliga frågan förhandlas just nu bakom kulisserna. En överenskommelse som tvingar alla att öppet redovisa sina bidrag kan vara klar nästa vecka." Korten på bordet; visa pengarna! Hur svårt kan det vara? Om man inte har något att dölja så att säga?!

Ledaren på Eskilstuna-Kuriren skriver: "Moderaternas motstånd har hittills motiverats med att valhemligheten är överordnad. Och visst, det är en invändning som inte bara kan avfärdas. Men att ge pengar till ett parti är helt frivilligt. Den som inte vill få sina partisympatier exponerade kan avstå från att skänka större summor. Det är viktigare att medborgarna får veta vilka särintressen som har kopplingar till den politiska makten än att enskilda personer i tysthet kan ägna sig åt omfattande politisk sponsring. Till saken hör förstås att Moderaterna är det parti som tar emot allra mest pengar från privatpersoner." Fredrik Reinfeldt (M) brukar hävda att han och hans parti företräder allmänintresset och inte särintressen. Upp till bevis Reinfeldt, upp till bevis!

Ledaren i DN påpekar klokt: "Moderaterna borde byta perspektiv. Frågan om öppen redovisning av privata partibidrag handlar inte främst om deras egen kassa utan om demokratins bästa."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har ingen aning vad som gäller, men mot bakgrund av inlägget utgår jag från att såväl SP som KD (som du representerar) helt öppet redovisar alla bidrag? Kan du bara bekräfta att så är fallet? Innebär det att jag, om jag väljer att ge bidrag till något av dessa partier, kan få mitt namn öppet redovisat som sympatisör till det relevanta partiet?

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Eftersom jag inte representerar KD, jag arbetade för de som tjänsteman på landstinget i Sörmland ett år (fram till valet 2010), så kan jag inte svara för dem. Men, om man läser tidningarna så skriver de att KD har samma inställning som Moderaterna i frågan, fast de ha börjat vända något.

Strängnäspartiet har blivit erbjudna bidrag från privatpersoner vid flera tillfällen. Vi tackar konsekvent nej till bidrag från både privatpersoner och företag.