torsdag 11 november 2010

I huvudet på Jimmie Åkesson (SD)

Jimmie Åkesson säger till DN: "Mina åsikter är normala här i Sölvesborg. Ja, under hela min uppväxt var det normalt i bekantskapskretsen att vara kritisk till invandringen, även om inte alla var på väg att bli Sverigedemokrater. Det är bara i urbana miljöer som det är konstigt. Medier och politiker har svårt att se utanför sin bubbla."

Det var min fjärde valrörelse i Sverige i höst. Under fem veckor var jag i Strängnäspartiets valstuga på Gyllehjelmstorget i Strängnäs varje dag. Aldrig tidigare har jag fått så många frågor kring invandring förut; folk ville veta hur jag och mitt parti ser på invandring. För mig, som själv är invandrare från Norge, känns frågan lika löjlig varje gång jag får den. Dock inser jag att alla demokratiska politiska partier måste ta tag i frågan nu. Om vi inte gör det kommer Jimmie Åkessons parti växa snabbt. Jimmie Åkessons åsikter kan man säga vad man vill om. Men, är de normala i Sölvesborg är de nog normala lite varstans. Titta på Eskilstuna, där fick Sverigedemokraterna 10 procent av rösterna. Dags att agera kanske?

2 kommentarer:

En svensk talar sa...

Frågan är väl inte om, utan hur frågan skall tas i. Det sägs ju att en mer öppen debatt löser alla problem, och jag är i utgångspunkten för öppna debatter om det mesta, men jag är inte säker på att det är så enkelt.

Se på våra grannländer. I Danmark har de haft en väldigt öppen debatt, och där är Dansk Folkeparti stödparti åt regeringen. I Norge ligger väl debatten någonstans mellan den svenska och den danska, och ett "lätt främlingsfientligt" parti, Fremskrittspartiet, har en stabil väljarbas på minst 20% av väljarna.

I Finland, som länge hade nästan stängda gränser (om man bortser från att de släppte in etniska finnar som hade hamnat på "fel" sida gränsen efter andra världskriget, och barn och barnbarn till sådana finnar), och som väl aldrig har varit kända för att vara så politiskt korrekta som Sverige, där sitter Sannfinländarna, en slags finlandsdemokraterna, i riksdagen. Så jag känner mig väldigt ambivalent, men har ändå en slags känsla av att "debatten måste hyfsas", men hur man gör det, det vet jag inte.

Anonym sa...

det stora hotet är Islam...