fredag 19 november 2010

Fredrik Lundgren (FP) och Jens Persson (C) skyr debatten!

Jens Persson (C) har en (sin första?) debattartikel i tidningen i dag. Han försöker svara på Alex Voronovs berättigade frågor; fast Jens paddlar mest. Jens Persson skriver: "Till sist några ord om varför jag inte är särskilt aktiv på debatt- och insändarsidorna. Jag anser helt enkelt att jag är vald för att leverera – inte för att bidra till de bråk och konflikter som historiskt har tagit upp alltför mycket tid av Strängnäs politiker. Tid som i stället borde ha använts för att blicka framåt i Sveriges mest dynamiska idyll!"

Under mina 16 år i Strängnäspolitiken har jag inte sett några vassa tidningsdebattörer eller debattörer överhuvudtaget vare sig från Folkpartiet eller Centerpartiet. När jag arbetade som biträdande gruppledare för Moderaterna mellan 2000 och 2003 så frågade Torgny Jonsson (C) och Anders Svensson (FP) (de dåvarande toppnamnen) mig ofta om hjälp till att skriva allt ifrån insändare, debattartiklar och andra politiska texter. Nu handlar det dock inte enbart om oförmågan att formulera ord ner på papper. Det handlar även om nonchalans, maktfullkomlighet och översitteri.

Alex Voronov påpekar klokt: "Det är medborgarnas demokratiska rätt att höra sina förtroendevalda resonera om aktuella frågor, motivera sina ståndpunkter och bryta åsikter i en debatt. Den politiker som inte håller med bör fundera över sitt val av sysselsättning." Vi får hoppas att herrarna Persson och Lundgren tar åt sig lite av rådet, som den politiska redaktören säkert har gett de i allra bästa välmening.

Fredrik Lundgren (FP) försöker även han att svara på Voronovs frågor. Men, det blir mest ett goddag-yxskaft-svar. Han skriver: "Hållbarheten i argumenten hade jag, vid behov, gärna försvarat i en fortsatt debatt men då min och Voronovs synsätt på det rationella politiska samtalets fundamenta så väsentligt skiljer sig åt såg jag ingen möjlighet att fortsätta samtalet. Det är nu upp till läsarna att avgöra om de förstår vad jag skriver eller om det är lika obegripligt för dem som det tydligen är för ledarskribenten."

Om detta skriver Voronov: "Eller ja, Lundgrens svar är mest en förorättad pose. Mitt 'synsätt på det rationella politiska samtalets fundamenta' får honom att marschera ut ur rummet och smälla igen dörren." Fredrik Lundgren förfaller vara lite mer håröm än vad som är bruklig eller passande för en "demokratikämpe" att vara. Folkpartiet gick till val på öppenhet och demokrati. Nu skjuter de i stället budbäraren. Det är inte snyggt! Någon jävla ordning ska det vara i ett parti...eller?

4 kommentarer:

lasse p sa...

Ska bara kommentera kring vad Jens Persson anser om föra offentlig debatt Jag tycker han som ledande kommunpolitiker har en anmärkningsvärd uppfattning om politiska debattartiklar och insändare. Debatter förda på ett sakligt och schysst sätt kan väl snarare föra politiken framåt än att leda till bråk. Om man är öppen och ger och tar sakargument i debatter så tror jag de utvecklar politiken och demokratin, både hos de som för debatten och de som tar del av den.
Offentlig öppen debatt är en viktig del av demokratins livsluft och jag hoppas att Jens ändrar sin inställning till att skriva debattartiklar och insändare. Dessutom är det ju ett sätt att själv få lägga ut texten – till skillnad från när man blir intervjuad av journalister.

Margit Urtegård sa...

Hej Lasse!

Du har helt rätt; offentlig debatt är viktigt och ledande politiker borde självklart delta i den. I många delar av världen så kämpar folk för att få yttrandefrihet och demokrati. Här har vi just det och kommunens främsta politiska företrädare vill inte delta. Det är ett skämt.

Jens Persson (C) vägrar inte bara att delta i den offentliga debatten, han vägrar även att ge ordentliga svar till andra politiker som ställer frågor till honom i de olika politiska forum vi har. Det är skrämmande att en folkvald kan bete sig så här.

Anonym sa...

Ja usch så dum han är den där Jens...och vi är sååååååååå kloka.

Anonym sa...

kul att du och Voronov är överens...