torsdag 11 november 2010

Facebook som klotterplank

Min tidigare studiekamrat, Kristina Emanuelsson, har skrivit en krönika om facebook. Hon beskriver facebook som ett insiktsfullt klotterplank. Kristina skriver: "Vad vi än tycker om saken kan inte dryga 500 miljoner människor ha fel." Akkurat! 500 miljoner människor kan inte ha fel!

För oss som har bott i flera länder så är facebook helt fantastiskt. Vi kan lätt hålla kontakten med vänner från när och fjärran utan större ansträngning. Släkt och vänner som vi sällan ser finns "nära" på ett sätt som aldrig tidigare har varit möjligt. Man borde inte nedvärdera denna stora kontaktmöjlighet och kontaktyta.

Min son Emil på 17 år kom hem en dag och sa att hans kompis hade sagt till honom att jag var hans mest aktiva facebookkompis. De två första åren var jag inte så aktiv, jag hade liksom inte upptäckt fördelarna med nätverket då. Nu gör jag mycket på facebook. Jag bokar tandläkartid, frisörtid med mera. Jag håller kontakten med min släkt och mina vänner. Två av mina tre barn har flyttat hemifrån. Min dotter bor i Norge. Vi håller kontakten via facebook.

Ses på feijan är ett vanligt uttryck i dag. Sociala medier skall inte underskattas. Facebook har blivit det telefonen en gång var. Det har blivit för dyrt att ringa. Många har inte längre fast telefon och mobilsamtal är dyrt, särskilt till utlandet. Den tiden jag tidigare använde på ICQ (på engelska homofon till I seek you, ett program för att skicka direktmeddelanden) använder jag nu på facebook.

Jag klottrar på facebook varje dag!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det bra, men man kanske inte ska vara fullt så ensidigt positiv och naiv inför konceptet.

Vad gör man den dag all ens mailhistorik från flera år bakåt i tiden försvinner från siten av någon anledning? Hur regaerar man när semesterbilden man laddat upp sålts vidare av Facebook och används i en reklamkampanj någonstans? Hur reagerar man när dikten man skrivit i ett "privat" meddelanden till en vän dyker upp som reklamslogan för en blomsteraffär?

Och - kommunicerar alltså en tandläkare via Facebook? Hur i hela friden man kan som legitimerad tandläkare få ihop det med sina skyldigheter avseende sekretess? Vilken är tandläkaren? Någon i Strängnäs? Privat tandläkare eller Folktandvården?

Läs mer på http://www.affarsvarlden.se/affarsjuridik/article817016.ece

Margit Urtegård sa...

Hej anonym.

Du frågar hur man kan kommunicera med sin tandläkare via facebook? Jo, man kan vara vän med sin tandläkare, sin frisör eller vem det måtte vara på facebook.

Om du föredrar tiden då man knappt kunde komma fram till någon på telefon så får du gärna göra det. Jag föredrar den tiden vi lever i nu, där jag kan skicka meddelande till min tandläkare på kvällen innan jag går och lägger mig och skriva att jag gärna tar en tid så snart som möjligt, på grund av akut tandbesvär, och att de får ringa mig vid eventuella återbud nästa dag.

När telefonen ringer på morgonen nästa dag och säger att nu har de fått ett återbud och jag är välkommen att komma, så tänker jag; nya tider är goda tider!

Anonym sa...

Vet inte om du missförstår mig med flit... Naturligtvis är det utmärkt att kunna kommunicera elektroniskt, det har jag väl heller inte ifrågasatt?

Effektivitetsmässigt är det väl dock rimligen ingen skillnad på att maila sin tandläkare och att använda Facebook. Jag funderade mest hur det fungerar med patientsekretess när man skickar meddelanden via en tjänst där allt man säger delas med bolaget som levererar tjänsten, och de kan göra vad de vill med informationen. Att rikta reklam till dig baserad på exempelvis någon specifik tandhälsofråga som du nämnt i ett meddelande till din tandläkare är en del i det, men därtill som sagt också sälja den informationen vidare.

Facebook är som sagt utmärkt, men jag tror man måste använda det med viss urskiljning, och med en medvetenhet om vad man ger upp för att få rätten att använda det. Läste du artikeln jag skickade länken till?

Margit Urtegård sa...

Hej igen anonym

Jag har läst artikeln du skickade länken till och jag har även länkat direkt till den artikeln via min bloggartikel. En mycket tänkvärd text som alla facebook-användare borde läsa. Tusen tack för den.