onsdag 20 oktober 2010

Norges egen Usama Bin Ladin!

Jag är i Norge på semester. Riktigt spännande att åter få ett norskt perspektiv på sakernas tillstånd. Norrmän är hurtiga, debattglada och öppna som läsvärda böcker. De kan allt om svensk politik. Det är otroligt hur mycket norrmän vet om Sverige och hur lite svenskar vet om Norge. Men, det är nog för att norrmän har tittat på svensk TV sedan tidigt 70-tal och för att Svenskar egentligen är sig själv nog. De är i alla fall inte mycket intresserade av sina grannländer. Här i Norge diskuterar man det svenska valet med mera. Norrmännen är mycket intresserade av vad "söta bror" har för sig.

Varje gång jag är i Norge så får jag höra om Mulla Krekar, en kurd från Irak som blev utvisad från Norge för flera år sedan. Men, man har inte lyckats bli av med honom. Norrmän frågar mig om vi har en som Mulla Krekar i Sverige. Jag har funderat på frågan, men kommer inte på någon särskild. Jag har dock mött personer i Sverige som hävdar de är vänner både till/med Mulla Krekar och Usama Bin Ladin. Moderaterna har fått en egen islamist i riksdagen, Abdirizak Waberi. Man kan ju fråga sig hur klokt det är/var? Det får tiden visa.

Fenomenet Mulla Krekar är i alla fall något alla i det här landet (Norge) har en åsikt om. Arbeiderpartiet säger att Mulla Krekar skall ut av landet. Det är dock ingen som tror att det är möjligt att verkställa utvisningen. Det är lite märkligt hur handlingsförlamade politiker det finns i Norge som inte ens klarar att få ut en man som hotar norska politiker. Har de ingen Carl Hamilton i Norge?

Inga kommentarer: