söndag 17 oktober 2010

The American Dream

DN skriver: "En socialt hopplös student blev världens yngste mångmiljardär genom att skapa Facebook, som nu har 500 miljoner användare. DN har träffat männen bakom ”The Social Network”, filmen om Mark Zuckerberg." Filmen kommer på fredag. Jag skall självklart se den vid tillfälle.

Face-book (fjesboka på norska:-) är ett mycket omdiskuterad socialt nätverk. Själv ser jag mest positiva sidor med nätverket. Jag har nästan all min släkt i Norge och det är både billigare och lättare att hålla kontakten med dem genom face-book. Nu har även min storasyster Laila "kopplat" upp sig. Jag hjälpte henne med det i går då jag akkurat nu är i Norge.

Nuförtiden är det mer och mer sällan jag använder mig av den vanliga mailen. Jag skickar numera mest meddelanden till folk via face-book, med undantag till dem jag vet inte använder sig av detta kommunikationsmedium dagligen. Jag bokar även möten och annat där. Ett effektivt och perfekt verktyg.

PS: Den mest positiva skillnaden mellan face-book och bloggar är att man slipper bloggtrollen på face-book. Det är bara vänner som kan lämna kommentarer och dylikt; vänner med fullständiga namn. Inga fega bloggtroll där inte! Och vad händer när folk inte är anonyma? Jo,de är civiliserade och hövliga, mycket trevligt och konstruktivt: DS

21 kommentarer:

Nina M sa...

Ett icke-troll hälsar från Södertälje!


Kram

Margit Urtegård sa...

Hej Nina!

Det är absolut korrekt, du är inget troll vännen. Hoppas allt är bra med dig? Jag ringer dig när jag kommer hem till Sverige igen.

Kram og klem

Marie Jonsson sa...

Stäng av kommentarfunktionen om du inte vill läsa åsikter som kritiserar dig och SP.

Eller, ännu enklare, blogga via facebook. Då är du vara helt säker på att endast dina vänner kan läsa och kommentera dina åsikter.

Mats Werner sa...

Kära Marie!
Eftersom Margit befinner sig utrikes tar jag mig friheten att kommentera Din kommentar. Du missförstår - säkerligen med avsikt - vad Margit pratar om när det gäller s.k. troll. Vare sig Margit eller jag för den delen är rädd för kritik. Vem som helst må kritisera mina synpunkter och debattera dessa. Men liksom Margit anser jag att det ska ske med öppna kort och öppna visir. Kan man inte stå öppet för sina åsikter ska man avstå från att kommentera eller debattera.
S.k. troll skriver ett stort antal provokativa, märkliga, ickerelevanta eller oseriösa diskussionsinlägg på bloggarna. De har som huvudsyfte att retas. Trollen är ointresserade av fakta eller av att föra en egentlig dialog. Trollen deltar i ett otal diskussioner samtidigt och föder ilska och rent allmänt skadar sinnesstämningen hos övrigadebattörer som hugger på de krokar trollen lägger ut. Om trollen inte ignoreras eller blockeras kan de ibland lyckas ta död på forum.

Anonym sa...

Ta på dig teflonhatten igen Mats...

Utan trollen så skulle era bloggar vara så ointressanta, det är trollen som gör att debatten går framåt...

JB sa...

Jag frågar som jag frågat tidigare - får jag inte vara anonym om jag ringer, mailar eller söker upp er politiker i "verkliga livet"? Kommer ni då fråga vem jag är, kolla upp var jag bor och vad jag pysslar med på dagarna? Om svaret är nej, varför är då anonymiteten ett problem på bloggarna, så länge frågorna och kritiken är relevant och formulerade med normalt hyfs?

Nä, det här fokuset på anonymiteten som oönskad framstår dels som en följd av vanan att diskutera politik i en litet stad där alla har koll på alla, dels som en bekväm ursäkt när man möter kritik man inte klarar av att bemöta. Fokusera på väl underbyggd argumentation så minskar problemet.

Margit Urtegård sa...

Hej JB!

"Min blogg är inte en demokratisk inrättning, anonyma kommentarer är av noll och inget värde." Så säger/skriver en bekant på sin blogg och jag kan bara hålla med!

JB sa...

Va? Det är väl inget svar på synpunkterna jag framförde?

Margit Urtegård sa...

Hej JB

Kan informera dig om att jag nu har bestämt att göra som så många andra bloggare gör; jag kommer inte att svara på några kommentarer från människor, som inte är rakryggade nog att stå för sina åsikter, frågor och vad det måhända handla om, som är anonyma. Bryr mig inte om vad du tycker om det.

JB sa...

OK, fair enough. Det är klart att debatten och argumentationen blir lättare då. Lite som ett elfenbenstorn. Innebär detta att du ska införa någon sorts inloggningsförfarande där du kräver personnummer av de som registrerar sig, eller ska du bara svara på kommentaren från personer du personligen känner vid namn?

Patrick Baltatzis sa...

JB, skaffa dig ett gmail-konto och gör en profil på dig själv. Berätta vem du är vad du annars vill berätta för omvärlden. Det är inte bara trevligt att få namn den man pratar med, du får garanterat fler svar på de frågor du ställer, om du är intresserad av att få svar det vill säga.
Mvh
P.

Marin Andersson sa...

Slog upp Mats Werner i en ordlista och fick fram följande:
"Skriver ett stort antal provokativa, märkliga, icke-relevanta eller oseriösa diskussionsinlägg på bloggarna. Han har som huvudsyfte att retas. Mats Werner är ointresserad av fakta eller av att föra en egentlig dialog. Mats Werner deltar i ett otal diskussioner samtidigt och föder ilska och rent allmänt skadar sinnesstämningen hos övriga debattörer som hugger på de krokar Mats Werner lägger ut. Om Mats Werner inte ignoreras eller blockeras kan han ibland lyckas ta död på forum."

Stefan Holm sa...

Jag läste för några veckor sen om en blogg för orkideer där tonen från de anonyma bloggarna blivit så hetsk att det till och med förekommit mordhot. Följden blev, som Mats nämner, att de fick stänga ner bloggen.

Jag håller med dig JB om att så länge frågorna och kritiken är relevant och formulerade med normalt hyfs är det inte ett problem. Tyvärr så tenderar de att dra åt sig även de vars syfte endast är att provocera och hetsa upp stämningen med ett resultat som i "orkidefallet".

En liten idé för att öppna medborgardialogen och ge möjlighet att anonymt uttrycka sin åsikt. Varför inte införa "politikerenkät"?

I vårt företag har vi i många år haft en personalenkät (anonym) där de anställda genom ett frågebatteri får möjlighet att delge våra chefer hur vi tycker de sköter sitt jobb. Vi har en nogrann uppföljning inom våra team (enheter) där vi tillsammans går igenom förbättringspotential.

Syftet är inte att hänga ut någon utan endast att förbättra vårt arbete. En liknande enkät (kanske på nämndnivå, inte på personnivå) skulle sätta fokus på de problem som finns och medborgarna skulle kunna göra sin röst hörd. Det kräver förstås att vi politiker verkligen vågar ställa upp och vända på stenarna.

Mats Werner sa...

Kul, androgyne Mar(t)in Andersson! Du har ju humor! Kanske man skulle bli Din 4.926e vän på Facebook! Fast å andra sidan vem vill vara vän med någon som knappast ens kan hinna säga hej till en.

Anonym sa...

Sälj Sevab...

Stefan Holm sa...

Mats du måste hänga med lite ;-)
Grabben spelar Maffia Wars, det är därför han har så många vänner. Så såg min vänlista ut också innan jag bestämde mig för att prioritera mina kontakter IRL istället.

Anonym sa...

Och där var vuxenmobbaren Mats Werner igång igen.

sara sa...

Ja, svårt att tolka Mats werners senaste kommentar som annat än ännu ett homofobiskt uttalande från en kristdemokrat

Mats Werner sa...

Förlåt mig sara, men var finner du det homofobiska i min kommentar? Och vad vet du överhuvudtaget om den saken?

Anonym sa...

Sara, det närmaste homofibi skulle väl i såna fall vara "androgyne" men det är väl att läsa mer mellan raderna än vad jag kan förstå.

Wikipedia:
Androgyn (av grekiskans aner, man, och gyne, kvinna), ursprungligen avseende en individ som är anatomiskt tvekönad, jämför hermafrodit. Sedan 1900-talet även i psykologisk bemärkelse, en människa med både manliga och kvinnliga egenskaper eller beteendemönster.

Sara sa...

fast det är väl ändå rätt uppenbart? han använder sig dels av klassiska härskartekniker när han väljer att påpeka stavfelet som den han debatterar mot har gjort. hur seriöst är egentligen det? det är så barnsligt så jag finner inte ord.

och från det så går han direkt till angrepp och väljer att kalla personen ifråga för androgyn. vad har detta med saken att göra? det är så lågt! androgyn är inget skällsord!

men det är som vanligt med mats werner. när argumenten och intellektet tar slut (och det gör det tydligen rätt så fort) så går han över till personangrepp istället.