onsdag 22 september 2010

Stort GRATTIS till Mariefredspartiet och Strängnäspartiet!

Strengnäs Tidning skriver om de lokala partierna i Strängnäs kommun; Mariefredspartiet och Strängnäspartiet. Jag citerar: "– Vi fyller uppenbarligen ett behov, säger Margit Urtegård, Strängnäspartiets toppkandidat, som tror att många av de nya väljare som röstat på hennes parti kommer från Folkpartiet. – Vi har gjort stora insatser när våra skolor varit i fara. Det gäller Tosteröskolan och Långbergsskolan bland annat. Vi har agerat och tagit fajten under mandatperioden."

Oavsett vad som händer framledes så kommer Strängnäspartiet fortfarande att agera efter vårt motto "Tidig insats - trygga barn". Skolan är viktig. Citat från tidningen: "Margit Urtegård anser att kommunala politiker ska ha fokus på de kommunala skolorna. - Det är dem vi ansvarar för. Och de har utarmats de senaste tio åren genom att den medvetna medelklassen satt sina barn i friskolor. Det är ingen kritik mot friskolorna men jag konstaterar att detta skapat skillnader. Den här segregationen, som också gäller till exempel i bostadsområden, har smugit sig på oss de senaste tio åren och det är det som nu Sverigedemokraterna spelar på. Nyckeln är skolan." Skolan skall kunna kompensera de skillnader och olika förutsättningar barnen har med sig hemifrån. Det är skolans huvuduppgift! Däri ligger även kravet om att ge kunskap till eleverna; vi vill ha en kunskapsskola!

9 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Bra, Margit, att du poängterar att det viktiga är att stå fast vid att försvara skolorna.
Det ska vi göra - avsett majoritet i KF!

Anonym sa...

Blir det inte lite väl mycket skola?

Det man kan fundera på är hur mycket skola som är bra för kommunen, kanske ska man dra ned och satsa på kvalitet istället för kvantitet. Friskolorna tar fler och fler elever, låt dem göra det vad spelar det för roll. Likaväl som varje elev kanske inte behöver 25 kvm per elev och exakt 9,254 (nu raljerar jag) lärare per elev, det viktigaste måste väl vara resultatet. Nu är kanske fler lärare en bra lösning för att nå bättre resultat, men är det verkligen den "enda" lösningen, det tycks nästan så när man läser inlägg från kommunens lokala partier.

Man kan väl också säga att kommunen är bra mycket mer än bara skola? Vi kan väl inte bara ha skolfrågor på agendan i kommunen? Skolorna är viktiga, visst, men kommunen är ju ansvarig för rätt mycket mer som är precis lika mycket s.k. kärnverksamhet. Riskerar inte de att utarmas om man bara koncentrerar sig på skolorna?

Sen kan man väl fråga om en kommun som Strängnäs verkligen ska ha ett eget gymnasium? Där skulle man säkert kunna samarbeta med kringliggande kommuner eller vad tror du?

Patrick Baltatzis sa...

Skola är en av de två stora budgetsposterna vi har i kommunen. Självklart är det en viktig fråga. Det är inte bara en kommunal utan i allra högsta grad en nationell angelägenhet att vi tar skolan på allvar.
Sedan skolan kommunaliserades i början av 90-talet har skolan överlag blivit sämre på att nå målen. Margit nämner några orsaker till detta. Det finns fler. Och om vi inte tar vårt ansvar nu så skjuter vi bara problemet framför oss.
Jag håller med dig om att ett gymnasium inte är självklart i en kommun som vår. Jag har personligen lyft tanken att samarbeta regionalt för att levera gymnasietutbildning till våra unga. Det är en väg vi måste gå tror jag. Unga vill dessutom in till storstan...och ser det inte som ett hinder att behöva pendla in till exempelvis Eskilstuna.

Anonym sa...

Patric
Gymnasium är självklart för vår kommun.Det har funnits i Strängnäs från år 1626 och så skall det vara.

Anonym sa...

småstadskomplex att behöva en egen gymnasieskola till varje pris...

Anonym sa...

Smart drag att komma på tanken att lägga ned Sveriges äldsta gymnasium.Snacka om komplex...

Stefan Holm sa...

Anonym, du har dålig koll på din historia. Sveriges första gymnasium Rudbeckianska gymnasiet ligger i Västerås. Det grundades 1623 av biskopen Johannes Rudbeckius. Tomasgymnasiet grundades tre år senare.

Dessutom är det ju så att gymnasieverksamheten redan flyttats till Campus, så man torde väl knappast kunna säga att en nedläggning av gymnasiet innebär att det anrika Tomasgymnasiet läggs ner. Byggnaden finns kvar antingen vi har ett gymnasium i Strängnäs eller inte. Det tror jag ingen har för avsikt att ändra på.

Anonym sa...

Jag håller med Patrick lägg ner gymnasiet i Strängnäs. Vi har ju som Stefan säger ,.byggnaden av det gamla anrika Tomasgymnasiet finns ju kvar.

Stefan Holm sa...

Precis, jag tycker inte vi ska se gymnasiet i Strängnäs som en helig ko. Ett Strängnäs utan gymnasium är ingen katastrof i sig. Det skulle dessutom kunna frigöra resurser till för- och grundskolan som vi så väl behöver.

Precis som Patrick säger är det för de unga idag lockande att pröva vingarna. Om vi ska ha en bra gymnasieskola måste den vara så konkurrenskraftig att den även lockar elever från andra kommuner. Är vår gymnasieskola verkligen det idag?