lördag 11 september 2010

Stoppa våldet mot SD!

Per Gudmundson skriver i SvD: "Våldet mot Sverigedemokraterna måste få ett stopp. Det är inte första gången jag skriver det här. I mars överfölls en sverigedemokratisk politiker med kniv, i ett dåd som jag då hoppades var kulmen på en lågintensiv våldskampanj mot SD. I går överfölls samme sverigedemokrat igen – den här gången på ett, ofattbart nog, ännu värre och grövre sätt."

Hur är det med toleransen i Sverige? Tål vi inte att folk tycker olika? Strengnäs Tidning berättar: "Sedan några månader tillbaka har Sverigedemokraterna en fjärde kandidat till kommunfullmäktige. Men han vågar inte låta trycka sitt namn på partiets valsedlar i rädsla för vad det skulle innebära för hans företag och hans familj." I ett demokratisk samhälle måste vi kämpa för människor rätt att tycka fritt. Hur svårt kan det vara?

13 kommentarer:

Anonym sa...

SD är ju ett parti som sedan länge fiskar i grumliga vatten och gärna piskar upp fientlighet mot framförallt invandrare.
Därför måste de tåla att de utsätts för motaggressivitet.

Vore de ett demokratiskt parti så skulle detta inte ske.

Tycker inte alls synd om dem, de får vad de förtjänar.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym!

Så fel åsikter legitimerar våld? Är det så man skall göra i ett demokratiskt samhälle? Jag förstår inte ditt resonemang.

Anonym sa...

...men du verkar förstå SD´s resonemang ???

Margit Urtegård sa...

Hej igen!

Nej, jag förstår absolut inte SD:s resonemang, som mest handlar om rädsla och hat. Men, i ett demokratiskt samhälle måste yttrandefriheten och åsiktsfriheten värnas.

SD:s åsikter skall bemötas med kunskap och argument. Våld löser inga problem.

Anonym sa...

vi såg ju hur bra ditt resonemang fungerade i 30-talets Tyskland...

Margit Urtegård sa...

Hej anonym!

Så du menar att det som hände i 30-talets Tyskland legitimerar våld. Du är ju inte riktigt klok.

Anonym sa...

hade det tyska folket slagit ner nazismen i dess linda så hade sex miljoner judar överlevt förintelsen

Margit Urtegård sa...

Hej anonym!

Jo, det är sant att tyskarna borde ha slagit ner nazismen. Idag har Tyskland en solid demokrati som hanterar sådana risker, precis som Sverige har en solid demokrati. 30-talet är inte idag.

Anonym sa...

märker du inte hur korkad du låter?

SD är det parti som växer snabbast i sverige, fortsätter detta så är de ett 30%-parti inom 20 år.

Hur är då din lösning på problemet SD ?

Margit Urtegård sa...

Hej anonym!

Bra att du är så smart då:-)

Jag tror inte ens att SD kommer in i riksdagen detta val, så SD bekymrar inte mig särskilt mycket. Kunskap är viktigt för att bemöta deras dåliga argument. Våld föder våld och är ingen hållbar lösning, frågar du mig. Jag tror att folk är smartare än vad du gör uppenbarligen.

Anonym sa...

SD får 6-7% i detta val...

N.Strömberg (sp) sa...

Anonym du efterfrågar Margits lösning på problemet SD, får man fråga vad din lösning är?

Stefan Holm sa...

Vad jag än må tycka om lämpligheten så är jag rätt övertygad om att SD får det stöd som opinionsundersökningarna visar.

Vilket i sig inte är så underligt. Det är väl ingen som kan förneka att den integrationspolitik som förts i Sverige inte alltid varit perfekt på alla punkter. Problem som vi inte på något sätt kan belasta invandrarna för, har skapat ett "mummel i leden" hos vanligt folk. Vad vi behöver är en öppen debatt om invandringen som pekar på de fantastiska möjligheter vi har med ett mångkulturellt samhälle. Samtidigt en debatt som vågar peka på problemen men fokusera på lösningarna. Vilket inte, kära SD, betyder att kasta ut alla invandrare från Sverige och stänga gränsen.

Vad vi istället har gjort är att döda denna debatt genom att skrika rasist till alla som vågar öppna på locket på grytan. Det sorgliga i sammanhanget är att de röster som nu kommer att läggas på ett parti som SD med rötter i nazismen skulle lika väl kunnat läggas på något av de mer "rumsrena" partierna om vi inte hade en så förtvivlad rädsla för att stämplas som rasister när vi "infödda svenskar" uttalar oss om frågor rörande invandringen. Den enda möjligheten för medborgarna att uttrycka sitt missnöje över att ingen annat parti vågar ta debatten blir då att rösta på SD. Och det trots den mörka bakgrund partiet har.

Jag tror inte det beror på att alla som röstar på SD har ett agg mot invandrare, utan ett agg mot den politik, eller snarare brist på politik som förs av de andra partierna.