söndag 26 september 2010

Segregation och Sverigedemokrater

Peter Wolodarski på DN skriver: "Sverige är ett förhållandevis öppet och tolerant land, men de som blundar för främlingsfientligheten blundar också för det svarta arv som är en del av det svenska. Detta virus har vi levt med länge, och i vår tid är dess främsta måltavla landets muslimska minoritet. Som tidskriften Expos chefredaktör Daniel Poohl påpekat kom inte rasismen till Sverige med Sverigedemokraterna. Det är lätt att glömma att svensk rasforskning en gång betraktades som en stor vetenskaplig tradition, med anor ända tillbaka till Linné. 1922 etablerade Sverige det första rasbiologiska institutet i sitt slag i världen."

Markus Uvell, VD för Timbro, är inne på detsamma: "Det är viktigt att inse att Sverigedemokraterna är en konsekvens av ett problem, snarare än problemets orsak. Naturligtvis finns alla skäl att beklaga att ett invandringsfientligt parti har kommit in i Sveriges riksdag, men vi måste angripa det egentliga problemet – inte dess symptom."

Peter Wolodarski påpekar: "I Japan bor praktiskt taget inga judar men det finns ändå problem med antisemitism. Denna subkultur har sina rötter i andra världskriget och samarbetet mellan axelmakterna. I Nazi-Tyskland var den judiska minoriteten väl integrerad i samhället och utgjorde ingen ekonomisk belastning för Tyskland, men det hindrade inte Hitler från att måla ut judarna som en cancersvulst på samhällskroppen."

När jag gick en kurs på Malta 2008 läste jag tillsammans med människor från hela världen. Två av mina kurskamrater kom från Japan. De berättade för klassen att de blev jätterädda varje gång de träffade på svarta på ön. Det fanns många flyktingar från den afrikanska kontinenten på Malta. De förklarade att det nästan inte fanns svarta i Japan och de som fanns var kriminella, enligt dem. Deras främlingsrädsla när det gällde just svarta handlade om fördomar så klart. Men, är de per automatik rasister då?

Jag kommer ihåg när jag var barn i Norge. Varje gång man fick läsa om finnar i tidningen, enligt vad jag minns, så var det när någon med finskt ursprung hade varit inblandad i något knivslagsmål på fyllan. Mina kurskamrater från Japan berättade att det var så i Japanska tidningar när det gällde svarta människor. Alla vet att det självklart inte är så att alla som är födda i Afrika är kriminella lika lite som att alla finnar slåss med kniv. Men, likväl skapas generaliseringar och fördomar om människor från olika länder och de kan användas av tex Sverigedemokraterna. Kan tillägga att när det gäller rädslan för muslimer så är det inte hos infödda svenskar jag har mött på det mest. De flesta jag möter på som är mest skraja för att muslimerna skall bli dominerande i Sverige är kristna som själva är invandrare.

En del av lösningen måste vara att folk möts och att broar byggs mellan folkslag, etniska grupper, religiösa grupper och samhällsklasser. Det är lika illa med den segregation som finns på Lidingö som i Rosengård. Ju mer segregerat folk lever ju mer fördomar får frodas. Jag gick i skolan tillsammans med alla samhällsklasser; allt från bönder, borgare till arbetare. Men, det fanns ingen med invandrarbakgrund i min skola. Mina barn däremot, som har gått i kommunala skolor här i Strängnäs, har haft förmånen att träffa människor från hela världen. De umgås lika naturligt med människor som inte äter fläsk till folk som har tillgång till rådjurssadel. Både arbetarklassbarn och överklassbarn och alla grupper däremellan har ätit mat i mitt kök.

Framtidens barn kanske inte får uppleva det mina barn har fått då friskolorna har kommit. Friskolornas frammarsch kommer att leda till en ökad klassegregationen. Ojdå, nu svor jag i kyrkan igen!

I går kväll, på mitt arbete, hade jag en intressant diskussion med en arbetskollega om huruvida det är klasstillhörigheten eller hudfärgen som har störst påverkan på individers möjligheter eller begränsningar i livet. När jag läste sociologi påverkades jag att tro att klasstillhörigheten var det mest avgörande för folks livsöden. Min kollega har bott mycket i Afrika. Där fokuseras det mycket på hudfärg. Oavsett vad som spelar störst roll så är det viktigt att vi arbetar för att få bort "vi och dom" tänkande.

Det finns inga "vi och dom", det finns bara vi!

1 kommentar:

Anonym sa...

Storma riksdagen! Inga rasister i riksdagen !