torsdag 9 september 2010

Ledarsidan på Eskilstuna-Kuriren och vänsterkartellen

Folkpartikeltidningen Eskilstuna-Kuriren skriver på ledarsidan i dag: "Många Strängnäsbor undrar vilka partier som kommer att samarbeta efter valet. Moderaterna och Kristdemokraterna vill inget hellre än att återigen bilda majoritet med partier som de tidigare har kallat svikare. Varken Centern eller Folkpartiet säger dock offentligt något om sina favoritsamarbeten efter valet."

Jag har inte mött en enda Moderat eller Kristdemokrat under den här valrörelsen i Strängnäs kommun, som har yttrat att de drömmer om att åter regera ihop med Centern och Folkpartiet. Man kan ju undra vem tidningen har kontakt med?

Det mest komiska i det hela är att vid Folkpartiets och Centerns valstugor på Gyllenhjelmstorget i dag så delade de gladligen ut kopior på dagens ledare. Så är det när man inte har något eget att komma med. Rätt tragikomiskt egentligen att se Folkpartiets nya hopp Helena Hallgarn stå och dela ut dessa flygblad samtidigt som hon hävdar att Folkpartiet ser framåt! En historia som är mer än två år gammal är vad de har att servera potentiella väljare. Intresseklubben antecknar!

Mats Werner, tvåa på Kristdemokraternas kommunlista, skriver på sin blogg: "En röst på Centern eller Folkpartiet är med största sannolikhet en röst på en vänsterkartell. Om man vill vara säker på att man röstar på ett borgerligt parti i kommunalvalet så gäller det att lägga sin röst på Moderaterna, Kristdemokraterna eller Strängnäspartiet, som alla förklarat sig vara borgerliga partier och som gemensamt framlagt en skuggbudget för 2011."

Uppdaterad 2010-09-10: Maria von Beetzen (M) skriver ett klokt inpass, som svar på den här ledaren, i dagens tidning där hon bland annat påpekar: "Ledaren har sin uppfattning klar angående vilka som 'har rätt' i Strängnäspolitiken. Det är ingen överraskning. Men det är nu dags att lämna käbblet om det förgångna. Kvaliteten i den kommunala verksamheten i Strängnäs kommun halkar nedåt i en oroväckande trend." Jag håller med henne fullständigt. Den negativism ledaren utsöndrar är vi rejält trötta på! Strängnäs kommun behöver politiker i ledningen som är beredda att se problemen vi har och göra något åt dem. Maria von Beetzens (M) beskrivning är nämligen korrekt: "Strängnäs kan bättre, ja faktiskt mycket, mycket bättre!"

7 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan ju ställa sig frågan Mats, om inte dessa tre partier får majoritet,vilket parti ska väljarna veta är alternativen. Väljer man att vara i opposition en mandat period till eller går man ihop med det icke borgeliga M.P eller S.D. Övriga partier är ju uteslutna vad jag förstår av ditt ställningstagande??Bra för väljarna att veta före valet eller hur??

Mats Werner sa...

Varför ska vi tre, som ändå klart deklarerat att vi gärna ser ett majoritetssamarbete oss emellan, förväntas vara tydligare än så. Centern och Folkpartiet vill inte ens ange några preferenser.
Det är ju valdagens spänning, eller hur! Vi går alla till val på våra egna respektive program och väljarnas utslag bestämmer vilket inflytande varje parti ska ha i den majoritet som formas efter valet.

Anonym sa...

Ja visst är det så att man går till val på de program och de frågor som väljarna har att ta ställning till.Om enskilda politiker väljer att avika från antaget programmet är det deras val.Helt rätt.Valet avgör inflytande.

Anonym sa...

Så anledningen till att ni inte vill vara tydliga, Mats, är att "de andra har minsann inte varit tydliga de heller...så det så!"(med trulig underläpp). Är det ansvarstagande politik?

Dag Bremberg sa...

Mats, jag är benägen att hålla med. Men jag måste påpeka att det inte brukar fungera så enkelt.
Alltför många väljare är slentrianmässiga och de som t ex gillar en viss partiledare brukar oreflekterat rösta på samma parti i kommunvalet.

I förra valet valde ändå en del aV väljarna att visa en annan vilja i vår kommun. Då straffades främst FP och C, men M tappade cirka 10 procent i Mariefred (till oss).

Ändå bildades en allians där man inte tog hänsyn till väljarnas signaler. Förlorarna fick regera. Att var femte Mariefredsbo tydligt visade att de ville ha en annan ordning, det brydde man sig inte om.
Sen bildades en ny allians, där S, som också tappade i förra valet bjöds in, men ingen annan.
Folkviljan kan således nonchaleras.

Ändå är det inget annat folk kan göra än att lägga sin röst på det parti som de tycker är trovärdigt.

Anonym sa...

Alla partier förlorade röster till Mariefredspartiet 2006 - i Mariefred. Folkpartiet relativt mest - moderaterna relativt lite. Moderaterna gick - till skillnad från centern och folkpartiet - kraftigt framåt också kommunalt 2006. 2006 års allians innehöll både vinnare - M & SP - och förlorare - C, FP och KD. Nuvarande majoritet består bara av bara av förlorare i 2006 års val. En sannolik bedömning är väl också att dessa tre (C, FP och S) kommer att förlora ytterligare i valet 2008 och sålunda inte kan regera vidare utan stöd av andra. Där ligger väl miljöpartiet och möjligen Mariefredspartiet (Dag?) - närmast till hands, om dessa båda partier orkar leva i den självgoda och förändringsobenägna gammelkommunala sörja som riskerar att bli resultatet.

Dag Bremberg sa...

Om ett parti tappar i förhållande till riksdagsvalet, så finns det anledning att vara självkritisk. Men förmågan till självkritik är inte så stark hos ledande politiker i Strängnäs kommun...