tisdag 21 september 2010

Kunskapsbrist bakom SD:s framgångar

I dagens SvD har Stefan Eklund skrivit en artikel om att det är kunskapsbrister hos befolkningen som har lett till att Sverigedemokraterna har fått plats i Sveriges riksdag. Han kritiserar både Lena Adelsohn Liljeroth (M) och Leif Pagrotsky (S) för att de har haft en menlig inverkan på flera områden rörande kultur. Kultur i all ära, det är nog snarare kunskapsbrister på flera områden som har gjort att vi nu har fått ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Men, han har en viktig poäng och det är just frågan om kunskap!

Stefan Eklund avslutar sin artikel med: "Och, ni får ursäkta om det låter stötande, det är bara med bildning man kan mota bort det sverigedemokratiska spöket." Där har han fullständigt rätt! Bildning är nyckelfrågan för att utveckla ett demokratiskt samhälle åt rätt håll. Utan kunskaper blir vi fattiga och vi får sitta där med ett parti med bruna rötter i riksdagen! Dags att börja jobba med skolan och kunskapsspridningen! Kunskap är inte bara makt. Det handlar ytterst om att få kunskaper om varandra. Ju mer vi vet om varandra och ju mer vi umgås över alla barriärer och gränser som klass, etnicitet med mera kan vara, ju mer toleranta blir vi. Enkelt!

Peter Wolodarski på DN skriver klokt: "Att Sverigedemokraterna tagit sig in i riksdagen är en olycka, som med rätta dämpar de borgerligas entusiasm, men varför ska detta parti göras större än sina 5,7 procent?" Låt oss hantera de som en olycka. Vad gör man då? Man analyserar för att hitta orsaken till olyckan och sen mobiliserar man för att den aldrig skall hända igen!

8 kommentarer:

intresserad sa...

MUF har en intressant historia som inte alla känner till tror jag.

googla på muf wikipedia så finner ni kopplingar till nazismen...

Stefan Holm sa...

Jag håller inte med dig helt där Margit. Både media och de andra partiernas ovilja eller kanske rädsla att föra en debatt om integrationsfrågor har skapat SD:s framgångar. Jan Björklund gjorde ett försök att lyfta frågan men media kastade sig över honom direkt och bärjade viska rasist. Om det vore så enkelt att det berodde på folks okunskap så skulle jag känna mig tryggare.

Jag har träffat flera som säger sig rösta på SD, och de har varit allt annat än okunniga. De har varit frustrerade över att vi stoppar huvudet i sanden och inte vågar erkänna att vi har en integrationspolitik som inte fungerar.
De dåligt anpasade lagar vi har stryper möjligheterna även för välutbildade invandrande akademiker att snabbt anpassa sig i samhället. Istället tvingas många in i ett bidragsberoende de inte själva skulle välja om de fick möjlighet att använda sina kunskaper på ett bättre sätt. Det i sin tur skapar grogrund för främlingsfientlighet hos "vanligt folk". Att säga att det endast är en kunskapsbrist är till viss del sant men det är också en fråga om att med integrationspolitiken skapa större möjligheter för invandrare och flyktingar att snabbare bli en del av samhället. Efter att ha kämpat i motvind mot den svenska byråkratin i 5 år kan jag förstå vilken frustration det måste skapa för de som dessutom inte kan språket. Efter att stångat huvudet i väggen mot världens mest oflexibla system har jag funderat på vad som behöver göras. Det är sjukdomen som måste botas, inte symptomen. Kanske SD:s inträde på den politiska arenan kan få övriga partier att våga diskutera de problem som finns. Så oberoende av hur illa jag tycker om att SD kommer in i riksdagen kan det kanske i slutändan föra något gott med sig.

Anonym sa...

...för att inte tala om kd:s "intressanta" historia

Margit Urtegård sa...

Hej Stefan!

Att de övriga partierna inte har vetat hur de skall hantera SD är ju också en form för kunskapsbrist, eller? Du har rätt i att integrationspolitiken inte har fungerat särskilt bra i Sverige. Hade den det så skulle tex flera akademiskt utbildade invandrare fått kvalificerade arbeten.

Nu har SD fått plats i riksdagen och vi måste se annorlunda på frågan. Nu kan inte de etablerade partierna sticka huvudet i sanden längre och låtsas som att integrationsproblemen inte finns. Du har helt rätt i ditt påstående att SD:s inträde i riksdagen nu tvingar övriga partier att arbeta hårdare med dessa frågor. Jag tror nog att du och jag är överens i denna fråga när det väl kommer till kritan.

Anonym sa...

All som har fått permanet uppehållstillstånd i Sverige är svenskar och inget annat.Vadå invandrare????

Anonym sa...

Har en kompis som bott permanent i Japan mer än 20 år nu, han kallar sig absolut inte för "Japan"!?
Jag känner också många invandrare som bott här i Sverige under lång tid som absolut inte vill vara "Svenskar". Tycker det är väl förmätet att pådyvla människor epitet de inte önskar sig.

Anonym sa...

Hoppas att en bra bildning kan göra slut på dravlet som Stefan Eklund kommer farande med i SvD den 21 september 2010 och att vi får kulturskribenter som är torr bakom örat.

Stefan Holm sa...

Nejdå Margit, vi är inte helt oense i frågan. Jag tycker bara att man förenklar när man bara pekar på kunskapsbrist som lett till SD:s plats i riksdagen. Om det vore så skulle vi ha en obehagligt låg kunskapsnivå i landet. Hoppas inte så är fallet.

Till Anonym: Varför inte använda "utlandsfödda" som Metro gjorde idag? Det kan väl inte kränka någon antar jag, även om vi, för att citera David Eberhard, lever i de lättkränktas land.