tisdag 14 september 2010

Judeförföljelser i Sverige 2010!

The Jewish Community of Sweden 2010 from Israel Up Close on Vimeo.


Det kan vara nyttigt att se Sverige med en utomståendes ögon påpekar Per Gudmundson på SvD. Ingen dum idé alls. Svensk media är ju annars mycket snabba med att tycka saker om andra folk, kulturer och länder. Som norska känner jag sällan igen den bild som målas upp om mitt gamla hemland här i Sverige. Jag kan gissa att det är likadant för människor från andra länder. Men, det är absolut nyttigt att få höra hur andra tänker och tycker om ens födelseland. När det gäller judehatet som tycks växa lavinartat i Sverige, så måste man nog hämta expertis utomlands för att få frågan belyst överhuvudtaget. I alla fall för att få veta allvarlighetsgraden på problemet. Svensk media har en tendens att mest göra som strutsen när det gäller den ökade antisemitismen i Sverige; stoppa huvudet i sanden och låtsas som att problemet inte finns.

Se filmen!

10 kommentarer:

Peppe sa...

Är du allvarlig? Det finns i viss mån ett faktiskt problem med en ökande intolerans mot judar i Sverige, varför blaja bort det problemet med en sånt här oseriöst inlägg?

"Internationell expertis"? Är det IAB du menar, eftersom du ställer den mot svensk media?

"Judehatet tycks växa lavinartat i Sverige", vad är det för ett påstående egtligen? Vad har du för grund för det? Ett hat som växer lavinartat? Herregud.

Nä, varför inte visa på ett problem med seriös information istället för detta inslag och bisarra påståenden? Jag begriper helt enkelt inte varför man vill skjuta sig själv (eller kanske snarare saken man vill uppmärksamma) i foten på det här sättet...

Margit Urtegård sa...

Hej Peppe!

När judar känner sig tvingade att flytta från Malmö för att de inte känner sig trygga där då har problemet blivit allvarligt och hemskt. Vad gör politikerna? Och vad gör media?

Ja, jag skriver lavinartat för det är så det är. Jag blev mycket förskräckt när jag flyttade från Norge till Sverige för 17 år sedan och fick höra hur vissa svenskar pratar om judar. Aldrig tidigare i mitt liv har jag hört något liknande. Jag har bott i tre länder.

Titta på filmen. Om du inte tycker att informationen är seriös nog då tycker jag du har ett problem.

Anonym sa...

Betecknande är att varken den ökända antisemiten Jinge, Alltid rött alltid rätt eller några av alla de annars närvaronde bloggar svara med inlagor kring detta.
Sverige har ett antisemitiska problem, Melin/Helin på Aftonbladet leder alla svenska antisemiter och borde förpassas till historians gödselstack!
Peer Pedersen

Peppe sa...

Eh, om man får seriös kritik i en kommentar, besvarar kritiken, och sen raderar ett inlägg med uppföljande frågor, hur resonerar man då? Det bli ju helt förvirrat. Jag ställde frågan om du också anser att "det lavinartat växande judehatet" kan skyllas på "den ökande muslimska invandringen", såsom anges i videon. Det bör du svara på. Du bör även svara på om du anser IBA vara en seriös källa i den debatt, samt huruvida du anser att den aktuella videon är ett lämpligt argument att använda. Jag undrade också hur du kopplade ditt argument att du blev chockad över "judehatet" för 17 år sedan, men talar om att hatet nu "växer lavinartat". Hur menar du att den kopplingen ser ut. Vänligen klargör så det finns någon möjlighet att bedöma din stådpunkt.

Margit Urtegård sa...

Hej Peppe

Du skriver: "Jag ställde frågan om du också anser att "det lavinartat växande judehatet" kan skyllas på "den ökande muslimska invandringen", såsom anges i videon." Det är ren lögn, du har inte ställt den frågan och jag har inte raderat något inlägg i kommentarfältet på den här bloggartikeln.

Peppe sa...

Ett inlägg där du inte raderat något debattinlägg alls från en läsare? Kors i taket! ;-)

I så fall måste kommentarsfunktionen fipplat bort sig, för ett inlägg från mig försvann bevisligen.

Nåväl, svara då gärna på frågorna jag ställde i min senaste kommentar.

Margit Urtegård sa...

Hej Peppe!

Kors i taket skriver du. Ja kors i taket säger jag också över att anonyma kommentatorer inte har varit så oförskämda att jag har varit tvungen att plocka bort dem; KORS I TAKET! Svar kommer i morgon.

Peppe sa...

Så...?

Margit Urtegård sa...

Hej Peppe!

Du skriver: "Jag ställde frågan om du också anser att 'det lavinartat växande judehatet' kan skyllas på 'den ökande muslimska invandringen', såsom anges i videon."

Nej, judehatet i Sverige är inget som muslimerna har tagit med sig eller skall lastas för. Det är något som alltid har funnits i Sverige, i alla fall sedan 30-talet. Sverige har aldrig gjort upp med den nazism de själva stod för under andra världskriget tex. det är ett problem. Främlingsfientligheten är stark i Sverige. Det märker vi som kommer hit antagligen lite bättre än vad ni som är födda och uppväxta här gör. Det är skrämmande helt enkelt.

Anonym sa...

Att Margit hörde främlingsfientliga kommentarar kan kanske bero på att hon umgåtts i fel kretsar? Du tillhörde ju Moderaterna tidigare, det är verkligen dags att de gör upp med sitt mörka förflutna!