fredag 20 augusti 2010

SP säger nej till religiösa friskolor

Philip Wendahl skriver på newsmill: "Slutligen är det är ingen hemlighet att invandringen medfört att den urgamla debatten om förhållandet mellan stat och religion har fått förnyad aktualitet. På samma sätt som liberaler tidigare stått emot den kristna trosabsolutismen ska vi idag stå emot lokal och global islamisering. Ofta i debatten etnifieras islam i syfte att döma ut kritiker ut som rasister och det är därför som inte bara jag, utan även Salman Rushdie, Sara Mohammad, Mehdi Mozaffari och Ibn Warraq tar avstånd från begreppet. Vi måste kunna tala ocensurerat även om islam och vi måste fortsätta hålla stat och religion åtskilda. Att slopa skattefinansieringen av religiösa friskolor, sekularisera lagboken, befria barn från slöja, ersätta religionsfrihet med trosfrihet och stoppa stödet till religiösa föreningar är alla förslag i den riktningen.

I går var jag med i en direktsänd debatt i Sveriges Radio Sörmland från Gyllenhjelmstorget i Strängnäs. En fråga från publiken handlade om huruvida vi vill ha religiösa friskolor i kommunen eller ej. Jag svarade att Strängnäspartiet inte vill ha religiösa friskolor. Moderaterna svarade att de gärna ser kristna friskolor. Här måste vi vara konsekventa. Philip skriver att vi måste fortsätta hålla stat och religion åtskilda. Jag håller med honom. Det är därför jag är emot religiösa friskolor. Barn skall inte indoktrineras i religiösa friskolor. Barn skall skyddas från sådant. Det är skolverket som beslutar i slutändan, men vi kommunpolitiker skickar ju med ett yttrande när ansökningar om att starta friskolor kommer in. Därför borde vi ha en uppfattning i frågan.

Apropå radiodebatten i går så är Susanna Birgersson
, på Eskilstuna-Kurirens ledarsida, ledsen över att debatten blev blodfattig. Vems blod vill hon se kan man undra? Det var en trevlig debatt med frågor kring demokrati och öppenhet. Inte mycket att ryka i luven på varandra för helt enkelt. Självklart hade debatten blivit hetare om frågorna hade handlat om hur den sosseledda majoriteten missköter kommunens skolor och kommunens ekonomi. Men, nu var det inte så. Oppositionsrådet Maria von Beetzen (M), moderaternas kommunalrådskandidat, nämner också debatten på sin blogg.

7 kommentarer:

Mats Werner sa...

Som Du säkert hörde var Hélène Brodin Rheindorf från Kristdemokraterna lika kategoriskt emot att några skolor i vår kommun ska ha särskild religionstillhörighet. Att ha särskilda muslimska, kristna eller judiska skolor motverkar det gemensamma samhällsbyggandet och blir grogrund till fientlighet och stridigheter mellan olika samhällsgrupper. Sverige är ett sekulariserat land när det kommer till samhällsdrivna verksamheter och skall så förbli.

Margit Urtegård sa...

Hej Mats.

Ja, jag hörde att Hélène sa så, det är bra. Så måste det vara. Varför jag nämnde vad Maria von Beetzen (M) svarade är för att jag tror inte moderaterna har tänkt färdigt i frågan. Det kan de inte ha gjort. Och vad menar Maria med att hon gärna vill se kristna friskolor. Hur ser hon på muslimska friskolor då? Skall de behandlas annorlunda?

intresserad sa...

nu är det ju varken MatsW eller MargitU som bestämmer i denna fråga.

Som tur är...

Patrick Baltatzis sa...

Intresserad,
Du får gärna fördjupa ditt resonemang, vilket du nog inte har något emot.
Mvh
P.

Frank sa...

Om de komunala skolorna höll en högre kvalitet,så borde frågan inte komma upp

Knute sa...

Det bästa vore att behandla kristna och muslimska skolor olika. Det är fel att fokusera på muslimers abstrakta rättigheter och bortse från deras avsikter och konkreta handlingar.

Tyvärr inser inte politikerna att deras stöd till muslimska friskolor också innebär stöd åt islamisk överhöghet och sharialagar; de inbillar sig att det gäller religiös frihet.

Patrick Baltatzis sa...

Religion är på sin höjd ett ämne i skolan, inte den värdegrund som en skola ska stå på.