tisdag 17 augusti 2010

Konstnären Ulrika Florin har tagit korten

Margit Urtegård









































































I sommar så tog konstnären Ulrika Florin i Stallarholmen dessa bilderna på mig i sin ateljé. Frisören Ingela Andersson på Hårcentret här i Strängnäs sminkade mig innan fotograferingen. Temat är hår och kommer att bli en utställning framledes. Hår är tabubelagd, mycket mer än vad vi tror. Kan nämna burkadebatten. Kvinnans hår är ett mytomspunnet och spännande tema.

PS: Ordförande i Folkpartiet i Strängnäs, Gunnar Swahn, tycker att jag skall ta bort bilden som är högst upp för på den bilden syns det att jag har lite mage. Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta. Bilderna är inte retuscherade. Jag är snart 44 år gammal och jag har fött fyra barn. Måste alla se ut som om de är 16 år? Är det ett sådant kvinnoideal vi vill ha?: DS

Maria Henriksson skriver: "I denna litteraturstudie har jag tittat på hur den kristna kyrkans syn på kvinnans hår har utvecklats från Paulus dagar in i modern tid. Anledningen till mitt intresse för detta ämne var min förvåning då jag upptäckte att Nya Testamentet innehåller regler som säger att kvinnan ska bära huvudbonad. Jag trodde inte att täckandet av kvinnans hår hörde hemma inom den kristna kyrkan.

Syftet med uppsatsen är belysa att Första Korintierbrevet varit grundläggande för den kristna kyrkans syn på kvinnans hår och att detta har kommit att påverka kvinnans ställning och rörelsefrihet i samhället, ända in på 1900-talet. Jag fann att även den kristna kyrkan utfärdade skriftliga förkunnelser som hade med kvinnans hår att göra under det första årtusendet. Därefter har tolkningar gjorda av denna text varit grundläggande då seder skapats som sagt att kvinnan ska täcka sitt huvud och hår då hon lämnade hemmet. Denna sed levde kvar i Sverige ända in på 1900-talet."

Det kanske är på grund av detta att svenska politiker gärna vill acceptera burkan?

7 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Citerar en kommentar jag fick på face-book: "Vår norska Huldra! Ett skogsrå med hel baksida!" Face-book är alltid lika trevligt:-)

Anonym sa...

Snyggaste Partilrdaren

Margit Urtegård sa...

Hej anonym!

Tack för komplimangen. Ordförande i Folkpartiet i Strängnäs, Gunnar Swahn, tyckte dock att jag skulle ta bort bilden som är högst upp för på den bilden syns det att jag har lite mage. Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta. Bilderna är inte retuscherade. Jag är snart 44 år gammal och jag har fött fyra barn. Måste alla se ut som om de är 16 år. Är det ett sådant kvinnoideal vi vill ha?

Jag är mycket stolt över att en duktig konstnär som Ulrika Florin ville ta korten. Vem skulle inte vara det? Jag tycker att Ulrika har gjort ett bra arbete, hon är suverän med kameran, alla blir vackra när hon plåtar dem.

intresserad sa...

Gunnar Swahn´s kommentar säger allt om honom...

lena alun sa...

Åh så vacker du är! Kommer att ringa dig idag.

Victoria Christa

lena alun sa...

http://hjartat.wordpress.com/

http://lenaalun.wordpress.com/

Jag får inte till det med min OpenId identitet.

Anonym sa...

Herregud villket vackert hår du har.Är inte vardag man ser sånt nu för tiden.så vad rädd om det för du var oxså vacker Med vänlig hälsning Ingo från Sundsvall