tisdag 24 augusti 2010

Arvodesskandalen i landstinget fortsätter...

SN skriver: "När Jörgen Danielsson tog plats i landstingsfullmäktige 2007 var han oppositionsråd. Det innebar att han skulle få ett arvode som övriga landstingsråd. Men i stället har han varje månad fått 7 000-8 000 kronor för högt arvode.

När han tillsammans med Folkpartiet och Miljöpartiet kuppade bort Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna från makten blev Lotta Finstorp (M) över en natt oppositionsråd. Lotta Finstorp övertog inte bara Danielssons roll utan även hans arvode, nära 30 procent högre arvode än vad hon hade rätt till.

Kommunallagen är den lag som politikerna ska hålla sig till. Lagen reglerar formerna för demokratin och insyn för allmänheten. Experter på kommunallagen säger att beslut om politikers arvoden och dess storlek inte ska fattas någon annanstans än i fullmäktige. Men i landstinget Sörmland gäller inte det. Där har beslut om arvodena skett i slutna rum utan möjlighet till insyn."

Mycket har sagts om arvodesskandalen i landstinget Sörmland. Nu uppmärksammas eländet även i rikspressen. SvD skriver: "Två toppolitiker inom landstinget i Södermanland har olagligt tagit ut för mycket i arvode. Det rör sig om hundratusentals kronor, skriver Södermanlands Nyheter."

DN skriver: "Arvoden har fördelats sinsemellan och bakom stängda dörrar under en längre tid. Många är inblandade — såväl ledande politiker som tjänstemän, enligt en gemensam granskning som Eskilstuna-Kuriren och Södermanlands Nyheter gjort." Mycket mygel har det varit. Vi får hoppas att det tar slut snart. Det högsta hönset, Jörgen Danielsson (S), fortsätter att skylla ifrån sig. Hur länge till får han göra det? Det är val den 19 september. Då kan i alla fall väljarna säga ifrån om de vill.

4 kommentarer:

intresserad sa...

Ja inte lär politikerföraktet minska efter denna affär.

Både Lotta F och Jörgen D borde avgå direkt men jag har inga förhoppningar om att så sker.

Säkert har fler i toppen skott sig, kanske även någon från KD...

Margit Urtegård sa...

Hej "Intresserad"

Ingen inom KD i landstinget Sörmland har myglat med arvoden.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi, landstingsråd för KD, är den som har informerat om detta arvodescirkus. Det gjorde hon för länge sedan, redan i april 2009 skrev om detta på sin blogg. Hon är, mig veterligen, den enda landstingspolitiker som har berättat om arvodesmyglet offentligt.

Läs på hennes blogg: http://marie-louisemustaniemi.blogspot.com/2010/08/arvodesfragan-en-odesfraga.html

lena alun sa...

Tack Margit!

intresserad sa...

så bra då, att kd´s företrädare är oskyldiga. skulle inte se bra ut att bli påkommen med fingrarna i syltburken när man tidigare kritiserat detta...