söndag 4 juli 2010

Varför är Almedalsveckan så populär?

För tredje året i rad har min norska väninna Nina och jag åkt till Gotland under Almedalsveckan. Vi är här för att gå på seminarier, lyssna på politiska debatter och mingla bland/med duktiga politiker och journalister. Veckan är en stor upplevelse för alla politiknördar. Nina och jag är här helt privat. Vi skall inte sälja något budskap, vi skall inte lobba för någon organisation och vi skall inte vinna någon tävling. Vi bara är!

SvD skriver: "Så varför är Almedalen så populärt? Birger Östberg på pr-firman Westander vet varför han tycker politikerveckan är viktig. – Det är en ganska unik demokratisk möjlighet till samhällsdebatt. Det är ett tillfälle när politiker och opinionsbildare möts på en arena som är väldigt öppen och tillgänglig, där både allmänheten och mindre organisationer kan ställa frågor direkt till ministrar och andra politiker . Det finns en öppenhet som saknas under årets övriga veckor, säger han."

Susanna Birgersson, ledarskribent på Eskilstuna-Kuriren, skriver: "Men politisk retorik skulle kunna vara något mer. Den skulle kunna ha mer av uppfordrande inslag. Samtliga riksdagspartier säger sig önska att pappor ska ta ut mer föräldraledighet – till och med Kristdemokraterna antyder något i den riktningen – men inga politiker uppmanar någonsin män att stanna hemma med sina barn, eller kvinnor att släppa på kontrollen i den husliga sfären. Alla är överens om sambandet mellan alkohol och våld, men vilken politiker törs säga att människor måste ta ansvar för hur mycket de dricker? Eller när hörde du senast en politiker uppmana medborgarna att sopsortera och klimatkompensera? Om jag fick önska skulle årets Almedalstal innehålla lite mer moral och lite mindre säljsnack."

Jag håller inte helt med. Mindre säljsnack kanske, men det gäller att kunna skilja på ren propaganda och ärliga politiska intentioner och visioner. Men, några moralpoliser skall politiker absolut inte vara. Som äkta liberal vill jag se mindre av den varan.

Inga kommentarer: