fredag 2 juli 2010

Sanning är inte förtal!

Ledaren på Eskilstuna-Kuriren skriver, rörande uppståndelsen kring det fejkade mailet från Mona Sahlin (S), att dålig satir inte är förtal. Att fara med sanning är inte heller förtal.

Bloggaren som kallar sin blogg "Bloggokrati - Din ciceron i politiken" skriver: "Dessutom ska tilläggas att det mesta som står i detta sk. Smutsiga 'förtalsbrev' faktiskt tangerar sanningen på skrämmande många punkter. Det tar upp en del av S moderna historia, som säkerligen är allt annat än smickrande för rörelsen, men inte desto mindre sann för det."

4 kommentarer:

Mats Werner sa...

Jodå, Margit! Sanningen kan också vara förtal.

"Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter."

Men om det kan anses rimligt att tillkännage en sak och man kan visa at den är sann, slipper man kanske
böter, men förtal kan det likaväl vara.

Margit Urtegård sa...

I det här fallet handlar det i alla fall inte om förtal Mats. Det handlar om politiska skandaler som har skett. Ställer man upp som statsministerkandidat får man räkna med att allt sådant kommer upp. Trist kanske, men så är det.

JA sa...

Jag tror fortfarande inte du förstår, Margit. Mats poäng var att oavsett om man talar om "politiska skandaler som har skett" så kan uppgifterna utgöra förtal. Förtal har inget att göra med om uppgifterna är sanna eller inte, utan just huruvida de är "ägnade att utsätta [personen] för andras missaktning.

Du skriver i ditt inlägg att "Att fara med sanning är inte heller förtal" vilket alltså är felaktigt och det påpekade Mats.

Margit Urtegård sa...

OK JA.