DN skriver: "DN:s Henrik Brors säger att Mona Sahlins tal tydligt syftade till att mobilisera kärnväljarna. – De som röstade på partiet 2006 men nu lagt sig på sofflocket. Hon talade om ett 'ödesval' och målade upp oerhört stora skiljelinjer. Talet handlade inte så mycket om vad hon vill göra, det var inte så mycket politiska beskrivningar utan mer känslomässigt. Hon försöker skrämmas med de borgerliga, att de står för något farligt. – Det var inte ett tal som syftade till att locka över mittenväljare utan ganska mycket ett vänster retoriktal."
Amatörmurveln jag har i kväll intervjuat flera socialdemokrater här på Gotland. De berättade öppet och ärligt att de är uppgivna, ledsna och trötta; de tror inte på någon seger den 19 september.
SvD skriver: "Ungefär hälften av väljarna kan tänka sig att rösta på Socialdemokraterna i höstens val. Men samtidigt har partiet en uppförsbacke när det gäller att locka nya sympatisörer i höstens val, visar undersökningen från Synovate. Efter att ha frågat drygt 1 000 väljare konstaterar opinionsinstitutet att partiet både måste byta partiledare, satsa på sänkta skatter, slopa vad som uppfattas som en bidragspolitik och satsa mer på pensionärer för att locka de osäkra väljarna. Bara en av fem väljare svarar i undersökningen att de överväger att rösta på partiet. – De som inte ser Socialdemokraterna som ett alternativ pekar framförallt på Mona Sahlin, skatterna och bidragspolitiken som det som de gillar sämst. – Men också bland potentiella väljare är Mona Sahlin det största hindret för att de ska lägga sin röst på partiet, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Synovate."
Det finns dock optimister kvar i det socialdemokratiska partiet. Proffsbloggaren Peter Andersson (S) skriver: "Det här var inget vanligt tal. Utöver applåder och det där i magen gav Sahlin något som gav perspektiv, hopp och framtidstro i en märklig kombination med ilska över samhällsutvecklingen och en djävlar anamma-känsla inför valrörelsens sista veckor. Det var det gemensamma förenat med "bäst för mig". Det var ansvar kombinerat med välfärdsfokus. Det var en djup ideologisk rot i talet som omsluter väldigt många svenskars värderingar. Därför tror jag att Sahlin är vinnare." Det blir onekligen ett spännande val den 19 september!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Hej till alla Strängnäsbor i Almedalen!
Jag lyssnade till Monas tal. Hennes problem är ju att den välfärd vi har idag, som sossarna har anledning att vara stolta över. Den fungerar idag. Visst det haltar lite här och där, felbedömningar göres i vården, väntetider är för långa och skolorna behöver ökad vuxentäthet. Men det är problem som inte löses med höjda skatter eller höjda bidrag. Mer pengar löser inte alla problem och det tror jag att dom socialdemokratiska väljarna har kommit underfund med. Jag tror inte att den gråaste gråsosse som finns har det minsta lust att betala mer skatt för att grannen ska få friår för att bygga på sitt hus. Dom rödgröna börjar i fel ände. Man måste först tala om vad man menar med välfärd innan man talar om skattehöjningar.
Som kund (=väljare)vill du veta vad du betalar (=skatt) för. Köper du en bil väljer du ju bort prålet för det kostar för mycket och du är kanske inte intresserad av det. Friåret är politikens prål som ingen egentligen behöver.
Kerstin
Margit: tack för att du beskriver mig som optimist. Sån är jag och tror inte heller att Mona Sahlin har gett upp. Det var väl en av gårdagkvällens stora behållningar.
Proffsbloggare?? jag gör det på fritiden :-)Men uppskattar beteckningen.
@Kerstin
Tar fortfarande åt mig att hälsningen till "alla Strängnäsbor.." Har ju faktiskt bott där de första 28 åren av livet :-)
-gissar att gårdagens alliansutspel om "mer pengar" drar undan en del av din kritik. Sen noterar jag på en del andra bloggar att man beskriver "friår" som det skulle finnas i de rödgrönas vårbudget, ser att en påstår att utbildnings- och företagsvikariaten är det. Så det det ju inte. Utbildnings- och företagsvikariat.
"Vi föreslår ett stöd som riktas till dem som har anställning, men som vill ta steget att vidareutbilda sig eller starta ett företag. Möjligheten erbjuds endast om en arbetslös samtidigt går in och vikarierar under
tjänstledigheten. Programmet omfattar cirka 1 200 helårsplatser under 2011."
Det sistanämna är alltså inte lika med friår och begreppet finns inte i de rödgröna budgetförslagen.
I övrigt delar jag helt din syn: vi ska inte höja skatten ett öre mer än vad som krävs för att garantera välfärdens olika delar.
Mycket varma hälsningar från strax öster om visy "city".
/Peter
Hej Peter!
Du gjorde ett mycket positivt intryck på mig när jag lyssnade på debatten om bloggare, där du var med, därav epitetet positiv. Jag gillade din framtoning och din tydliga vilja att ha en fin ton mot varandra här i bloggvärlden.
Sen blev jag extra stolt när jag läste på din blogg att du kommer från Strängnäs; Mälarens pärla! Jag kommer att följa dig och din blogg.
Kram og klem från
Margit
Skicka en kommentar