fredag 9 juli 2010

Intervju med Philip Wendahl

Philip Wendahl i Almedalen 2010Margit Urtegård och Philip Wendahl på Gotland 2010Jag träffade Philip Wendahl för första gången i prideparaden i Stockholm 2008. Han gjorde intryck på mig redan då. En skärpt och vaken kille. I dag hade jag förmånen att få intervjua honom under en lång lunch här på Gotland. Många svenska journalister skriver om mig berättade han, men de pratar inte med mig fortsatte han. Det kan jag som politiker känna igen. Hur ofta kan man inte läsa saker om sig själv i gammelmedia, som man inte har fått chansen att kommentera?

Alex Voronov på Eskilstuna-Kuriren, som aldrig har träffat Philip Wendahl, skriver så här: "Det är oklart om Philip Wendahl är aningslös effektsökare, ideologisk analfabet, genuint antiliberal eller allt detta samtidigt. Klart är dock att en person med denna uppsättning åsikter för tio år sedan inte hade släppts inom ett kanonskotts avstånd från Folkpartiet." Jag kan berätta för Voronov att han borde träffa folk innan han bedömer eller dömer de; det är både mera klädsamt och anständigt. Men det ligger kanske utanför Eskilstuna-Kurirens policy?

Philip Wendahl skriver i Expressen: "Den som kommer till Sverige ska naturligtvis arbeta, respektera lagarna och lära sig språket men lyckad integration handlar också om värderingar. Det mångkulturalistiska perspektivet på integration avvisar varje form av assimilering då detta kränker individens rätt att vidareföra seder och traditioner oavsett dess konsekvens för samhället. Som liberal tror jag att istället på att integrera människor i de mänskliga rättigheternas gemenskap. Misslyckas vi med det får vi ett kulturrelativistiskt samhälle där exempelvis kvinnors och HBT-personers rättigheter rullas tillbaka och där hederskultur och klanstrider normaliseras. Därför borde vi ersätta mångkulturalismen med mångetnicitet och på så vis forma ett pluralistiskt samhälle utan avgörande kulturella konflikter. Liberaler kan aldrig tolerera intolerans." Han har rätt. Äkta liberaler kan aldrig acceptera eller tolerera intolerans.

Philip Wendahl är skeptisk till kulturrelativismen. Själv är han inte beredd att offra vare sig kvinnor eller homosexuella på kulturens, traditionens eller religionens altare. Han har fått mycket kritik för detta. Media har dock haft svårt att ge honom etiketter. Philip kommer från Indien därför har de inte kunnat kalla honom rasist. Han är homosexuell därför har de inte kunnat kalla honom homofob. Då fick det bli islamofob! En etikett måste han ju få!!!

Philip och jag pratade också om det norske Fremskrittspartiet och hans kontakter med desamma. Han ser de inte som rasister. Det gör inte de flesta norrmän heller. Svensk prasselmedia (gammelmedia) har dock svårare för nyanserna. De vill ju som bekant sätta etiketter på folk och fä. Det är uppenbarligen viktigast.

Inga kommentarer: