onsdag 14 juli 2010

”Burkan tillhör medeltiden”

Christer Sturmark, ordförande för förbundet Humanisterna


DN skriver: "Frankrikes regering antog i dag lagförslaget mot burka och nikab. Därmed har Frankrike tagit ännu ett steg mot att förbjuda heltäckande religiös klädnad. Den nya lagtexten kommer att presenteras inför parlamentet i juli." Det var ett väntat beslut. Fredrik Reinfeldt (M) säger till DN: "Nej, Frankrikes situation är speciell på flera sätt. Men lagstiftning är inte alltid ett bra sätt att lösa sådana här problem, framhöll moderatledaren." Jag tror inte heller på lagstiftning i den här frågan. Det har jag tidigare också bloggat om. Men, jag håller med om att burka och niqab definitivt tillhör medeltiden.

André Gerin, borgmästare i staden Vénissieux nära Lyon, säger: "Samtidigt började vi se allt fler kvinnor med burka och niqab på gatorna. Vi hör fler och fler historier om muslimska män som tar fruarnas pass, och vägrar låta dem undersökas av manliga läkare på sjukhuset. Allt fler flickor får dispens från simning och gymnastik i skolorna 'i religionens namn', och en massa muslimska lärare börjar kalla sig imamer. Det finns en växande islamsk fundamentalism, och burkan är den mest synliga symbolen för detta. Den är toppen av isberget. Men nu säger vi stopp."

Under Almedalsveckan var jag och lyssnade på seminariet "Kulturrelativism och religiösa påtryckningar i Sverige". Det fanns representanter från varje riksdagsparti där och det var Christer Sturmark, ordförande i Humanisterna, som var moderator. De flesta partiers företrädare pratade som om de skulle vara kulturrelativister förutom folkpartiets företrädare. Den som var mest villig att lägga sig platt för alla religiösa grupper var socialdemokraternas riksdagsledamot tillika medlem i socialdemokraternas kristna broderskapsrörelse. Där var det stockkonservativt utan like.

Det slog mig att det är något besynnerligt och märkligt att socialdemokraterna ofta pratar illa om KD samtidigt som de har en egen superreligiös rörelse inom sitt eget parti. En rörelse som uppenbarligen pläderar för att man skall ta stort hänsyn till religiösa traditioner- och kulturer på bekostnad av kvinnor och barn. Den socialdemokratiska ledamoten försvarade tex detta: "Den muslimske mannen var intresserad av en praktikplats på ett företag i Älmhult och kallades till intervju. Under mötet vägrade han att ta företagets kvinnliga representant i handen och motiverade det med att hans religion förbjuder honom att vidröra kvinnor utanför familjen." Noterade dock att socialdemokraten var ganska ensam om att tycka så.

1 kommentar:

Raoul PETE Joacim Parfalk sa...

haha INTE Ofta Dagen.se har KLOKARE ORD än er Sosse Brödrakspets MEN ifallet Inhuman Humanister HAR DE DET haha så sjuka NI ÄR