lördag 5 juni 2010

Antisemitismen slår ut i full blom

Willy Silberstein skriver i SvD: "De senaste dagarnas reaktioner visar att judar i Sverige brottas mot allvarliga fördomar. Antisemitism finns bland riksdagsledamöter, akademiker och horder ute på nätet."

Att jag bor i ett land som är allt annat än Pro-Israel har jag förstått för många år sedan. Silberstein berättar: "När Israels regering drar på sig världens fördömande aktiveras antisemitismen, den slår ut i full blom. Den finns nog ständigt där, under ytan. Men i mindre dramatiska tider är det färre som vågar säga något. Samtidigt som det är självklart med legitim kritik av Israel utan att det blir antisemitism. Men helt klart har det de senaste dagarna varit en rad övertramp."

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm frågar på sin blogg: "Undrar du också vem Dom Utvalda ska bränna nästa gång?" Citatet är från en sång av Björn Afzelius. Silberstein påpekar: "Dom Utvalda refererar inte till ett land, utan till judar som grupp. Och det är dessutom en beteckning som i detta sammanhang – och helt i linje med traditionell antisemitisk argumentation – syftar till att framställa judar som överlägsna och ondskefulla. Efter det som har hänt kan en av de mer framträdande socialdemokraterna i riksdagen fråga: Vem ska judarna bränna nästa gång?"

Det är skrämmande att riksdagsledamöter i Sverige kan skriva sådana saker på sin blogg utan att någon kräver att personen i fråga avgår. Det är än mer skrämmande att personer som häver ur sig dylikt kan komma att sitta i den svenska regeringen efter höstens val om det vill sig riktigt illa.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det går att förena stark stark kritik mot Israels agerande på de ockuperade områdena med att aldrig hemfalla till antisemitism. F ö ett knepigt begrepp - såväl judar som araber är semiter, talar semitiska språk och blir utsatta för antisemitism om de kollektiv förföljs, hånas, dödas...

Kritiken mot att ett demokratiskt land skjuter ihjäl barn på av FN och övriga världen betraktade som ockuperade territorium (Gaza och Västbanken), där vattnet av Israel dräneras (gäller Gaza) genom Israel borrar djupa brunnar och det lilla vatten som finns kvar blir delvis förstört av tillströmmande havsvatten. osv osv osv....

Jag har aldrig någonsin anklagat Woody Allen, Karl Marx, Sigmund Freud, mina judiska vänner genom fotbollen jag hade när jag bodde i Malmö eller någon annan för att vara skyldig till staten Israels övergrepp.

Men den staten begår övergrepp som är kriminella och som inget annat land hade kommit undan med. Ponera att Ship to North Corea hade blivit attackerat och folk mördats av nordkoreanska kommandosoldater. Det hade USA inte sett genom fingrarna med. Inte du eller jag heller.

Tyvärr röstar det israeliska folket fram dessa regeringar. Israel var en gång en en radikal stat som bistod bland annat fattiga afrikanska länder med uppbyggnad.
Med en enorm invandring av bl a ultrakonservativa judar från gamla Sovjetunionen har balansen förändrats. I dag är de fundamentalistiska israelerna i majoritet och fredsrörelsen och de mer reflekterande i minoritet.

Det är tragiskt.

Benjamin Netanyahu och IDF:s ledning borde tas till Haag för rättegång. De har begått brott mot mänskligheten.

Henrik Frölich