tisdag 11 maj 2010

Sorgligt om Långbergsskolan inte blir kvar

Apropå beslutet som togs i barn- och utbildningsnämnden i går kväll så skriver en förälder så här på Maria von Beetzens (M) blogg: "Ja vad säger man. Man lurar föraldrar och tar beslut utan vettigt underlag. Och så måste beslutet klubbas på väldigt kort tid. Man hann yttra sig en gång på ett möte med skolan där Rektor och personal redan hade bestämt att en flytt skulle vara det bästa, samt att dom hade lagt fram det så till barnen att flytta måste vi annars så kommer ni inte ha era kompisar kvar (dom kanske inte la fram det riktigt så, men andemeningen var det.). Detta är skött dåligt från början till slut. Nu är frågan (som jag ställt lite varstanns) vem tar ansvar för barnen på och vid bussarna? Om det sker en olycka vid bussarna vem bär då ansvaret. För om det inte blir en olycka kommer det ske ett tillbud. Drygt 200 hundra ungar ska åka buss samtidigt. Så man gör ju det inte lätt för sig."

Moderaterna håller på med dörrknackning i stan. Jag har pratat med en moderat som har dörrknackat i Långbergsskolans upptagningsområde. Frågan som har kommit upp allra mest är att folk vill att Långbergsskolan skall ligga kvar där den ligger. Jag räknar med att Lotta Grönblad (S) inte har gått runt i i Långbergsskoleområdet och pratat med föräldrar. Hon har nog mest ägnat all sin tid till att lägga upp en strategi för hur man lurar igenom en nedläggning av stadens bästa kommunala skola. Det hon kallar en flytt så klart. Det heter alltid så när sossar lägger ner en skola.

Tidningen skriver: "Barn- och utbildningsnämnden beslöt i går att Långbergsskolan ska flytta till Karinslundsskolan och att eleverna ska bussas fram och tillbaka från och med höstterminen 2010. – Det måste finnas en bättre lösning, sa Josefin Valham (MP) som var del av en helt enigt och kritisk opposition." Lotta Grönblads (S) prestige blev viktigast. Hon offrade barnen med ett stort leende på läpparna!

5 kommentarer:

erik berg sa...

Som sagt det har runnit mycket vatten under broarna.

I januari 2009 stred föräldraföreningen med sin ordförande Torbjörn Bergvall i spetsen för att slippa flytta Långbergsskolan till Vasaskolan. (Egentligen den nya Centrumskolan)

Nu när flytten är flerfalt längre tycker föräldraföreningen det är ett så bra förslag, så att man manipulerar enkäter för att det skall framstå som alla tycker det är en bra lösning att bussa eleverna tvärs över Strängnäs Stad.

Tyvärr är jag övertygad om att detta är en mycket dålig lösning för våra elever, jag hoppas dock för barnens skull att jag har fel.

Jag tror också att det är en mycket dålig lösning för vårt framtida byggande av Strängnäs tätort, nu styr vi över utbyggnaden av villor mm till Tosterö och inte till Fårahusgärdet/Finninge är det så vi vill göra?

Jag skulle helst inte behöva säga om ett år eller så .”Vad var det jag sa’?”

Erik

Stefan Holm sa...

Ni har så rätt. Det är mycket i den här soppan som inte riktigt går ihop. 1+1 är inte alltid 2 (eller 3 som man ibland brukar säga).

Även jag har tagit upp frågan i min blogg idag:
http://blogg.aftonbladet.se/stefanssonderingar/2010/05/en-ekvation-som-inte-gar-ihop-1

Anonym sa...

Viktigt det du skriver Erik, hur vill vi egentligen bygga ut Strängnäs stad??

Det finns en STOR brist i samhällsplanerandet i kommunen; att inte tänka långsiktigt och övergripande, att inte ha förståelse för att ett beslut påverkar en mängd andra beslut!!

Har frågan om skolflytt ens touchat samhällsbyggnadskontoret?? Om så, vilken är reaktionen där?? Jag tror jag vet svaret, men kan ju ha fel ;)

Birgitta E

Jan Eriksson sa...

Rätt så Erik och Birgitta. Jag tänker också osökt på det senaste projektet "Trollskogen", där skogen runt Vallbyvägen ska bebyggas med ca 40 tomter. Det är ju ett guldläge för barnfamiljer, nära naturen, dagis, förskola och...förut en skola i alla fall...nu en busshållplats.

Vad synd att våra nämnder och även tjänstemän inte pratar med varandra.

Patrick Baltatzis sa...

Ja, jag kan bara bekräfta det du påpekar Jan, att det faktiskt inom kommunen inte finns ett samtal.
Var på kommunstyrelsens besök i Eskilstuna där den besökt Eskilstunas motsvarigheter och jag vill säga att Eskilstuna svepte oss av banan. De har planer, de har tänk, de har momentum, de har kontroll. Vi hade ingenting. Vi sitter inte förarsätet i vår egen kommun. Här måste det till en ändring och vi politiker oavsett om man sitter på taburett eller ej, gör gott i att rannsaka sig själ, för all förändring börjar inom oss själva.