lördag 15 maj 2010

S, FP och C på valturne i Strängnäs kommun!

Under sommaren kommer Jens Persson (C), Tord Tjernström (S) och Björn Lind (FP) åka runt i Strängnäs kommun på valturne tillsammans. Jag uppskattar deras ärlighet. Nu får väljarna i Strängnäs kommun tidigt veta att en röst på Centern och Folkpartiet till valet i höst är en röst på Socialdemokraterna. Det hedrar verkligen Jens Persson (C) att han ger så tydligt och klart besked till sina väljare. Tusen tack Jens för din öppenhet i denna fråga!

Tidningen skriver: " – Under sommaren ska vi göra en turné i de olika kommundelarna och lyssna, säger Jens Persson (C) som ska få sällskap av de två andra kommunalråden Tord Tjernström (S) och Björn Lind (FP)." Och efter sommaren är det val!

Kerstin Svensson (M) skrev mitt i prick om herrarna Perssons, Linds och Tjernströms kommande turne:

"Vi har varit på turne´
och har kommit lätt på sne´,
finns det ingen som kan säga var vi är?"

23 kommentarer:

Anonym sa...

Är det då korrekt uppfattat att en röst på Strängnäspartiet är en röst på Moderaterna eller för den delen ett extremistparti som KD? Så länge SP inte når egen majoritet, och ni dessutom tycks ha uteslutit samarbete med FP och C väldigt tydligt, är det väl enda möjligheten för SP att nå någon form av maktinnehav? Eller är SD eller V möjliga samarbetspartners om de tar några platser?

LL

David Bergström sa...

S, C & FP Vs The rest alltså, ifall inte de bjuder in ännu ett parti till sitt samarbete, det vet man aldrig.

Valet blir allt intressant.

David Bergström, Piratpartiet.

Margit Urtegård sa...

Hej anonym!

Det är korrekt uppfattat att en röst på Strängnäspartiet är en röst på ett borgerligt parti. Vi fyller upp det tomrum som C och FP har skapat då de har blivit socialistiska.

SD tar vi klart avstånd i från!

erik berg sa...

En röst på Strängnäspartiet är inte röst Moderaterna eller KD för den delen.

En röst på Strängnäspartiet är en röst på ett borgerligt alternativ.

Strängnäspartiet kommer att fylla det vakuum som FP + C lämnar öppet efter sin resa vänster ut.

Vi i Strängnäspartiet är det enda rätta liberala alternativet i Strängnäspolitiken.

Tyvärr har C + FP sålt sina själar på Maktens altare.

Erik

Anonym sa...

Är det helt uteslutet att strängnäspartiet kan sitta ihop med (s) efter valet om det visar sig att (s) blir så mycket större än(m)och (kd) tillsammans?

Dag Bremberg sa...

Margit och Erik, det är möjligt att ni är mycket mer valtaktiska än vi i MFP och att ni lyckas vinna ett stort antal röster från missnöjda gamla folkpartister.

Men personligen vill jag hellre presentera ett nytt alternativ än få röster från folk som var emot förändring.
MFP kommer i valrörelsen att tala om lokaldemokrati, prioritering av barnverksamheterna samt planering för en hållbar utveckling. Vi kommer att plädera för pragmatiska lösningar och stå fria från ideologiska låsningar - för att citera ert gamla program...

Mats Werner sa...

Den förste anonymne, Margit, är ju faktiskt inte helt anonym: "LL" låter i min öron som en stadig betongkluns från vänsterkanten. En riktigt extremt stockkonservativ person.

Kerstin Svensson sa...

Hej Margit!
Har du glömt att de tre herrarna var ute på turne tillsammans tidigare. bara dom tre. När vi satt i majoriteten var samtliga kommunalråd på turne tillsammans. Det arrangerade Erik som då var ordförande i demokratiberedningen.
Känner du till den gamla slagdängan:"Vi har varit på turné å har kommit lätt på sné finns det ingen som kan säga var vi e´". Den passar väl bra på majoriteten?

KerstinSv

LL sa...

Jag kan garantera Mats att jag varken är på någon vänsterkant eller särskilt betongklunsig. (Och inte fasen tror du väl att Leif Lindström skulle skriva under med LL? Dras nu inte med i den här bloggens konspirationsteorier, Mats. Skärpning!)

Nåväl, det "borgerliga alternativ" som Margit och Erik talar om borde alltså innebära en röst på SP är en röst även på Moderaterna och extremisterna KD, precis på samma sätt som en röst på C eller FP skulle vara en röst på S enligt Margits logik. Stämmer det?

Vi har alltså tydligt fått veta att SP inte kan tänkta sig ett samarbete med varken S, FP eller C, trots SP:s angivna allmänna politiska hållning. Dag visar med skön sarkasm på det lite lätt underliga resonemang som förs i SP:s namn här ovan. Kanske har deras partiprogram ändrats? Är övriga medlemmar informerade?

N.Strömberg (sp) sa...

LL: SP har samarbetat både med S,FP och C. Tidigare under denna mandatperiod med C och FP, och i tidigare mandatperiod med S.

Information finns på vår hemsida LL...den söker han finner

Margit Urtegård sa...

Hej LL!

Varför kallar du KD för ett extremistparti? På vilket sätt är KD extremistiska?

LL sa...

Motstånd mot homoäktenskap?

Lennart Sacredeus på hög position i partiet?

Avhållsamhet förslaget som del i sexualundervisningen i skolan?

Kritik mot sexualundervisningens "accepterande" syn på homsexualitet?

Uttryckligt abortmotstånd bland företrädare i partiledningen?

Förslag om att registrera samtliga
kvinnor som genomgår aborter?

Hyfsat extrema exempel. Och riktigt obehagliga. Ett läskigt parti som jag önskar får minsta möjliga inflytande såväl på lokal som nationell nivå.

http://www.rfsu.se/sv/Sexualundervisning/Nyhetsbrev/April-2010/Kristdemokraterna-vill-ha-mer-avhallsamhet/

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5924847

http://www.bt.se/nyheter/boras/drotz-rasar-mot-homoaktenskap%28441414%29.gm

http://www.zaramis.nu/blog/2010/03/14/hogerextremister-utanfor-riksdagen-i-opinionen/

http://blt.se/nyheter/blekinge/kd-vagrar-att-acceptera-homosexuella-aktenskap%281101859%29.gm

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kd-vill-registrera-alla-aborter_3223713.svd

Nu var det dock inte frågan, utan frågan kvarstår vad en röst på SP innebär. Margit har ju proklamerat att man bör se en röst på FP eller C som en röst på S, även då dessa partier tidigare arbetat med SP. Med exakt samma logik innebär alltså en röst på SP en röst på M och KD, inte sant?

Efter de stenhårda attacker som lanserats mot FP och C borde det i trovärdighetens namn vara omöjligt för SP att samarbeta med dessa partier. Så frågan är om SP i makthungrighetens namns ändå skulle kunna samarbeta med dessa partier (och tappa hyfsat mycket i trovärdighet) eller om det är slaget i sten att det är M och KD som är de enda möjliga samarbetspartierna.

Partiföreträdarna i inläggen här ovan har presenterat att antal olika, men lika vaga, synsätt på detta. Vad gäller? Väljarna vill nog veta.

erik berg sa...

Det var förfärligt vad du LL försöker styra in vår politik i ett hörn, lite för lätt att genomskåda tycker jag.

Jodå våra medlemmar är helt med, har mycket stor påverkan och inflytande på vårt program.

Vi kommer i närtid att spika vår valplattform så att både du och väljarna får veta.

Vill bara citera en liten bit ur detta utkast:

* Vi tycker att traditionella partiideologier saknar till stor del relevans i kommunalpolitiken, även om man kan säga att Strängnäspartiet speglar en socialliberal inställning i många frågor.

* Som ett lokalt parti ser vi en stor fördel i att kunna agera på endast en kommunal nivå utan att behöva vara toppstyrda från en riksorganisation.

* Detta gör att vi kan satsa 100 % lokalt på STRÄNGNÄS KOMMUN!

Jag tycker Kerstin Svenssons citat speglar hela denna lätt bisarra situation för nuvarande styrande majoritet: ”Vi har varit på turné och har kommit lätt på sne är det ingen som kan säga vara vi é?”

Erik

Dag Bremberg sa...

Erik, du behöver inte låta LL måla in dig i ett hörn. Men jag förstår att han ställde sina frågor. Även jag blev en smula undrande (men inte sarkastisk, som LL skrev).
Börjar man blanda begrepp som borgerlig, liberal och socialliberal så är det svårt att komma ur det "hörnet".
Lycka till!
;-)

MariavB sa...

Min bedömning är att c, fp , s har funnit varandra i att bevara ett gammelkommunalt styre där:

1 Den nuvarande politiska organisationen försvaras
2 Förvaltningens expansion försvaras
3 De kommunala bolagens odynamiska förhållningssätt, särskilt SEVABs brister i effektivitet och ensidiga sätt att finansiera investeringar genom att ständigt låna upp nya pengar, försvaras.
4 Man blundar för att räntorna äter upp resurser för bla skolorna.
Att vår kommun har allvarliga ekonomiska problem - det blundar man och mörkar, blandannat genom att förbjuda kontakter med ekonomiavdelningen, om inte kontakten godkänns av kommunchefen.

Det är några av de områden där majoriteten funnit varandra i ett ganska osunt försvarande av gamla strukturer som inte alls leder utvecklingen framåt.

Kommunpolitik är mycket pragmatisk. Det gäller ju att få saker och ting att fungera. Partipolitiken blir inte då lika viktiga som att det finns personer i respektive parti som har insikter och som orkar driva frågor.

Jag tyckte det var bedrövligt när alliansen i Strängnäs föll. Vi har aldrig haft en så bra regering som alliansregeringen på riksplanet, det var för sorgligt för mig som nymoderat att se hur det föll här i Strängnäs och det var orsaken till att jag engagerade mig på denna nivån.

Men jag inser att den stora skillnaden mellan majoritet och opposition ligger inte på en vänster eller högerskala bland politikerna i Strängnäs. Skillnaden ligger dels i utgångspunkten för engagemanget, dels i målsättningarna vad man vill uträtta. Moderaterna har haft mycket bra samarbete med KD och Strängnäspartiet som även i år kommer att lägga gemensam budget. Vi har också haft bra samarbete i många frågor med såväl Mariefredspartiet som Miljöpartiet som bägge har utomordentlga företrädare i sina respektive partier och mycket bra utgångspunkt för sitt engagemnag ( till skillnad från majoritetens politiker som verkar mest intresserade att sitta på sina poster )

Anonym sa...

Slutsatsen är alltså att SP inte kan presentera något tydligare än floskler i stil med att "vi väntar och ser, och vill inte stänga några dörrar". För väljarna framstår det det då som om det finns två tydliga alternativ för SP: Antingen går man emot allt man sagt under se senaste åren och kan tänka dig att regera tillsammans med FP och C. Finns den möligheten bör väljarna få veta det. Är inte detta fallet blir slutsatsen, som tidigare poängterats, att en röst på SP är en röst på M och KD med allt vad det för med sig.

Hur man kan hävda att man står för en "socialliberal syn i många frågor", och samtidigt stå för ett maktalternativ som inkluderar KD, det framstår för mig som någonstans mitt emellan oärligt och ogenomtänkt. Eller kanske bara makthungrigt. Då spelar det ingen roll hur mycket man pratar om att man står över traditionella parti- eller blockkonstellationer.

LL

erik berg sa...

Är det någon som står för ”oärlighet” bäste LL så inte är det representanter från Strängnäspartiet som deltar i debatten under sina riktiga namn och inte gömmer sig bakom något synonym.

Att göra så framstår för mig ”att vara någonstans mitt emellan oärligt och ogenomtänkt”.

Strängnäspartiet är inte ”makthungrigt”, men väl hungrigt på att få vara med och få:

”Ta ett gemensamt ansvar för kommunens ledning och ekonomi”,

för att nu citera ytterligare en bit ur vår valplattform.

Erik

LL sa...

Men kom inte med anonymitskortet igen istället för att svara på frågorna. Väljare har rätt att få svar från sina politiker även om de väljer att vara anonyma. Eller avser SP att kolla leg på alla besökare i valstugorna under valrörelsen? Om det kör Erik Berg lugnare kan jag ange ett påhittat fullständigt namn här nedan. För vilken skillnad gör det så länge jag inte krävs på ett personnummer? Inte känner väl Erik Berg samtliga väljare i kommunen till namn? Eller är det bara välkända lokalpolitiker som får delta i debatten eftersom deras namn är kända hos Erik Berg?

Nåväl Erik, du har redan tidigare citerat partiprogrammet, som inte säger något konkret alls eller ger mig någon tydlig information om vad SP vill. Eftersom blogginlägget här ovan slår fast antaganden om andra partier är det väl inte mer än rimligt att SP ger svar på motsvarande frågor?

Jag upprepar mig därför för tredje gången: Kan SP tänka sig att regera med FP eller C för att få makten i kommunen, trots den hårda kritik man riktat mot dessa partier de senaste åren? Om det är så, hur trovärdig är då denna kritik? Om det inte är så, då bör SP:s ledning (enligt logiken som användes i det ursprungliga inlägget ovan) hålla med om att en röst på SP också är en röst på M och KD. Inte sant?

LL

erik berg sa...

Hej igen LL,

Det vara väldigt vad du verkar vara uppe i varv, men tack för att jag får föra fram delar av vår valplattform.

Självklart står där inget om vem vi vill/kan regera ihop med.

Naturligtvis kan vi tänka oss att regera med alla goda krafter och om FP och C räknar sig till dessa så har vi inga problem. Frågan är var står FP och C?!?

Viktigt för oss är att stå för öppenhet och insyn där dristar jag mig till att än en gång citera ur vår valplattform.

”Öppenheten och delaktigheten i kommunalt beslutsfattande ska ökas genom t ex öppna möten och ett väl utvecklat medborgarinflytande”.

Här tror jag att den nuvarande majoriteten har en del att jobba med!!

Erik

Anonym sa...

Ska inte delta i mandatdebatten. Utan bara reflektera över signaturen LL angrepp på extremistpartiet Kd. Inom de flesta religiösa rörelser värnar man om äktenskapet som förening mellan man och kvinna. I Svenska Kyrkan var ungefär hälften av biskoparna emot att ändra kyrkoordningen avseende homosexuellas liv tillsammans från partnerskap till äktenskap. I ett partnerskap hade paret samma rättigheter som ett par i ett äktenskap. Rörande abortfrågan är det för de flesta religiösa rörelser mycket svårt att dra fasta gränser när en kvinna får göra abort eller inte. Det ofödda barnets rätt till liv är något som dock har värnats om i alla tider. Det är ganska konstigt att i Sverige görs fortfarande c:a 30000 aborter per år trots alla de medel som nu finns för att förebygga oönskade graviditeter. De Kd-representanter jag träffat genom åren är inte några extremister enligt mitt synsätt. Allteftersom Sverige avkristnas kommer sannolikt de kristnas och kyrkornas inflytande att minska. Kanske vi snart får månggifte ! Kanske vi oxå snart kan döda foster som har anlag som föräldrarna eller samhället inte gillar. L.L. kan simma lugnt snart är dina åsikter de enda politiskt korrekta i det svenska samhället. Vi med en kristen livsåskådning kommer att framstå som kufar som bör förvisas till någon öde ö. KK = kristen kuf

Hélène, Kristdemokraterna sa...

LL, vad är det du tycker är extremt med KD? Är det vår barnvänliga familjepolitik? Eller kanske våra krav på att kommunen ska drivas med god ekonomisk hushållning?

David Bergström sa...

Kristdemokraterana extrema? Nee, SD däremot är en annan sak.

Har förresten alltid gillat KD's familje och alkohol politik :)

Dag Bremberg sa...

Så en röst på PP är en röst på KD?
Hmmm, väljarna har en del att fundera på...
;-)
En röst på MFP är i vart fall endast en röst på MFP och jag hoppas att väljarna gör ett kommunalt val utifrån vad partierna gjort och inte gjort.