onsdag 5 maj 2010

Rondeller inget för skolvärlden

Min väninna Mari Bohman har en mycket bra insändare i dagens tidning. Jag citerar den i sin helhet här på bloggen:

Rondeller inget för skolvärlden

"Rondeller är bra i trafiken, men i skolvärlden är de helt förkastliga. I Strängnäs skolrondell står Campus staty i mitten och sedan roterar skolor och barn runt utan att hitta någon bra utväg. I en ring utanför cirkulerar friskolorna och försöker dra russinen ur kakan. Det är hög tid att stoppa rotationen i rondellen och lösa problem med lokalerna i skola och omsorg på respektive ställe. Utan att skapa nya problem och oro.

Damma av en gammal idé, att ha flyttbara moduler som kan sättas upp när ett område, p g a generationsväxling, får ökat antal barn. Att tro att man kan flytta alla barnen i Långbergsskolan till Karinslundsskolan är som att leva i förgången tid. I dag kan man välja skola.

Låt Långbergsskolan förbli skola för Ulfhällsbarnen."

Mari Bohman

2 kommentarer:

Mats Werner sa...

Utomordentligt träffsäkert. Jag föreslog redan på 70-talet när jag satt i dåvarande Skolstyrelsen att kommunen istället för att hyra baracker/paviljonger, borde inköpa ett antal som kunde flyttas dit där behoven fanns just för tillfället. Det mötte inget gehör.

Inte heller fick jag gehör för mitt tjat om att nya skolor skulle byggas med ett 6- eller 8-kantigt kärnhusi vilket alla specialsalar fanns. Sedan kunde man koppla på - eller bort - "modularmar" med klassrum ut från detta kärnhus allt efter behov.

Flexibelt tänkande har aldrig varit skolvärldens starka sida. Den är konservatismens sista bastion.

mariavb sa...

Bra inlägg av din väninna ! Men friskolorna har det också tufft idag och de är en stor tillgång i utvecklingen. Vi skall inte göra dem till syndabockar, men vi skall motverka segregation. Det gör vi bra genom att behålla lagom stora kommunala skolor där barnen bor.