torsdag 20 maj 2010

Riv upp beslutet om Långbergsskolan!

I dagens tidning har Strängnäspartiet fått in sin replik på Lotta Grönblads (S) debattartikel:

Riv upp beslutet om Långbergsskolan

Lotta Grönblad (S) skriver i ett debattsvar: "Det går inte att göra som Strängnäspartiet; lova små och nära skolor utan att visa hur detta ska finansieras. Om det inte är så att skatten ska höjas med minst ytterligare en krona. Dessutom måste kvaliteten utvecklas i alla kommunens skolor, inte bara för de två småskolorna som Strängnäspartiet nu lyfter fram."

Men det går tydligen alldeles utmärkt att lova två nya skolor i stället för Storken och Långbergsskolan – utan att visa hur de ska finansieras.

Vi har pratat med moderater som har dörrknackat i Långbergsskolans upptagningsområde. Frågan som har kommit upp mest är att Långbergsskolan skall ligga kvar. Vi räknar med att Lotta Grönblad (S) inte har gått runt i området och pratat med föräldrar. Hon har nog mest ägnat tid åt en strategi för hur man lurar igenom nedläggning av stadens bästa kommunala skola. Det heter alltid flytt när Socialdemokrater lägger ner skolor.

På slutet av 90-talet diskuterades hur Långbergsskolan skulle profilera sig för att få fler elever. Nu är de för många, då ska den bort. Vi ser ingen logik i detta. Långbergsskolans styrka är att den ligger där den ligger. Att många väljer den till sina barn, trots trångboddheten, är för att de tycker den är bra. Närhetsprincipen är viktig för de mindre skolbarnen.

För en del år sedan lämnade flera duktiga pedagoger Långbergsskolan och startade friskolan Karlavagnen på Tosterösidan; friskolornas Mecka. Många elever följde med. Men många stannade kvar på grund av gissningsvis två saker; den korta skolvägen och den natursköna skolgården. Den konkurrensfördelen försvinner när den Social­demokratiskt ledda majoriteten har beslutat om en flytt. Grönblad hävdar att Strängnäspartiets förslag att behålla Långbergsskolan innebär antingen en rejäl skattehöjning eller nya varsel i skolan. På vilket sätt ? Att bygga två nya skolor, i stället för att ta tillvara på det vi har, skulle alltså på intet sätt innebära en skattehöjning? Räknestycket går inte ihop, Grönblad. Vi vädjar till majoriteten: Riv upp beslutet att flytta Långbergsskolan! Det är det enda rätta att göra!

Margit Urtegård, ordförande i Strängnäspartiet

Erik Berg, gruppledare för Strängnäspartiet

3 kommentarer:

Christer Alvin sa...

Du har rätt Margit. Det är fullkomligt bisarrt att lägga ner en väl fungerande skola för att för många elever har sökt sig dit. Vem tror att Långbergsskolan kommer att återuppstå? Och i så fall till vilket pris? Inga ekonomiska kalkyler finns på vad detta kommer att kosta. Det är upprörande att man kan lägga ner en skola genom att lura elever och föräldrar att tro att de kommer att få en bättre skola senare. Det är en demokratisk kollaps att KF inte har fått säga sin mening om detta. Parallellen med Selaöhemmet ligger nära till hands.
Nej, fram för en ny och trovärdig majoritet efter höstens val.

Ebbe Ollman sa...

Ryktena går om att någon har lovat Långbergsskolans kollegium en ny skola, dock oklart vem: en politiker eller tjänsteman i ledande ställning borde det vara i så fall. Varken lokalsamordningsgruppen på kommunförvaltningen eller fastighetsbolaget har fått något sådant uppdrag i alla fall.

Anonym sa...

Lägg ner ett par landsbygdsskolor istället! Dessa borde vara väldigt kostsamma/elev?