måndag 3 maj 2010

Maktfullkomlig Jens Persson (C): "Det får vara nån måtta på demokrati!"

I dag anmälde jag ett övrigt ärende på kommunstyrelsen; Långbergsskolan. Detta då det florerar mycket oro och frågor kring hur det skall gå för skolan. Blir det en flytt till Karinslundsskolan? Frågorna är många och osäkerheten är stor.

På senaste barn- och utbildningsnämndens sammanträde fick ledamöterna veta att skolkontoret och den politiska majoriteten S, FP och C avser att flytta Långbergsskolan till Karinslundsskolan. Beslut om detta skall tas på ett extra insatt nämndsammanträde den 10 maj.

Jag ställde frågan om vilken politisk nivå som slutligen skall besluta i frågan. Kommer ärendet upp till kommunfullmäktige eller ej? Jens Persson (C) svarade korthugget att den frågan vägrade han att svara på. Han sa: "Svarar jag på den frågan kommer den att vara huggen i sten på en blogg i morgon, därför får du inget svar!" Flera ledamöter protesterade, men Jens vidhöll sitt icke-svar. Då reste Erik Berg (SP), Dag Bremberg (MFP), Mats Werner (KD) och undertecknad sig och lämnade sammanträdet i protest. Erik Berg sa när han reste sig: "Det är meningslöst att sitta här och kosta pengar för skattebetalarna när man inte ens får svar på den enklaste fråga!"

Kan tilläggga att kommunstyrelsens ordförande Jens Persson (C) flera gånger under dagen understrukit vikten av öppenhet i det politiska ledarskapet. Man kan ju undra varför han säger en sak och själv gör tvärtom?

Mats Werner (KD) har också skrivit om detta på sin blogg. Mats träffar som vanligt mitt i prick när han skriver: "Kommunalrådet pratar gärna och vitt och brett om vikten av öppenhet och att vi alla ska vara med. Men när det kommer till kritan så flagnar fasaden: - Ja ni kan tycka vad ni vill, men det blir ändå som majoriteten bestämt. Eller som Henry Ford så mycket vitsigare uttryckte saken: - Ni kan välja vilken färg ni vill på denne T-Ford, så länge ni väljer svart."

Apropå hur den sosseledda majoriteten hanterar skolfrågan så har oppositionsrådet Maria von Beetzen (M) beskrivit det hela utmärkt på sin blogg. Hon skriver: "I bland tycker jag Strängnäspolitiken är alldeles för bedrövlig. Som när majoriteten skall bussflytta barnen på Långbergsskolan. Lärarna och rektorn är så positiva. Tacka för det när majoriteten lovar dem en ny skola på Långberget om ett par tre år. Jag rekommenderar alla som inbillar sig att det skall bli av att läsa kommunens årsredovisning för 2009. Är det någon som hört tomma löften förut? Någon som minns 'Kärnboskolan' i Mariefred? Någon som minns den påkostade 'Centrumenheten', Lotta Grönblads (S) monument?" Jag är övertygad om att invånarna i vår kommun minns hur brutalt och dåligt ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Lotta Grönblad (S), har hanterat skollokalsutredningen, den utredning som det bara bidde en tummetott kvar av.

Dag Bremberg (MFP) kallar det hela för mörkläggning; att majoriteten mörkar om Långbergsskolan. Han skriver på sin blogg: "När jag tänker efter inser jag att Jens P, som annars är en trevlig person, känner sig frustrerad över svårigheterna att hålla sams med S och FP. I dag röstade de helt olika i viktiga frågor om friskolor och äldreboende. Men varför ska alliansens interna motsättningar leda till att öppenheten offras?! De som drabbas är medborgarna och i detta fall skolbarnen. Bra fråga. Varför skall barnen drabbas?

Jens Persson (C) förstår så klart inte kritiken. Han säger till tidningen: "Det är dags för Strängnäs politiker att ta ansvar och inte ställa till scener och bråka." Vi är inte på Cuba Jens. Att kräva öppenhet, som du själv pläderar för, är inte att ställa till scener och bråka. Det kallas demokrati! Kommunstyrelsen är ingen bygdeförsamling!

16 kommentarer:

Jan Eriksson sa...

Man blir mållös. Bra markering av er. Heder! Hur hanteras ett sånt här ärende under "normala" omständigheter?

Marie-Louise F M sa...

Hej Margit!
Häpnadsväckande! Kräv att beslutet ska tas av fullmäktige, det är en alldeles för viktig fråga för att den ska tas av nämnden!
/Marie-louise

erik berg sa...

Ja, ett bättre sätt att visa politiskt ledarskap vore att samla tex alla gruppledare och diskutera igenom denna viktiga fråga.

Detta med skollokaler, är ju en fråga vi har levt med under flera år utan att komma till en lösning.

Kanske skulle vi kunna komma fram till en lösning i consensus i stället för att helt sluta sig och ständigt upprepa ” den frågan får du inget svar på”.

Parentesiskt kan nämnas att när det svaret dök upp i ett KU-förhör av Karl Lidbom så svarade Anders Björk ”du skall vet hut….” något att tänka på kanske!!.

Erik

David Bergström sa...

Vore inte det allra bästa ifall de som faktiskt effekterades av detta fick säga till om något.

Alltså föräldrar och anställda, sedan kan en omröstning ske i fullmäktige.

Eller varför inte utnyttja folkomröstningar oftare? Har det någonsin skett i Strängnäs Kommun?

Fem procent av de röstberättigade behöver begära det och i just denna fråga är det väl inte särskilt svårt att få fram det?

Demokrati för folket, folket för demokrati!

David Bergström, Piratpartiet

Mats Werner sa...

Makten, Dag! Makten! Den går före barn!

Och prestigen! Har man en gång bestämt att inte sälja Karinslundsskolan så måste man göra vad som helst för att motivera att den ska behållas. Och i det maktspelet är man t.o.m. beredda att offra Långsbergsskolans skolbarn.

Margit Urtegård sa...

Hej Jan.

Tack. Vi gör så gott vi kan. Och i dag var vi så chockade över den nonchiga och arroganta Jens Persson (C) så det var lika bra att gå.

Frågor med en sådan dignitet, som att flytta en skola, avgörs normalt sätt på kommunfullmäktigenivå. I alla fall bör den avgöras där då hela skolfrågan har blivit så infekterad.

Ebbe Ollman sa...

Nu var jag inte med på dagens KS och kan säga lite om det var rätt eller fel att gå. Emellertid verkar det som att instrumentet "att gå" verkar förbrukat i strängnäspolitiken. Nästa steg måste väl bli att inte komma överhuvudtaget: som jag på måndagens KS-sammanträde.

Mats Werner sa...

Ebbe har helt rätt och det var också vad jag föreslog vid "eftermötet". I praktiken har vi ju redan ett rent majoritetsstyre. Låt oss därför också praktisera det. Därigenom återför vi debatten till fullmäktige.

Jan Eriksson sa...

Märkligt allt detta. För några månader sedan var föräldrarna rasande över att Långbergsskolan skulle läggas ner och flyttas till Vasa.
http://margiturtegard.blogspot.com/2009/01/frldrar-p-lngbergsskolan-protesterar.html

Vad som sker nu är ju i stort sett samma sak, förutom att man är för en flytt till Karinslund i tron att om 3-4 år står en ny skola färdig på Långberget...

Varför var Långberget så himla bra för några månader sen att de vore skam att lägga ner den för en flytt till Vasa och vad gör den så himla dålig nu att man bara måste flytta ifrån den till K-lund? Det verkar ha hänt mycket där under en och samma termin...

Hur som helst, jag gillar Långbergsskolan och de har haft en bra och positiv utveckling de senaste åren. Hoppas att det håller i sig vad som än bestäms.

erik berg sa...

En annan lösning vore att sända Jens på politisk ledarskapskurs, han har verkligen mycket att lära.


Jens kunde ju börja med att prata med Torgny om hur man på lugnt och trivsamt sätt leder en kommunstyrelse.

Avskaffa AU och sluta med detta ältande av olika ärenden och beslut som ändock skall upp i KS och KF snacka om ineffektivitet och trippelarbete.

Det är dags att ta ansvar Jens och försöka dig på ett ledarskap värt namnet i stället för detta truliga och barnsliga ”den frågan svarar jag inte på” – ”sandlådeledarskap” skulle man kunna kalla det.

Erik

Frank Backman sa...

Vad kostar det att bussa 220 elever varje dag? Alla börjar och slutar inte samtidigt,alltså många bussturer.Har det gjorts någon riskanalys? Hur påverkas miljön? Vad kostar det att låta Långberga skolan stå mer eller mindre tom?Det verkar som majoriteten drabbats av panik,men man kan ju alltid backa och plocka +poäng?

Kerstin Svensson sa...

Även om oppositionen blir överkörda med ett snabbutrett förslag om flytt av Långbergskolan så måste finansiering tas av Kommunfullmäktige och då gäller två alternativ. Värt att tänka på för elever och föräldrar på skolan.
1.
Bevilja utökad lånekredit för ny Långbergsskola, vilket innebär att andra investeringar
läggs på is, äldreboende t.ex. och naturligtvis ökade lånekostnader.
2.
Icke bevilja utökad lånekredit för ny Långbergsskola, vilket innebär att eleverna blir kvar i Karinslundsskolan.

Dom alternativen visar på att BUN inte kan fatta beslut i ärendet.
Jag har kommenteras oppositionens protest på KS och Långbergsskolans flytt på min blogg.
http://kerstinlsvensson.blogspot.com
Att lämna KS möte var helt korrekt, rakt och tydligt, som Jens skulle ha sagt!

Kerstin

Anonym sa...

Jag har kommenterat flytten av Långberget tidigare och jag gör det gärna igen. Utifrån perspektivet att en flytt av en skola inte innebär att samma skola återuppstår på det nya stället, så tar nämnden en stor risk om de beslutar om en flytt på måndag.

För vad händer om ett antal föräldrar och barn, med hemvist i stadens södra delar, upplever färden till den nya skolan som besvärlig? Jo de gör ett omval av skola. Den skola som ligger bäst till då är friskolan Roggeskolan. Detta måste vara helt emot de intentioner som den styrande majoriteten har. Jag uppfattar det som om man vill värna om de kommunala skolorna. I stället så underlättar man en tillväxt för friskolorna.

Nästa riskfaktor kommer när nya elever ska välja skola. Hur stor är chansen att föräldrar/barn i de södra delarna väljer en skola i de norra delarna? Nej, man väljer troligtvis Rogge, Finninge och Vasa.

Man måste ta hänsyn till att föräldrar/elever väljer skola. Det måste vägas in i alla beslut.

Om någon av dessa skolor blir fulla av elever ska man då flytta också dessa elever till Karinslund? Chansen att Karinslundskolan återigen blir en skola för norra upptagningsområdet är stor och vad har man vunnit då?
Att Långberget har lagts ner?

Jag saknar en längre planering för skolorna i Strängnäs. Jag uppfattar det som om förvaltningen arbetar med detta men varför då inte ge dem tid istället för detta ad-hoc förfarande.

När togs beslutet att det ska byggas en ny skola istället för Långberget? En nog så viktig fråga då jag uppfattar det som om Långbergsföräldrarna uppfattar att flytten bara är temporär och en återflytt till en nybyggd skola ska ske om några år.

Utan att ha alla fakta kan jag ändå se att nybyggnaden i de södra delarna blir så omfattande att både Långberget och en ny skola i området behövs. Har vi råd att bygga två nya skolor? Troligtvis inte. Då skapar vi bara brustna förväntningar.

Värna istället om Långberget som den goda skola den är. Det är ändå innehållet som är viktigast. Låt de barn som inte får plats fylla ut de andra skolorna. Det är god kommunalekonomisk hushållning.
Håkan Bertilsson

Dag Bremberg sa...

Lotta Grönblad (S) går på sin blogg till det hittills värsta angreppet på andra folkvalda politiker. Hon kallar oppositionens ledamöter i kommunstyrelsen för "småungar".

Varför? För att vi ställde ett antal frågor om Långbergsskolan, som hon och Jens P inte ville besvara.
Är det barnsligt att bry sig om barnen?

Margit Urtegård sa...

Hej Dag!

Nej, det är inte barnsligt att bry sig om barnen. Det är viktigt att vi gör det när majoriteten bara bryr sig om makten.

Dags att frågorna kommer upp på den politiska dagordningen. Jag är trött på all mygel och oärlighet som majoriteten står för.

Stefan Holm sa...

Håkan Bertilsson skriver:

"Jag saknar en längre planering för skolorna i Strängnäs. Jag uppfattar det som om förvaltningen arbetar med detta men varför då inte ge dem tid istället för detta ad-hoc förfarande. "

En av anledningarna till att vi idag sitter med den gigantiska låneskuld vi har beror till viss del på uppfattningen att nytt=bättre. Har vi ett problem så löser vi det genom att bygga nya lokaler istället för att se på alternativen. Och när sen de ekonomiska förutsättningarna visar sig baserade på glädjekalkyler (till följd av det ad-hoc förfarande Håkan pekar på) sitter vi med lokalhyror och låneskulder som ständigt ökar. Vad är det som säger att det med nödvändighet skulle vara för barnens bästa att flytta in i en ny skola?

Mats Werner har nämnt i en tidigare blogg så finns det ju faktiskt idéer om alternativa lösningar:

"F.ö. föreslog jag för många år sedan då jag satt i gamla Skolstyrelsen att kommunen istället för att hyra in paviljonger (baracker) skulle inköpa ett par som kunde flyttas runt i kommunen dit där behov temporärt uppstod. "


Istället för att titta på alternativa lösningar verkar det som om besluten tas med tron att vi har ett ymnighetshorn med pengar att ösa ur.