måndag 24 maj 2010

Lotta Grönblad (S) lägger ner Långbergsskolan!

Under kvällens kommunfullmäktigesammanträde beslutade den sosseledda majoriteten att lägga ner skollokalsutredningen för gott; en död "häst" är nu begraven. Det vi inte visste var att Långbergsskolans saga nu antagligen också definitivt är slut. På frågan från delvis Christer Alvin (M) och Kerstin Svensson (M) rörande Långbergsskolans framtid, så svarade Lotta Grönblad (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, först lite svävande. Men, efter mycket tjat kom svaret. Det är en högst framtida fråga, sade Lotta Grönblad. Hon fortsatte med att förklara för den nu något chockerade församlingen att sådana här fem- till tioårsplaner hade hon ingen uppfattning om. Sådant lämnar jag över till förvaltningen att sköta basunerade hon käckt ut över den överrumplade församlingen och såg lite lätt arrogant ut! Det såg ut som om hon tänkte; jag har då annat att hålla på med.

Det är akkurat (precis) som om Lotta Grönblad inte kan någonting, inte förstår någonting och absolut inte vill någonting! "Det kan jag då inte svara på i dag", svarade hon flera gånger. Apropå skollokalsutredningen sa hon att hon hela tiden hade varit emot den. Hon hade aldrig gillat skollokalsutredningen, hävdade hon. Vi var flera som undrade, från talarstolen, hur hon då hade kunnat ge en massa extradirektiv till utredningen samt hålla på med den i hela två år om hon aldrig hade trott på den. Det bidde inte ens en tummetott av alltihopa. Bara en massa svammel om att man nu skall ha en lokalförsörjningsprocess i stället. Vad nu det innebär? Barnperspektivet har den sosseledda majoriteten helt glömt bort. Det om något är brutalt!

Lotta Grönblad säger att flytten av Långbergsskolan skall vara temporär. Temporärt betyder övergående och tillfällig. En fem- till tioårsperiod är det temporärt? Vad tycker barnen, föräldrarna och personalen på Långbergsskolan?

Terese Holmberg (MP) frågar på sin blogg om vi är i Sovjet? En högst adekvat fråga i sammanhanget!

Kerstin Svensson (M) har skrivit bloggartikeln "Långbergsskolans temporära flytt kan pågå i 5-10 år".


Christer Alvin (M) bloggar om samma ämne: "Nedläggningsbeslut av Långbergsskolan".

10 kommentarer:

Christer Alvin sa...

Det häpnadsväckande svaret från Lotta på min fråga om det fanns någon tids- eller finansieringsplan för om- eller nybyggnad av Långbergsskolan var: "5-10 års planer höll man på med i Sovjet". Slutsatsen är att BUN har beslutat att flytta eleverna från Långberget till Karinslund med avsikten att denna lösning skall finnas i åtminstone 10 år. Fick elever, föräldrar och personal veta detta när enkäten gjordes?

David Bergström sa...

Jag är glad att jag inte har barn som går i Långbergsskolan. Jag hade känt mig lurad då. Information måste bli mycket mer tydlig, information måste bli mycket mer detaljerad och informationen måste definitivt bli något alla förstår!

David Bergström, Piratpartiet!

Mats Werner sa...

Ja, det var en sorglig föreställning från majoriteten i kväll. Det var inte många frågor man kunde svara på.
Och liknelsen med de gamla sovjetstaterna var rätt så frappant!

Men så tog det ju tid för den goda Lotta att fatta innebörden av Din fråga. Du fick ju lov att upprepa den ett antal gånger innan dess betydelse gick upp för henne.

Och det är ju helt klart att flytten från Långbergsskolan är en permanent lösning på förskolebehovet i innerstaden. Det var ju därför jag frågade vad man tänkt sig göra med förskolebarnen den dagen då Långbergsskolans elever skulle flytta tillbaka.

Och när det dessutom finns ännu ett annat och underliggande skäl för hela karusellen blir ju saken än mer begriplig.

Vi lär få anledning att återkomma!

Dag Bremberg sa...

Något är väldigt konstigt med hela denna affär. Varför är det så att när vi ställer frågosr så skruvar vissa på sig och andra blir arga?
Jag vill inte tro att det ligger en hund begraven, men jag vill gärna veta snart vad som är sanningen om ryktena om att förskolan Storken måste flyttas av andra skäl än problem med byggnaden.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag!

Du skriver: "Jag vill inte tro att det ligger en hund begraven, men jag vill gärna veta snart vad som är sanningen om ryktena om att förskolan Storken måste flyttas av andra skäl än problem med byggnaden." Du får svaret på den frågan ganska snart, hoppas jag.

Northill sa...

Själv röstade jag nej till förslaget om flytten. Men många som röstade ja trodde nog att flytten skulle vara temporär i cirka 2-4 år. Iaf lät det så på mötena i skolan. Jag kommenterade detta på ett möte och sa att en sån här grej kommer ta säkert ca 10 år i den här kommunen. Men om det tyckte man bara att, "Nej så länge kommer det inte ta". Men nu kan jag tyvärr bara säga "Vad var det jag sa". Och om detta hade kommit fram i enkäten eller att man talat om det på mötena i skolan hade utgången definitivt blivit annorlunda. Om 10 år har alla nuvarande elever gått ur Långbergsskolan. Nästa fråga dyker ju upp också. Ska man bussa elever i 10 år? Det var ingen som räknade på det i budgeten gissar jag på.

Mats Werner sa...

Nej, Northill! Det var ingen som räknade på det. Precis som jag påpekade på allmänhetens frågestund under BUN-behandlingen så är den kostnadsberäkning som framlades en mix av engångskostnader och årskostnader vilka på direkt fråga sades vara baserade på "2-3 år", vilket i sig är en märklig definition i en kalkyl. Antingen är den beräknad på två år eller på tre.
Hade den varit baserad på tio år hade kalkylen inte så säkert varit till det valda alternativets favör längre.

Jan Eriksson (sp) sa...

Sorgligt. Men självklart väntat. Allt annat vore ju naivt att tro. Hela det extrainsatta BUN-mötet lämnade ju fler obesvarade än besvarade frågor så jag är inte förvånad. Hoppas den beslutande majoriteten skäms idag. Det borde dock berörda tjänstemän, lärare, föräldraförening och föräldrar göra också. Om 5-10 år finns inte Långbergsskolan längre. För vilka i upptagningsområdet vill gå på Långbergsskolan (Karinsl.) när Vasa och Finninge ligger närmare?

erik berg sa...

Man häpnar över denna konsekventa politik av mörkläggning.

Dessutom har kommunstyrelsens ordförande mage att skylla ifrån sig och hänvisa till moderaternas tidigare styre, som själv i högsta grad var del av.

Allt mörkläggs; Vägran att svara på frågor, information till nyinflyttade bara med Jens (och Maria), Långbergsskolans nedläggning och flytt som en blixt från klar himmel och beslut i BUN utan nämnvärd debatt, försök att styra bloggandet exemplen kan göras många.

Jag har tidigare på vår hemsida skrivit om ”De slutna rummens demokrati” tyvärr visar hanteringen av Långbergsskolan på just detta.

Erik

Jan Eriksson (sp) sa...

Fascinerande också att Lotta G skriver så här på sin blogg:

"Det är inte politikens uppgift att titta så snävt på delar av verksamheten, utan det är ett helhetsperspektiv som måste till."

OK, men nu lämnar hon över det ansvaret till förvaltningen?

Sedan skriver hon också:
"Och om några år kan det bli aktuellt att bygga en ny skola vid Långberget eftersom området växer. Då kan skolan om man vill flytta tillbaka dit."

Jaha, så det är upp till skolan själva att besluta det? Så käckt!

Eller är det helt enkelt så att hon vet med sig att S inte kommer att regera efter valet och problemet hamnar då i någon annans knä?