onsdag 26 maj 2010

Johan af Donner döms till fem års fängelse

SvD skriver: "Den före detta Röda korset-chefen Johan af Donner döms till fem års fängelse av av Stockholms tingsrätt. af Donner fälls för grovt bedrägeri, men också för trolöshet mot huvudman, medhjälp till grovt bokföringsbrott, osant intygande och medhjälp till försvårarande av skattekontroll. Däremot frias han från anklagelser om mutbrott." En mycket viktig dom för att Röda korset skall kunna få tillbaka förtroendet från allmänheten.

Den 8 maj skrev DN: "Först kom avslöjandet om kommunikationschefen Johan af Donner och hans förskingring. af Donner hade låtit Röda korset betala hans dyra leverne och lyxresor. Sedan hamnade ordförande Bengt Westerberg i fokus. Hans arvode på 68.500 kronor per månad kritiserades hårt. – Kortsiktigt har det här skadat organisationen och man har ifrågasatt en heltidsengagerad ordförande, men en klar majoritet av medlemmarna tycker att det här är en bra modell, säger Bengt Westerberg. Förtroendet för organisationen rasade i fjol och medlemmarna minskade från 249.000 till 232.000 i fjol." Nyheten handlade om att man hade sänkt Bengt Westerbergs arvode med 13 000 kronor i månaden. Jag vet inte om den lönesänkningen hjälper så mycket. Bengt Westerberg borde ha avgått. Då skulle nog både medlemmar och givare sakteligen strömma till på nytt.

SvD skrev den 12 maj: "Röda Korset har ett turbulent år bakom sig. Förutom bedrägerisvindeln med förre kommunikationschefen Johan af Donner och debatten om styrelseordföranden Bengt Westerbergs arvode har organisationen tappat 17 000 medlemmar till 232 000 medlemmar."

Inga kommentarer: