söndag 23 maj 2010

I Oslo kan vem som helst bo i innerstan

Per Gudmundson skriver i SvD: "En förbrytelse har Alliansen dock gjort sig skyldig till. Man har inte avreglerat hyresmarknaden. Skattefri andrahandsuthyrning, med fri hyressättning, skulle ge tusentals små bostäder, på nolltid, utan kostnad. Ännu effektivare skulle det bli i kombination med ägarlägenheter. Det fungerar i Norge. Där byggs dubbelt så många lägenheter, trots hälften så stor befolkning, enligt tidningen Byggindustrin. KD driver förslaget. Hela Alliansen borde."

I 17 år har jag bott i Sverige. Lika länge har jag varit förvånad över socialdemokraternas stora vurmande för att bygga dyra hyresrätter. Det är liksom bara hyresrätter som gäller i deras värld. I Norge har det norska arbetarpartiet kört en helt annan linje. Där har alla partier varit överens om att det är bra att människor skall kunna få äga sitt eget boende; det har på något sätt varit ett mål.

I en tidigare bloggartikel skriver jag: "Många unga i Norge hyr lägenhet av villaägare. Det är ofta deras första steg in på bostadsmarknaden och deras väg in i vuxenlivet; deras första steg bort från föräldrahemmet. Min dotter och hennes sambo hyr en lägenhet på det här sättet. De flesta jag känner har gjort det. Under tiden man hyr billigt privat så sparar man pengar till något eget senare i livet. Så gör norrmän i dag och så har de gjort i decennier. Norrmän är kloka och pragmatiska. Mats Odell, KD, har förstått att detta är klok politik."

Det är sorgligt att den borgerliga regeringen inte har gjort något med den svenska bostadspolitiken nu när de hade chansen under hela fyra år.

1 kommentar:

Mats Werner sa...

Jag är helt enig med Dig, Margit! Och med Mats Odell och SvD-skribenten.

Hyresregleringen är och förblir ett vansinne. Visst, det kanske skulle göra ont för många just när den avskaffas men i långa loppet vore det mycket sundare för den svenska bostadsmarknaden.

Och skulle ge klara incitament för att bygga nya bostäder med varierade upplåtelseformer. OCH att underhålla löpande istället för att eftersträva försunkning intill totalrenovering behövs, för att då få en möjlighet till hyreshöjningar.

Idag har vi ju enligt uppgift i tidningen häromdagen, trots allt en övervikt av hyresrätter i vår kommun och behöver således inte särskilt sträva efter nya sådana på ett tag.