onsdag 19 maj 2010

Det pågår en människojakt i Sverige!

Huvudledaren i Sydsvenskan skriver: "Det pågår en människojakt i Sverige. Den som jagas är konstnären Lars Vilks. I tisdags angreps han av en hatisk mobb under en föreläsning om konsten och yttrandefrihetens gränser på universitetet i Uppsala. Hans hemsida hackas gång på gång. Natten till lördagen försökte man bränna ner hans hus. Mordhoten är lika många som enahanda. I denna stund tiger alltför många som borde tala tydligt."

Nu har ordförande i publicistklubben, Ulrika Knutson, klokt nog ändrat sig i frågan och skriver på bloggen: "Försvaret av yttrandefriheten är fundamentet i en demokrati och livsnerven i Publicistklubben. Så har det varit sedan 1874. Nyligen avbröts konstnären Lars Vilks föreläsning på Uppsala universitet. Det är ingenting mindre än en internationell skandal. Publicstklubben förväntar sig att Uppsala universitet låter honom slutföra den planerade föreläsningen, och att polisen garanterar hans och publikens säkerhet. Yttrandefrihet, fritt informationsflöde och fri etisk debatt är okränkbara värden."

Sydsvenskan påpekar att många är tysta: "Från Mona Sahlin (S) inte ett pip. Hennes partibroder Peter Weiderud, ordförande i inflytelserika Broderskapsrörelsen, de kristna socialdemokraternas organisation, är desto frispråkigare. De som försvarar Vilks avfärdas föraktfullt som 'tryckfrihetsfundamentalister', Vilks som en variant av den homofobe pingstpastorn Åke Green. Weideruds resonemang är lika osakligt som osmakligt." Tryckfrihetsfundamentalister! Den var ny! Var har Peter Weiderud hittat det begreppet? I Kina? Eller på Cuba? Det är alltså inte bara socialdemokraterna i Strängnäs som vill strypa yttrandefriheten?!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Margit!
Läs gärna kommentarerna på Svartens blogg från muslimer som bloggar!
http://svarten.blogspot.com/2010/05/muslimer-om-overfallet-pa-lars-vilks.html
/Marie-Louise

Marie-Louise F M sa...

PS
Bra att du bloggar om detta viktiga ämne! DS
/Marie-Louise