Ledarskribenten på Eskilstuna-Kuriren Susanne Birgersson skriver i dag en tänkvärd krönika; "För tråkigt i Strängnäs?".
Birgersson skriver: "Men att det hänger lite för många uttråkade ungdomar i gallerian är ett annat problem än de rätt allvarliga incidenterna som Strengnäs Tidning rapporterade om i går. Om brist på aktivitetsutbud förklarade vandalism, rån och stöld skulle en majoritet av Sveriges mindre orter plågas av en oerhörd kriminalitet. De relativt få personer som rånar äldre damer, trakasserar butikspersonal och bränner av raketer inomhus har allvarligare problem än att de kan lösas genom fler fritidsgårdar. Förmodligen skulle dessa personer heller inte vara särskilt välkomna där, alternativt orsaka bråk och stök där i stället. I grund och botten handlar det här om ungdomar med väldigt skeva verklighetsuppfattningar. Auktoriteter saknas och rätt och fel är en teoretisk distinktion som de inte funderar särskilt mycket på."
Birgersson har fattat galoppen. I flera år har några barn/ungdomar härjat ganska fritt i stan. Rebellerna stoppas varken av flera fritidsgårdar eller utökade öppettider och ungdomar som beter sig så här har allvarligare problem än att de är uttråkade.
Fastighetsförvaltaren vid Kilenkrysset, Anders Lundmark, säger till tidningen: "Vi är ju ingen social inrättning som ska springa runt och jaga folk." Och det har han alldeles rätt i. Det är föräldrar, socialtjänst och polis som skall ta hand om buset. För flera år sedan när min dotter arbetade på Godismonstret, en centralt belägen affär nära Präntaren, hängde det nästan alltid ungdomar i och utanför affären. I bland ringde hon hem till mig när hon skulle stänga affären för att hon ville att jag skulle komma. Hon vågade inte passera ungdomarna utanför butiken ensam.
Ett av mina andra barn blev för några år sedan bestulen på sin mobil under en lektion. Skolan agerade snabbt och mobilen dök upp på polisstationen några dygn senare. Vi kunde via sparade sms lista ut vilken elev som hade stulit mobilen. Personen polisanmäldes. Vi vet inte huruvida socialtjänsten blev inkopplade i ärendet eller om föräldrarna till barnet kontaktades. Det enda jag vet är att polisen inte agerade i frågan. Jag frågade därför polisen om jag skulle gå hem till barnets föräldrar och berätta vad som hade hänt. Hade det varit mitt barn skulle jag velat ha den informationen, för om inte annat kunna mota Olle i grind. Polisen svarade att det kanske var en bra idé, men att jag inte borde gå dit själv. Hans råd var att jag i så fall skulle ta med mig en stark person i fall jag skulle attackeras. Jag gick aldrig dit. Det är inte min uppgift att informera vårdnadshavare om vad deras telningar gör och inte gör.
Susanne Birgersson skriver avslutningsvis: "Strängnäspolisen Margareta Freidenfeldt frågar sig i dagens nyhetsartikel i Strengnäs Tidning om föräldrarna egentligen känner till att ungdomarna uppehåller sig i Präntaren. Efter månader av bråk och med väl identifierade gängmedlemmar, varav flera minderåriga, borde den frågan inte ens behöva ställas." Hon har fullkomligt rätt! Vid det här laget borde socialtjänsten eller polisen ha kontaktat ungdomarnas familjer. Allt annat måste betraktas som mycket anmärkningsvärt; nästintill kunna betraktas som tjänstefel!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
14 kommentarer:
För en så där 30 år sen så gick jag faktiskt hem till en förälder till ett barn som gjort inbrott i mitt källarförråd. Jag hade tagit honom på bar gärning, men svaret jag fickfrån föräldrarna var att:
-Det skulle min son aldrig göra!
Om det är en vida spridd inställning även idag, kan jag inte svara på men om så är fallet är det bara att beklaga.
Frågan blir då inte om föräldrarna känner till om barnen är i Präntaren, utan snarare om de bryr sig. Varför ska man uppfostra sina barn? Det gör väl staten och skolan? Eller någon annan. Det är farligt att ta ansvar. Det känns otryggt...
Säger den borne cynikern Stefan
Det är väl helt enkelt så att en del av föräldrarna till de här barnen faktiskt bryr sig, en del inte.
De som bryr sig kanske försöker att agera när de får veta vad barnet har gjort, de andra måste få hjälp att agera. Det är socialens uppgift, anser jag.
Birgitta E
Hej Stefan
Jag kommer ihåg när jag för många år sedan var på ett föredrag på kommunhuset om vem som har ansvar för barnen. Det var både tjänstemän och politiker där. En som arbetade på min sons dagis (förskola) hävdade bestämt under en diskussion att det var samhället och kommunen som hade det yttersta ansvaret för barnen. Jag kan lova dig att det var svårt för mig att lämna mitt barn på den förskolan efteråt. Jag ryser när jag hör dylikt! Barnen är först och främst föräldrarnas ansvar.
Ingen skall omyndigförklara föräldrarna.
Hej Birgitta
Det är viktigt att föräldrarna får veta vad deras barn gör. Först då får de chansen att agera. Precis som du säger så agerar flera av föräldrarna när saker händer när de väl har fått vetskap om problemen.
Jag säger bara hur svårt kan det vara att komma på och straffa klottrare som år ut och år in änvänder samma tagg ,tre bokstäver AVC.
Kostnaderna för denna klotter verksamhet är säkert uppe i miljoner.Men klottraren AVC går fri och fortsätter att härja fritt i Strängnäs.Här måste polis och sosiala myndigheter vakna och föräldrarna till denne lymmel få sig en uppsträckning för bristande föräldraransvar.
Jag säger bara hur svårt kan det vara att komma på och straffa klottrare som år ut och år in änvänder samma tagg ,tre bokstäver AVC.
Kostnaderna för denna klotter verksamhet är säkert uppe i miljoner.Men klottraren AVC går fri och fortsätter att härja fritt i Strängnäs.Här måste polis och sosiala myndigheter vakna och föräldrarna till denne lymmel få sig en uppsträckning för bristande föräldraransvar och betala skadegörelsen.
Ja i vart fall är detta ju knappast för att "vi inte har nå'n lokaaal ju". Det handlar om 15-20 ungar varav en är rätt så vuxen har jag förstått, runt 20.
Om det vore brist på ungdomsgårdar el. motsvarande skulle gängen som drev runt vara betydligt större. Det här rör sig bara om ett litet gäng ligister som bör filmas med övervakningskameror, föräldrar kontaktas etc. precis som föreslås. Och visst är det socialen för de minderåriga, men den äldre ledaren borde polisen sy in.
Ett lite mer drastiskt alternativ kan vara att punktmarkera de drivande ungdomarna. Polis eller någon från socialtjänsten möter upp ungdomen efter skolan och går med denne hem så att personen i fråga inte tar sig ner på stan direkt efter skolan. Eller rent av följer med ner till präntarn kanske och hänger i bakhassorna på han i någon timme. Då är det inte så kul för de andra att umgås med han och de ser också vad det kan leda till...
Något liknande har en äldre bekant varit med om när han "busade" i sin ungdom och det kan kanske vara gångbart idag också?
Är det bara knäppgökar i Strängnäspartiet numera? Stefan Holm bluddrar om att Beatrice Asks idé om att skicka runt grälla kuvert lät smart, och Niklas Strömberg tycker att polisen ska tillbringa dagarna med att knata runt i hälarna på stökiga ungdomar? Vad är det som händer egentligen? Är de här personerna verkligen kandidater för partiet? Vart är ni på väg?
Hej JA
Och du är lika saklig och trevlig som vanligt. Vilket parti representerar du?
Kära JA,
helt uppenbart så förstår du inte sarkasm (som i fallet Beatrice Ask). Min poäng där var att det idag verkar finnas en allmän uppfattning att aldrig ta ansvar för sina handlingar. Det är alltid "någon annan" som ska göra det. Som i fallet med anonyma bloggare och andra internet-troll.
Men om det blir för svårt kan jag skriva i klartext nästa gång.
Som Birgersson skriver har ungdomarna allvarligare problem än att de är uttråkade. Och jag vill tillägga att de problemen inte skapades under en natt, utan är en serie av händelser kanske redan från barnet var litet.
Ett barn som inte blir sett, ett barn där de vuxna sviker gång på gång, föräldrar som (av olika anledningar) inte har förmåga att ändra på det som sker med eller runt barnet, dagis- och skolpersonal som ser men inte agerar osv osv.
Vi politiker har givetvis en stor roll i detta. När skolan de senaste åren successivt har dränerats på resurser (färre lärare, färre specialpedagoger) så ökar problemen för de barn jag beskriver ovan. Och det påverkar andra barn som kanske hade klarat av miljön om det varit lugnt.
Tidiga insatser - små kostnader.
Sena insatser - stora kostnader.
Alla måste inse att för att få ungdomarna i Präntaren att komma "på rätt köl", krävs nu kraftfulla insatser. Det man under många år underlåtit att göra tidigare måste nu till, med ansträngningar från både polis, social, föräldrar, medmänniskor.
Anställ någon för att jobba med dessa ungdomar, slutnotan för det kommer med all säkerhet att bli mindre än notan för vandalisering.
Har någon överhuvudtaget frågat ungdomarna själva??
Birgitta E
Ja, det bekräftar ju att Strängnäspartiet är rätt ute med våra käpphästar om tidiga insatser och att öka samverkan mellan föräldrar, skolan, socialkontoret, idrottsföreningar och polisen. Delvis är detta också effekten av den oro som uppstod i samband med ihopslagningen av Karinslund och Paulinska skolan. Talade häromdagen med vaktmästarna på Vasavallen som berättade att dom numera får punktmarkera elever från Paulinska under gympapassen för att dom inte ska riva stället och förstöra inventarier. Lärarna säger sig vara maktlösa och vet inte hur dom ska hantera ungarna. Där behövs det stora insatser snarast.
/ Claes
Ja.
Det jag menade var inte att polisen eller annan myndighetsperson skulle hänga i hälarna dagarna i ända. Det som har gjorts tidigare före min tid på 60 talet i solna var det jag beskrev. Man klipper av huvudet på ormen-tar bort/punktmarkerar ledaren, för så naiv är du väl inte så att du tror att det inte finns en pådrivare i dessa fraktioner?
Men som Birgitta E skrev:
"Anställ någon för att jobba med dessa ungdomar, slutnotan för det kommer med all säkerhet att bli mindre än notan för vandalisering."
Klarsynt skrivet Birgitta, hoppas detta blir en verklighet i snar framtid.
Mvh
Skicka en kommentar