onsdag 28 april 2010

Tobleronepolitik

Kommunministern Mats Odell (KD) sa så här om de rödgrönas vallöfte om mer pengar till kommunsektorn: "Det är ren Tobleronepolitik. Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket." Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Thomas Östros kontrade med att Mats Odell uttalar sig som den kristna högern i USA och borde be om ursäkt. Socialdemokrater är ju kända för att ta i helt ned ifrån tårna när de blir utsatta för en typ av retorik de ofta själva använder sig av. Centerpartisten Per Ankersjö träffar nämligen mitt i prick när han skriver på sin blogg: "Samtidigt slår det mig att Socialdemokraternas högkvarter på sveavägen är oerhört duktiga på att exploatera sådant här. Det är svårt att med trovovärdighet först jaga Maud Olofsson i ett helt år med en rad smutsiga metoder för att sedan vara prinsessan på ärten."

Ledaren på Eskilstuna-Kuriren skriver: "Ordet Tobleronepolitik är en precis förmedlare av budskapet att de rödgröna kastar fram reformlöften utan att berätta hur de ska betalas. Dess anspelning på Mona Sahlins kontokortsaffär för 15 år sedan signalerar också att den ekonomiska ansvarslösheten hos S-ledaren går igen." Jag kunde inte ha sagt det bättre själv!

SvD skriver: "Statsminister Fredrik Reinfeldt är avvisande till Östros förslag. – Jag kan lova svenska folket att jag inte tar instruktioner av Thomas Östros, säger statsminister Fredrik Reinfeldt om S-kravet på att de borgerliga partiledarna ska sätta sig ner för att tala om etik och moral i politiken."

Tidningen Dagen frågar Mats Odell: "Vad säger du om Östros jämförelse med kristna högern i USA? - Jag vet inte vad han vet om kristna högern, men det här visar ju att han är väldigt nervös och att den här pilen tog någonstans i närheten av centrum, när jag pekar på att behoven vare sig är analyserade eller satsningen finansierad." Jag tror Odells analys är helt rätt; pilen tog någonstans i närheten av centrum!

Den politiska redaktören Peter J Olsson skriver: "Socialdemokraterna har skrikigt högt och upprört. Och kräver ursäkter och så vidare. Dock var det ju faktiskt Sahlin själv som myntade Toblerone som ett begrepp, i syfte att få sina felgrepp att framstå som ganska små och ursäktliga. Det gällde Toblerone och blöjor, menade hon." Ja, så kan det gå!

1 kommentar:

Dag Bremberg sa...

Toblerone-retoriken var ju fyndig, men Peter på KvP är så ivrig att haka på att man snubblar över alla stavfel. Dock har han rätt i att det är en känga som kan uppfattas som "tarvlig".
Att spela på Monas slarv för 15 år sen är billigt och att tala om att "skicka räkningen till skattebetalarna"; det är ju något som politiker alltid gör. Det ingår i uppdraget.